Σε μια κίνηση που δείχνει πως οι Αμερικανοί δεν καταθέτουν τα όπλα, σε ότι αφορά το Πολεμικό μας Ναυτικό, φτάνει σε λίγες ώρες (αν δεν έχει ήδη φτάσει), το Letter of Acceptance για την αμερικανική προσφορά σχετικά με τις… φρεγάτες, κάτι που το ξέρουμε από Παρασκευή βράδυ. Προκειμένου να μην ξεκινήσει η σπέκουλα (που θα ξεκινήσει, αλλά εμείς ας έχουμε ενημερώσει τους φίλους μας), η ελληνική πλευρά, απέστειλε στο US Navy το Φεβρουάριο του 2021, δηλαδή πολύ πριν υπογραφεί στο Παρίσι το MoU μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για 3 φρεγάτες FDI HN, μια LoR for LoA (Letter of Request for Letter of Acceptance). Σημαντική σημείωση: Οι τιμές του LoA (δηλαδή η απάντηση των ΗΠΑ) δεν έχουν ουδεμία σχέση με αυτά που είδαμε χτες. Είναι πολύ χαμηλότερες.
Αρχικά λοιπόν, το ΠΝ με τη LoR (Letter of Request for Letter of Acceptance) του Φεβρουαρίου 2021, ζητούσε 4 “πράγματα” από τους Αμερικανούς (κι όχι μόνο, τα ίδια ζητούσε από όλους τους υποψήφιους αναδόχους, πάνω-κάτω). Διότι, αυτά τα 4 το ενδιέφεραν τότε.
- Νέες φρεγάτες (με βάση τη HF2) στα πλαίσια της τότε διαδικασίας που ήταν υπό εξέλιξη.
- Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ σε add-on διαμορφώσεις (δηλαδή, με επιλογές, που θα διαμόρφωναν το τελικό κόστος)
- Ενδιάμεση Λύση (με απόρριψη από πλευράς του ΠΝ των “λύσεων” τύπου μεταχειρισμένων O.H.Perry), με “στόχευση” τα LCS και τα Ticonderoga, αλλά και πολλά άλλα μικρότερα πλοία αλλά και βοηθητικά (υποθέτουμε Legend Class, πετρελαιοφόρα Στόλου κ.ο.κ.)
- Ελληνική συμμετοχή σε νέα σχεδίαση, με προοπτική τη συμμετοχή της χώρας μας στις φρεγάτες κλάσης Constellation του USN
ΑΠΟΨΗ: Αξίζουν τα μεταχειρισμένα LCS Freedom για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού;
Το LoR παραμένει ενεργό ακόμη και σήμερα, κι αυτό όχι γιατί έχουν στο ΓΕΝ διπολική διαταραχή (μετά την επιλογή των γαλλικών FDI HN), αλλά διότι οι άνθρωποι στο Επιτελείο και το ΥΠΕΘΑ δεν θέλουν να βρεθούν επ’ουδενί με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2020, όταν οι τιμές είχαν εκτοξευτεί στα ύψη, και δεν είχαν εναλλακτικές λύσεις. Αν δηλαδή, οι Γάλλοι, την τελευταία στιγμή “άλλαζαν” ότι είχαν υποσχεθεί, δεν θα είχε χαθεί ούτε μέρα.
Εμείς “απέξω” βλέπουμε λίγα, και λιγότερα καταλαβαίνουμε, αλλά “μέσα” γίνεται σοβαρή και επαγγελματική δουλειά. Μερικούς μπορεί να τους ενοχλεί ο όποιος ανταγωνισμός, στο ΓΕΝ όμως είναι εργαλείο για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Πάντως, φτάσαμε στον περασμένο Σεπτέμβρη, και το Μαξίμου αποδέχτηκε την εισήγηση του ΠΝ/ΥΠΕΘΑ για γαλλική “λύση”. Όπως αποδείχτηκε, ελέω AUKUS, οι Γάλλοι έκαναν την “απόλυτη” ρελάνς μειώνοντας τις τιμές εκεί που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ο ανταγωνισμός. Με λίγα λόγια, πήραμε το πλοίο που θέλαμε, στις τιμές που θέλαμε.
Βέβαια, συνέβησαν τα εξής πολύ σημαντικά, που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις. Το ΠΝ με τις 3 FDI HN “δέσμευσε” μόνο τα 3 από τα 5 διαθέσιμα δις του προυπολογισμού που είχε εκτιμηθεί. Αποκτά έτσι 3 νέες φρεγάτες, αλλά 3 πλοία είναι λίγα, πολύ λίγα. Έχει ακόμη άλλα 2 δις προς διάθεση (ίσως 2,5 δις), για να λύσει το πρόβλημα του Στόλου. Ο Στόλος, όπως τονίζει συνέχεια κι ο ναύαρχος Σπ. Κονιδάρης, χρειάζεται “πλώρες”. Έτσι, ξεκίνησε να διαπραγματεύεται για κορβέτες Gowind, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει τον επιθυμητό αριθμό νέων πλοίων για να αντικαταστήσει τις φρεγάτες κλάσης S.
Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού
Tα υπολειπόμενα 2 δις, “προσκάλεσαν” στο “παιχνίδι” των κορβετών τους έμπειρους Ολλανδούς. Οι τελευταίοι ήρθαν με ακόμη χαμηλότερες τιμές από ότι οι Γάλλοι με τις Gowind, προσφέροντας τις SIGMA 10514, και φυσικά προκαλώντας τους Γάλλους να αντιδράσουν. Οι Γάλλοι αντέδρασαν δυναμικά, έριξαν κι άλλο τις τιμές και ταυτόχρονα προσφέρουν στο ΠΝ και αρκετά ακόμη “καλούδια”. Όπως για παράδειγμα, ένα εκπαιδευτικό κέντρο, που θα προσδώσει στο ΠΝ εξαιρετικές δυνατότητες εκπαίδευσης στα σύγχρονα πλοία των στελεχών του. Ποιος κέρδισε πάλι; Μήπως το ΠΝ και η τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου;
Φτάνουμε στο “σήμερα”, και στα μέσα Δεκέμβρη, όπου έρχεται μια “ώριμη” LoA από τους Αμερικανούς. Αλλά είναι ξεκάθαροι, δεν έρχονται να ανατρέψουν την απόφαση του ΠΝ, έρχονται να συμπληρώσουν την ελληνική απόφαση (όχι ανταγωνιστικά λοιπόν των Γάλλων). Η πρόταση που φέρνουν, αν και θεωρητικά απαντά πλήρως και συνολικά στο αρχικό αίτημα του ΠΝ, εντούτοις μπορεί να ενεργοποιηθεί κλιμακωτά ή τμηματικά, δηλαδή το ΠΝ μπορεί να επιλέξει ότι το συμφέρει από τα 1,2,3 και 4, και μέσα από αυτά, ότι χρειάζεται. Ας δούμε τι “κομίζουν” οι Αμερικανοί και πως εμπλέκονται πλέον στο θέμα “κορβέτες”.
- Προσφέρουν μια διαμόρφωση της LCS που για την Ελλάδα ονομάζετα, HF2, αλλά το ΠΝ μπορεί να επιλέξει πως θα την εξοπλίσει, έτσι ώστε να έρθει σε επίπεδο δυνατοτήτων αλλά και κόστους, που επιθυμεί. Με λίγα λόγια, μπορούν να την φέρουν με οπλισμό κορβέτας, κι όχι φρεγάτας.
- Εκσυγχρονίζουν τις υφιστάμενες ΜΕΚΟ200ΗΝ, σε έκδοση “εφάμιλλη” των νέων φρεγατών, με βάση πάντα το CMS COMBATSS-21, και ότι έχει ζητήσει το ΠΝ. Ο εκσυγχρονισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε λιγότερα των 4 πλοίων, αν αυτό θέλει το ΠΝ.
- Προσφέρουν σαν επιλογή, κατόπιν συνεννόησης με την Αμερικανική Κυβέρνηση, στα πλαίσια της EDA, 3+1 μεταχειρισμένα LCS Freedom Class, αφού πλέον έγινε αποδεκτό το νέο κιβωτιο μετάδοσης (το πρόβλημα που είχε θεωρείται πως έχει λήξει, το USN έκανε αποδεκτή τη λύση της εταιρείας)
- Σύνδεση της Ελλάδας με το πρόγραμμα FFGX δηλαδή της μελλοντικής αμερικανικής φρεγάτας και βοήθεια στη σχεδίαση νέας κλάσης πολεμικών πλοίων ειδικά για τις Ελληνικές ανάγκες
Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν εναλλακτικά. Δηλαδή δεν χρειάζεται να πάρουμε HF2 ή να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ200HN για να πάρουμε τις μεταχειρισμένες LCS. Μπορούμε να τις πάρουμε χωρίς δέσμευση για επιπλέον αγορές.
Η πρόταση των Αμερικανών, ξαναλέμε, πως έρχεται ως συμπληρωματική της απόφασης του ΠΝ και της Ελλάδας για τις FDI HN, μια προμήθεια που ουσιαστικά έχει κλείσει από όλες τις απόψεις. Γιατί το κάνουν αυτό; Διότι το USN, έστω και την ύστατη ώρα, θέλει να κρατήσει “κοντά του” το ΠΝ, με τη δωρεάν παραχώρηση πλοίων με COMBATSS-21, προτάσσοντας την ομοιοτυπία με τα πλοία του (του USN), αλλά και την απόλυτη εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων MH-60R (που μπορεί να γίνει μόνο μέσω του COMBATSS-21).
Απόψεις αναγνωστών: Φρεγάτα MMSC/HF2, είναι τελικά άδικη η κριτική που δέχεται ή μήπως όχι;
To ενδιαφέρον είναι το κόστος. Μπορεί όμως το ΠΝ επιλέξει μια διαμόρφωση για αγορά 2 νέων φρεγατών HF2 σε μια πιο “Light” διαμόρφωση (πχ με 8 cell αντί για 11, χωρίς STRALES), δημιουργώντας μια ελαφριά φρεγάτα (ή κορβέτα), χωρίς πολλά από τα υποσυστήματα της HF2. Για παράδειγμα, είδαμε πως τελικά η HF2 είχε εκτός από VL-ASROC, τορπιλοσωλήνες για τορπίλες Mk54. Αφού το ΠΝ δεν επιθυμεί VL-ASROC, μπορούν οι 3 επιπλέον μονοί εκτοξευτές να αφαιρεθούν. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για αριθμό άλλων υποσυστημάτων της HF2. Μην ξεχνάμε, πως η σαουδαραβική MMSC κοστίζει περίπου 500 εκ. δολάρια η καθεμιά.
Ταυτόχρονα, μπορεί να κάνει upgunned τις παραχωρούμενες 3+1 LCS. Οι LCS χρειάζονται για να αποκτήσουν ισχύ πυρός, μια 8άδα πυραύλων Harpoon ή NSM, που μπορούν άνετα να τοποθετηθούν πίσω από το 57άρι πυροβόλο. Τέλος, το ΠΝ μπορεί να εκσυγχρονίσει μέχρι κι όλες τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ σε επίπεδο COMBATSS-21/HF2. Τώρα, εκτίμηση δική μας είναι πως το κόστος μπορεί να μείνει κάτω των 2,5 δις ευρώ (αν εκσυγχρονίσουμε και τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ).
Η διαφορά εδώ είναι πως οι Αμερικανοί “υπόσχονται” δυνητικά μέχρι και 10 πλοία με χαμηλό κόστος (νέα, μεταχειρισμένα, αναβαθμισμένα), τα οποία σε συνδυασμό με τις 3 FDI HN θα αντικαταστήσουν 100% το γερασμένο υπάρχοντα Στόλο. Δηλαδή, με την αμερικανική πρόταση, αν το θέλουμε, αντικαθιστούμε όλες τις Kortenaer μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Την ίδια στιγμή, προσφέρουν:
- Τα Ticonderoga, αν και δεν γνωρίζουμε πια αν αξίζει τον κόπο και το κόστος η παραχώρησή τους (το ΠΝ θεωρητικά έλυσε το θέμα αεράμυνας περιοχής με τις FDI HN). Το ΠΝ είχε εκφράσει έντονους προβληματισμούς σχετικά με το κόστος λειτουργίας των συγκεκριμένων πλοίων, παρότι η ισχύ πυρός ήταν ισοδύναμη με το σύνολο του Στόλου.
- Το ΠΝ μπορεί να συνεχίσει να παραλαμβάνει LCS από το USN, καθώς εκεί η απόφαση προβλέπει την ανάπτυξη κυρίως αντιτορπιλικών στον Ειρηνικό (έχουν αλλάξει οι απειλές άρδην). Οι Αμερικανοί θα κρατήσουν LCS για τον Περσικό Κόλπο και τον δυτικό Ειρηνικό όπου θα επιχειρούν μαζί με τις Constellation. Πρόσφατα το USN είπε πως τα πλοία ξεκινούν επιχειρήσεις σε Περσικό και Νότια Σινική. Κάποια πλοία, θα γίνουν διαθέσιμα μέσω EDA από το 2030 και μετά, που θα μπαίνουν σε υπηρεσία περισσότερες φρεγάτες κλάσης Constellation. Τα πλοία αυτά είναι ιδανικά για να ενισχύσουν το Στόλο.
Οι LCS (3 συν 1, υποψιαζόμαστε πως οι 3 θα μπορούσαν να είναι οι LCS 5, 7 και 9) μπορούν να παραδοθούν από το USN, σχετικά γρήγορα. Μετά, με λογικό κόστος το ΠΝ μπορεί να κάνει τα πλοία πολύ ισχυρότερα (με οπλισμό και Mission Modules). Εκεί, θα πρέπει να εξεταστεί αν η αγορά 4 κορβετών (ή 5) Gowind είναι προτιμότερη από την παραχώρηση 4 LCS (με ισχύ κορβέτας), την αγορά 2 νέων φρεγατών (με απομειωμένο οπλισμό για λόγους κόστους) και τον εκσυγχρονισμό κάποιων ή και όλων, των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ NAVAL GROUP για την FDI: H πρόταση για το Πολεμικό μας Ναυτικό
Το ΠΝ αποφασίζει αυτή τη στιγμη τον καλύτερο συνδυασμό για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Ακόμη και με μόνο 2 ΜΕΚΟ200ΗΝ να εκσυγχρονιστούν, η αμερικανική πρόταση (σε όποιο επίπεδο επιθυμεί το ΠΝ), μπορεί δυνητικά να προσφέρει 8 πλοία με περίπου 2 δις (2 HF2 “light”, 4 LCS Upgraded, 2 MEKO200HN COMBATSS-21). Το τι θα πράξει το ΠΝ, μας είναι ειλικρινά άγνωστο. Οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους και τους Ολλανδούς συνεχίζονται εντατικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πλήξουμε μέσα στις γιορτές, καθώς πλέον ναι, μιλάμε για “κορβετιάδα”!