32.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣThinkOutOfTheBox: Απάντηση στην AUKUS μέσω ΠΝ, η Naval Group να κάνει μια...

ThinkOutOfTheBox: Απάντηση στην AUKUS μέσω ΠΝ, η Naval Group να κάνει μια γενναία έκπτωση στις FDI, η Γαλλία να δώσει Ενδιάμεση Λύση

Σήμερα το Think Out Of the Box κομμάτι μας, δεν απευθύνεται σε ελληνικά “κέντρα αποφάσεων”, αλλά στο εξωτερικό. Η τελευταία φορά που είχαμε κάτι παρόμοιο για Γαλλία ήταν τον Μάιο του 2020, όταν είχαμε προτείνει την αγορά μαχητικών Rafale αντί για τις -τότε- πανάκριβες Belh@rra Helleniques, που μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων έφτασαν να είναι δυσβάστακτες για την Ελλάδα. Πέσαμε μέσα!

Αυστραλία: Είπε όχι στα γαλλικά υποβρύχια αλλά μήπως μόλις έπεσε σε μεγάλη παγίδα;

Με την ευκαιρία της AUKUS, αναλύουμε μια ιδέα, που ελπίζουμε να φτάσει “ψηλά” στη γαλλική ηγεσία, είτε της εταιρείας, είτε της γαλλικής κυβέρνησης. Καθώς το θέμα AUKUS είναι πλέον θέμα τιμής για τους Γάλλους, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να “ρεφάρουν”, έφτασαν να συνάψουν στρατηγική συνεργασία με τους παλιούς πελάτες και συμμάχους, Ινδούς. Βέβαια, αν έρθουν κι εκεί οι Αμερικανοί και προσφέρουν SSN, δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει κι αυτή η διαπραγμάτευση… Κάτι μας λέει πως οι Ινδοί θα προτιμήσουν τα υπαρκτά SSN Virginia από τα ανύπαρκτα γαλλικά.

Η Αυστραλία θα αποκτήσει πυραύλους Tomahawk για τα αντιτορπιλικά της

Το μοναδικό σημείο στον πλανήτη, που γαλλική εταιρεία, “συγκρούεται” ανοιχτά με αμερικανική, και μάλιστα στο χώρο των πολεμικών πλοίων, είναι η Ελλάδα. Στην Ελβετία οι Γάλλοι έχασαν πανηγυρικά, ήρθαν μάλιστα οι Ελβετοί να επιβεβαιώσουν πως το Rafale δεν είναι μόνο ακριβότερο, αλλά και ακριβότερο στη συντήρηση σε σχέση με το F-35A. Και ενώ οι Αμερικανοί έρχονται να στηρίξουν την HF2 με μεταχειρισμένες LCS και καταδρομικά Ticonderoga (κι όχι μόνο), οι Γάλλοι σε μια αχαρακτήριστη κίνηση, πρότειναν… Cassard. Λογικά στο ΠΝ ακόμη γελάνε.

Γαλλική Ενδιάμεση Λύση: Αντιτορπιλικό Jean Bart κλάσης Cassard/A70 AAW, Αντιαεροπορική Άμυνα Περιοχής μιας άλλης εποχής

Την ίδια στιγμή, η FDI HN παραμένει το ακριβότερο πλοίο της ελληνικής διαδικασίας επιλογής, ακριβότερο όχι μόνο από τη FREMM-IT αλλά κι από την -απορριφθείσα- πανίσχυρη F110. Δεν θέλουμε να “μοιράσουμε” πληροφορίες σχετικά με τη γαλλική πρόταση, αλλά δυστυχώς υστερεί σε πολλά σημεία. Βέβαια, έχει και πολλά “δυνατά”, όπως η ελληνική αμυντική συμμετοχή εκτός ναυπηγείων (έξυπνη κίνηση), αλλά υπάρχει θέμα κόστους. Φυσικά δεν συζητάμε για το θέμα εξοπλισμού, την -απαράδεκτη- έλλειψη συστήματος EW, κι άλλα (που θα γράψουμε στο μέλλον, ίσως μετά την επιλογή).

Η τελευταία γαλλική φρεγάτα κλάσης Cassard παροπλίζεται την άνοιξη

Ερχόμαστε εδώ λοιπόν να προτείνουμε κάτι στους καλούς μας φίλους Γάλλους. Αν θέλουν να βάλουν τους Αμερικανούς στη “θέση” τους, ιδού η Ελλάδα, ιδού και το πρόγραμμα (ευκαιρία). Να μειώσουν το κόστος των προσφερόμενων FDI HN τουλάχιστον 40%, έτσι ώστε να έρθουν στο επίπεδο των SIGMA. Επίσης, να αναλάβουν να προσφέρουν, με δικά τους έξοδα, ένα νέας γενιάς σύστημα EW, προκειμένου το πλοίο τους να μπορεί να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τον ανταγωνισμό (είναι το μόνο πλοίο χωρίς σύστημα EW).

Μπελάδες για τις Belh@rres: Χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου οι φρεγάτες FDI μέχρι το 2026

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία θα πρέπει να κινηθεί επιθετικά στο θέμα των μεταχειρισμένων πλοίων. Δεν είναι ποτέ δυνατόν, το USN να προσφέρει Ticonderoga και LCS, και η Γαλλία να δίνει Cassard. Υπάρχουν βέβαια μερικοί που προτιμούν τις Cassard από πλοίο 6 ετών, αλλά και πάλι, χρειάζεται μια διαφορετική ανάγνωση χρησίμων “ειδικών”.

Άσκηση Αντικειμενικότητας: Ένας Belhaρίτης υπερασπίζεται τις… FDI-HN

Αν θέλουν οι Γάλλοι να προχωρήσει η πρόταση τους θα πρέπει να “γαλλοποιήσουν” το ΠΝ. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με αρχαιολογικής αξίας πλοία, αλλά με νεότερα, όπως οι Lafayette ή, γιατί όχι, κάποια από τις FREMM. Επίσης, θα πρέπει να αποφασίσουν να προσφέρουν “σοβαρά” Gowind, κι όχι με όρους του στυλ “ναι, τις έχουμε κι αυτές, αν θέλει το ΠΝ, κι αν του ταιριάζουν, τις δίνουμε”. Οι Gowind θα μπορούσαν να είχαν πάρει τον ελληνικό διαγωνισμό σε μια έκδοση 3.000 τόνων, με TACTICOS και 1 x Mk41 από πέρυσι.

ΑΠΟΨΗ: MICA NG σε συσκευασία Gowind, μια προσιτή λύση για το ΠΝ;

Είναι ίσως ξεκάθαρο, πως η γαλλική προσπάθεια πώλησης των FDI έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του σχεδίου (άλλο να πουλήσει 5 κομμάτια, άλλο 9), αλλά και το μέλλον του Ναυπηγείου (που σιγά σιγά χάνει όλα τα συμβόλαιά του). Το υψηλό κόστος προφανώς οφείλεται στο μοίρασμα των εξόδων ανάπτυξης και επιβίωσης του Ναυπηγείου στα νέα πλοία. Αυτό κάλλιστα μπορεί να το επωμιστεί η γαλλική κυβέρνηση, με κάποιον τρόπο που δεν θα είναι κρατική ενίσχυση, και έτσι να πέσει το κόστος των FDI HN.

Η Μαλαισία εξετάζει τρόπους να περισώσει το πρόγραμμα των Gowind 3100

Με 4 FDI HN (ΜΕ σύστημα EW απαραίτητα), 4 Gowind 3100, και 4 La Fayette σε κόστος, μαζί με FOS, κάτω των 5 δις, τότε το ΠΝ γίνεται γαλλικό σε μια νύχτα. Οι ΗΠΑ “χάνουν” ένα δυνατό συμβόλαιο, και οι Γάλλοι παίρνουν ρεβάνς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσουν στην άκρη αυτά τα “περίεργα” που δυστυχώς τους οδηγούν σε απανωτές ήττες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ NAVAL GROUP για την FDI: H πρόταση για το Πολεμικό μας Ναυτικό

Με αυτό το συμβόλαιο, δεν θα πάρουμε μόνο πλοία. Θα πάρουμε και πυραύλους. Θα πρέπει η MBDA France να αποφασίσει να δώσει κατασκευαστικό έργο σε ελληνικές εταιρείες. Η MILTECH κάποτε κατασκεύαζε απάρτια για MICA, σήμερα η MBDA δεν της αναθέτει ούτε βίδα. Αγοράσαμε καμιά 60αριά πυραύλους ΜΜ40 και τι κατασκευάζεται στην Ελλάδα; Ενώ με μόλις 64 πυραύλους ESSM, η IDE εξάγει κομμάτια για εκατοντάδες πυραύλους του τύπου. Πήραμε Magic 2, AM.39 Exocet, ποιο ήταν το υποκατασκευαστικό έργο; Αγοράσαμε SCALP EG, Meteor, τι θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα;

Rheinmetall και MBDA ενώνουν τις δυνάμεις τους για το νέο Σύστημα Ναυτικού Λέιζερ

Η Dassault έχει σαν υποκατασκευαστή τη MILTECH, 15 χρόνια μετά την ελληνική παραγγελία για Mirage 2000-5. H MILTECH κατασκευάζει κομμάτια για Rafale, οπότε γιατί άλλες γαλλικές εταιρείες να μην αναθέσουν και στην Ελλάδα υποκατασκευαστικό έργο; Ας μιμηθούν τη Dassault!

Δυστυχώς ΜΟΝΟΙ οι MICA VL στις ελληνικές FDI, αναιμική η γαλλική τελική προσφορά

Συνεπώς, για να συνοψίσουμε. Θέλουν οι Γάλλοι να απαντήσουν στους Αμερικανούς; Το έχουμε! Ας έρθουν Ελλάδα, κι ας προσφέρουν όλα τα παραπάνω. Σε 10 χρόνια, το ΠΝ θα είναι Γαλλικό τόσο όσο και η 114 ΠΜ. Να γίνει Dassault και να πάψει να είναι Naval Group, με τις παρωχημένες μεθόδους εμπορικής προώθησης. Κάντε το λοιπόν όπως η Dassault λοιπόν! Όλα εμείς πια;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -