17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΕΞΕΛΙΞΗ: Μόνο οι γαλλικές Gowind και οι ολλανδικές SIGMA 10514 στο "τραπέζι"...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Μόνο οι γαλλικές Gowind και οι ολλανδικές SIGMA 10514 στο “τραπέζι” για το ΠΝ, οι Ιταλοί δεν έχουν φέρει γραπτή πρόταση

Πριν από λίγη ώρα, υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος αποκάλυψε πως για τις 4 κορβέτες που ενδιαφέρουν το ΠΝ, εξετάζονται μόνο η γαλλική πρόταση για μια “ελληνική” Gowind HN και η ολλανδική για μια SIGMA 10514HN. Δεν υφίσταται ιταλική “λύση” ούτε πρόταση, καθώς η Fincantieri δεν έχει φέρει πρόταση που να βασίζεται σε οποιοδήποτε μοντέλο της (πχ Doha Class).

Gowind HN: Eίναι τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις Kortenaer στο ΠΝ;

Υπενθυμίζουμε πως το ΠΝ στράφηκε σε κορβέτες, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, όταν είδε πως το κόστος εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ κινδύνευε να εκτιναχθεί πάνω από το 1 δις για τα 4 πλοία. Έτσι, με έναν γρήγορο υπολογισμό διαπιστώθηκε πως θα μπορούσαν να αγοραστούν 3 κορβέτες, ολοκαίνουργιες, με οπλισμό και εξοπλισμό ισοδύναμο ή ανώτερο των πιθανών εκσυγχρονισμέων ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Πως φτάσαμε στις κορβέτες Gowind; Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ και Ενδιάμεση Λύση πυροδότησαν τις εξελίξεις

Έτσι, η Naval Group έχοντας ήδη το συμβόλαιο για τις 3 ψηφιακές FDI HN από το ΠΝ, προσέρχεται με το πλεονέκτημα της ομοιοτυπίας στην άτυπη διαδικασία, προσφέροντας τις Gowind HN. H Gowind έχει το πλεονέκτημα του CMS SETIS, που “φοράνε” οι φρεγάτες FDI HN. Πιθανή επιλογή τους θα απλοποιήσει δραματικά την εκπαίδευση στο μέλλον για τα στελέχη του ΠΝ, αλλά και την μεταφορά στελεχών από πλοίο σε πλοίο.

Ελληνικές Gowind: Σε 32 μήνες η πρώτη, πλήρως εξοπλισμένες, κόστος 1,6 δις ευρώ με FOS και όπλα, άδεια κατασκευής στην Ελλάδα

Βέβαια, το ΠΝ δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει πάλι “βήμα” στους Ολλανδούς, καθώς η SIGMA 10514 είναι ένα κορυφαίο σχέδιο, με ηλεκτρική πρόωση, και δυνατότητα εξοπλισμού είτε με γαλλικά όπλα (MICA VL, Exocet) είτε με αμερικανικά (NSM, Mk41/ESSM Block2/CAMM/CAMM-ER). Αυτή τη φορά οι Ολλανδοί προσήλθαν επιθετικά, με πολύ χαμηλές τιμές, κάτι που ανάγκασε τους Γάλλους να ακολουθήσουν.

ThinkOutOfThe Box: Αγορά μιας 5ης Gowind HN από το ΠΝ αντί του εκσυγχρονισμού των 2 ΜΕΚΟ200ΗΝ

Οι Ιταλοί, όπως έχει ήδη γράψει πολλάκις η ιστοσελίδα μας, δεν έχουν φέρει πρόταση εγγράφως. Και θα ήταν περίεργο να το κάνουν, καθώς όταν ακόμη δεν είχε κλείσει η αγορά των φρεγατών ήταν στο όρια της αδιαφορίας. Κάτι καθόλου περίεργο, αν σκεφτούμε πως τα ναυπηγεία τους είναι ήδη πλήρη παραγγελιών, ενώ, σε περίπτωση επιλογής της αμερικανικής HF2, θα κατασκεύαζαν την πρώτη. Συνεπώς, ουδεμία έκπληξις. Αντίθετα, Γάλλοι και Ολλανδοί πολέμησαν “παληκαρίσια” να πάρουν το/τα συμβόλαιο/α.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Damen Strikes Back, οι Ολλανδοί έφεραν πρόταση για 3 ή 4 ελαφριές φρεγάτες SIGMA 10514

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε πως επίσημα ακόμη, δεν έχει τεθεί θέμα HF2/MMSC αντί για κορβέτες. Συμβαίνουν λοιπόν τα εξής δυο, ή οι Αμερικανοί ποντάρουν σε εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ και την παραχώρηση LCS, ή ακόμη δεν έχει έρθει η πλήρης LoA, και δεν έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με το ΠΝ (αν υπάρξουν τελικά, γιατί δεν αποκλείεται “ξαφνική επιλογή” όπως έγινε με τις FDI HN). Σε κάθε περίπτωση, όπως επίσης έχουμε γράψει, προηγείται δυναμικά η γαλλική πρόταση για Gowind HN.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 3+1 μεταχειρισμένες αμερικανικές LCS για το ΠΝ παράλληλα με εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -