26.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουEKTAKTO: Γαλλική ρελάνς με τις FDI, οι Γάλλοι αποδεικνύουν πως είναι "πολύ...

EKTAKTO: Γαλλική ρελάνς με τις FDI, οι Γάλλοι αποδεικνύουν πως είναι “πολύ σκληροί για να χάσουν”

Η γαλλική Naval Group αποδεικνύει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί του ελληνικού συμβολαίου για τις φρεγάτες, επέστρεψε με νέα, ανταγωνιστικότερη προσφορά για 4 φρεγάτες τύπου FDI HN. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι πρόσφατα η γαλλική πρόταση ήταν στην “κορυφή” της λίστας από πλευράς κόστους, αλλά ταυτόχρονα, είναι και στην κορυφή από πλευράς δυνατοτήτων, ειδικά στον αντιαεροπορικό πόλεμο. Τώρα όμως, οι Γάλλοι παίρνουν “πόντους” και στο οικονομικό σκέλος της διαδικασίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ NAVAL GROUP για την FDI: H πρόταση για το Πολεμικό μας Ναυτικό

Οι Γάλλοι απομακρύνθηκαν σταδιακά από την Belh@rra Hellenique, που αποδείχτηκε μια ακριβή επιλογή, και προσπάθησαν να κάνουν μικρότερες αλλαγές στη γαλλική έκδοση, μειώνοντας ή εκμηδενίζοντας τα όποια κόστη επανασχεδιασμού. Έτσι, η Naval Group εδώ και ένα περίπου χρόνο προτείνει τη γαλλική έκδοση, στην αρχή με μηδενικές αλλαγές, αργότερα ενσωματώνοντας κάποιες αλλαγές που θα καλύψουν τις ανάγκες του ΠΝ.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Naval Group ξεκαθάρισε σήμερα το πως θα είναι η ελληνική FDΙ καθώς και ποιες είναι οι φρεγάτες Ενδιάμεσης Λύσης

Η νέα γαλλική πρόταση, ενσωματώνει την ιδέα για προσφορά δύοΟ πλοίων το 2025, πράγμα που λύνει ταυτόχρονα πολλά προβλήματα του Πολεμικού μας Ναυτικού, με βασικότερο την Ενδιάμεση Λύση. Μετά την απόρριψη των δυο Cassard από το ΠΝ, οι Γάλλοι ανασκουμπώθηκαν, και πολύ έξυπνα προσφέρουν τα πλοία Νο2 και Νο3 στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση επιλογής της FDI, το ΠΝ να πάρει τα νέα του σκάφη πολύ γρήγορα.

Naval Group: Για ποιους λόγους η FDI HN θα είναι η πιο σύγχρονη φρεγάτα της κατηγορίας της

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως με αυτό τον τρόπο, αν και βολεύει το Πολεμικό μας Ναυτικό, στην Ελλάδα και σε ελληνικό ναυπηγείο θα κατασκευαστούν μόνο 2 από τα 4 πλοία. Εδώ, θα μας επιτραπεί να εκφέρουμε μια άποψη, που λέει, ότι επιτέλους το πρόγραμμα αφορά ενίσχυση του ΠΝ, όχι των ελληνικών ναυπηγείων. Συνεπώς, η γαλλική πρόταση για δυο πλοία κατασκευασμένα στη Γαλλία, ίσως είναι πλεονέκτημα κι όχι μειονέκτημα.

«R&D Partners‘ Days» από την Naval Group

Το σημαντικό όμως που φέρνει η νέα, έσχατη γαλλική πρόταση, είναι η μείωση του κόστους του προγράμματος. Οι Γάλλοι “ανασκουμπώθηκαν”, και προφανώς μέσω της πίεσης που δέχεται από το ΠΝ, και στην πρότασή τους πρόσθεσαν επιπλέον πυρομαχικά (πυραύλους), αλλά, το κυριότερο, Follow On Support, δοκιμές και εγγυήσεις, δηλαδή σημεία που μέχρι σήμερα “έπασχαν” σημαντικά.

Άσκηση Αντικειμενικότητας: Ένας Belhaρίτης υπερασπίζεται τις… FDI-HN

Έτσι, οι Γάλλοι μπορούμε να πούμε πως “έπεσαν” σημαντικά, και στην πρότασή τους έχουν προσθέσει πολλά, απολύτως απαραίτητα, για την ομαλή λειτουργία των πλοίων όταν μπουν σε υπηρεσία. Η πτώση της τιμής οφείλεται μάλλον στην ποσοτικοποίηση της προσθήκης των MICA VL στη θέση των ASTER 15. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως ο MICA έχει και το πλεονέκτημα της ομοιοτυπίας με την ΠΑ!

Μπελάδες για τις Belh@rres: Χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου οι φρεγάτες FDI μέχρι το 2026

Χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τις τιμές, μπορούμε να πούμε πως ίσως για πρώτη φορά, η γαλλική πρόταση “χωρά” εντός του προϋπολογισμού του ΠΝ, για 4 νέες φρεγάτες και εκσυγχρονισμό 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ. Το κόστος της όποιας Ενδιάμεσης Λύσης χρησιμοποιείται “υπέρ” της λύσης των FDI. Ουσιαστικά οι Γάλλοι λένε στο ΠΝ, “ξεχάστε την Ενδιάμεση, και πάρτε 4 φρεγάτες το συντομότερο που θα κρατήσουν για 40 χρόνια”.

Η Γαλλία επιταχύνει το πρόγραμμα FDI με το βλέμμα στην Ελλάδα

Άλλο σοβαρό πλεονέκτημα των Γάλλων, είναι πως έχουν σαφή και αποκρυσταλλωμένη άποψη για την ελληνική αμυντική συμμετοχή. Η νέα πρόταση περιλαμβάνει τις συνεργασίες που έχουν αποφασίσει να κάνουν με ελληνικές εταιρείες, και το ποσοστό της ελληνικής προστιθέμενης αξίας. Βέβαια, το πλοίο μάλλον ακόμη δεν διαθέτει σύστημα EW, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχουν προτείνει οι Γάλλοι στο ΠΝ, καθώς μια λύση στο θέμα προφανώς και θα ήταν απόρρητη.

Μπελάδες για τις Belh@rres: Χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου οι φρεγάτες FDI μέχρι το 2026

Σε κάθε περίπτωση, όσο πλησιάζει η στιγμή της απόφασης, οι εταιρείες θα φέρνουν συνεχώς νέες βελτιωμένες προσφορές, νέες προτάσεις. Και οι Αμερικανοί βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ αναμένεται μάλλον και νέα ολλανδική “κρούση”. Με λίγα λόγια, το ΠΝ θα πάρει αυτό που θέλει, στην τιμή που θέλει, με τρόπο που θα το αντέξουμε οικονομικά. Λίγη αισιοδοξία δεν βλάπτει.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -