28.6 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣTiconderoga, ας (ξανα)αναλύσουμε την πιθανότητα ένταξής τους σε ελληνική υπηρεσία, κάνουν ή...

Ticonderoga, ας (ξανα)αναλύσουμε την πιθανότητα ένταξής τους σε ελληνική υπηρεσία, κάνουν ή όχι για το ΠΝ;

 

“Πάμε πάλι, γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε”, θα μπορούσε να είναι κι ο εναλλακτικός τίτλος, αλλά μάλλον θα τον «έκοβε» η αρχισυνταξία της Ιστοσελίδας μας. Έχουμε γράψει πολλές φορές για τα Ticonderoga, αλλά μάλλον πρέπει να ξαναγράψουμε. Ο λόγος είναι πως καθώς, ουσιαστικά από το πουθενά, έχουμε διαβάσει ουκ ολίγα άρθρα, που έχουν να κάνουν με την «ακαταλληλότητα» (!!!) των καταδρομικών για την Ελλάδα! (Πολλά θαυμαστικούλια).

Γιατί το Αμερικανικό Ναυτικό κόπτεται να αποσύρει καταδρομικά Ticonderoga

Πάμε λοιπόν πάλι από την αρχή. Tα ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΑ (μας διαφεύγει αυτό) Ticonderoga, είναι τα ισχυρότερα οπλισμένα πλοία επιφανείας στον κόσμο. Ακόμη και τα νεότερα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke δεν είναι τόσο ισχυρά, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχης ισχύος και μαχητικής ικανότητας πλοίο σε κάποιο πολεμικό ναυτικό στον πλανήτη. Πιθανότατα να είναι το καλύτερα οπλισμένο πολεμικό πλοίο που έχει μπει σε υπηρεσία μέχρι σήμερα.

Υποεπιτροπή της αμερικανικής Βουλής δεν βάζει εμπόδια στον παροπλισμό καταδρομικών Ticonderoga το 2022

Η ισχύς πυρός του και οι δυνατότητές του είναι τέτοιες, που θεωρείται, όχι άδικα, ένα στρατηγικής ισχύος όπλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν το 2004-2005 αποσύρθηκαν τα πρώτα 5 καταδρομικά, χωρίς εκτοξευτές Mk41, το USN, το ΠΝ, και κανένα άλλο ναυτικό στο κόσμο, δεν σκέφτηκε πως ένα καταδρομικό μπορεί να καταλήξει κάπου αλλού εκτός των ΗΠΑ. Έτσι, τα πρώτα 5 καταδρομικά με εκτοξευτές Mk26 αντί των Mk41, αποσύρθηκαν. Για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί, η παραχώρηση ενός καταδρομικού σε τρίτο ναυτικό, εκτός του USN, φάνταζε τότε, αλλά ίσως φαντάζει και σήμερα, τόσο «παράλογη» για τους Αμερικανούς, όσο η παραχώρηση υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων (που επίσης αποσύρονται).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Κλάση Ticonderoga, η ενδιάμεση λύση ισχύος για το ΠΝ;

Φτάνουμε στο Σωτήριο Έτος 2021. Η Ελλάδα, που βασίζεται σε 40χρονες φρεγάτες, που έχουν να εκσυγχρονιστούν… 40 χρόνια, είναι πλέον αντιμέτωπη με την πιθανότητα ΔΩΡΕΑΝ παραχώρησης καταδρομικών Ticonderoga, Mk41 variant. Το γεγονός δεν το λέει πια μόνο η ΠΤΗΣΗ, αλλά ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ. Αντί λοιπόν, να κοιταχτούμε στον καθρέπτη, να τσιμπηθούμε να είμαστε σίγουροι πως δεν κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε, αρχίζουμε τα “τι να κάνουμε τα Σαπιοντερόγκα”, “ας πάρουμε τις δυο Cassard”, “οι Αμερικανοί τα αποσύρουν γιατί κοστίζουν” και πάει λέγοντας. Κάπου εκεί, ένα Συνέδριο Ψυχιατρικής έχει αυτοκτονήσει με την αμετροέπεια μερικών. Πάμε πάλι.

Υπάρχουν μεταχειρισμένες Φρεγάτες Αεράμυνας Περιοχής διαθέσιμες; Ποιες είναι οι λύσεις εκτός των Arleigh Burke και Ticonderoga;

Ποια είναι αυτά τα “Ticonderoga”;

Το μήκος των πλοίων της κλάσης Ticonderoga, φθάνει τα 172,46 m, με πλάτος 16,76 m και βύθισμα 7,46 m (10,51 m, περιλαμβανομένου του θόλου του σόναρ). Το εκτόπισμα των μονάδων που υπηρετούν σήμερα (από το USS Bunker Hill CG-52) φθάνει τους 8.910 τόνους κενών και τους 9.613 τόνους με πλήρες φορτίο. Για την πρόωση χρησιμοποιείται διάταξη COGAG(Combined Gas and Gas) με τέσσερις αεριοστρόβιλους τύπου LM-2500 (ίδιους με αυτούς των ΜΕΚΟ200ΗΝ), μέγιστης ισχύος 100.000 shp και επιχειρησιακής ισχύος 86.000 shp, που κινούν δύο πεντάφυλλες προπέλες σταθερού βήματος.

Το 2022 βγαίνουν εκτός υπηρεσίας από το USN, 2 καταδρομικά Ticonderoga ηλικίας 27 και 28 ετών, όσο η Φ/Γ ΥΔΡΑ. Μας κάνουν;

Η διάταξη προσδίδει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων και μέγιστη εμβέλεια 6.000 ναυτικών μιλίων με ταχύτητα 20 κόμβων. Οι αυξημένες απαιτήσεις ηλεκτρικής ισχύος καλύπτονται από τρεις γεννήτριες Allison 501K, εκάστη της τάξεως των 2.500 Kw. Στις μονάδες που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία το πλήρωμα ανέρχεται σε 30 αξιωματικούς και 300 άνδρες. Σύνολο δηλαδή 330 άντρες, για ένα πλοίο που μπορεί να κάνει μέχρι και 12μηνα deployments σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Καταδρομικό Ticonderoga Unlimited, έτσι, για να σας φτιάξουμε το βράδυ! Καλά Χριστούγεννα Σε όλους!

Τα πλοία διαθέτουν δύο πυροβόλα Mk45 Mod 1 των 127/54 mm, δύο Phalanx Mk15 Block 1B, δύο τετραπλούς εκτοξευτές Μk141 με RGM-84 Harpoon σε συνδυασμό με το σύστημα ελέγχου πυρός ΑΝ/SWG-1Α, δύο πυροβόλα Mk38 των 25 mm και τέσσερα πολυβόλα των 12,7 mm για εγγύς άμυνα («Πτήση» 05, «Πολεμικό Ναυτικό, Οπλισμός για ασύμμετρες απειλές»). Επιπλέον διαθέτουν έξι σωλήνες Mk32 Mod 14 των 324 mm για τορπίλες Μk46 Mod 5 ή Mk50, ενώ στο ελικοδρόμιο υπάρχει υποδομή RAST για την εξυπηρέτηση δύο MH-60R (παλαιότερα SH-60B LAMPS III).

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

Σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό όλα τα Ticonderoga διέθεταν ραντάρ ναυτιλίας SPS-64(V)9, έρευνας επιφανείας SPS-55 και επιτήρησης αέρος SPS-49(V)6/7/8. To ραντάρ επιτήρησης αέρος όμως αφαιρέθηκε σταδιακά, καθώς το US Navy θεωρεί το AN/SPY-1 επαρκές για «έρευνα όγκου» και η λογική αυτή έχει επικρατήσει και στην κλάση Arleigh Burke, όπου απουσιάζει εξειδικευμένο ραντάρ VSR (Volume Search Radar).

Ενδιάμεσες λύσεις για το ΠΝ στο KAI 5. LaFayette, FREMM, Arleigh Burke και Ticonderoga

Τα πλοία CG-52 έως και το CG-58 διαθέτουν το ραντάρ πολλαπλών ρόλων SPY-1A, ενώ από το USS Princeton (CG-59) και στη συνέχεια υπάρχει η βελτιωμένη έκδοση του ραντάρ SPY-1B και επιπλέον χρησιμοποιούνται νέοι σταθμοί εργασίας UYQ-21 αντί των παλαιοτέρων UYA-4. Στις τελευταίες μονάδες της κλάσης, δηλαδή από το CG-65 έως το CG-73, εγκαθίσταται μια νέα έκδοση του ραντάρ, το SPY-1B(V)D, αντικαθίστανται οι παλαιότεροι Η/Υ με τους UYK-43B και -44 αντί των παλαιοτέρων UYK-7/20, αναβαθμίζεται το σύστημα C2 C&D (Command and Decision) στο επίπεδο Mk2 και το σύστημα ελέγχου όπλων WCS (Weapon Control System) επίσης στο επίπεδο Mk2. Κατανοητά όλα αυτά μέχρι εδώ;

Τι σημαίνει για το ΠΝ η δημιουργία Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης στο Ναύσταθμο Σούδας; Προετοιμασία για Arleigh Burke/ Ticonderoga;

Για τον έλεγχο βολής όπλων χρησιμοποιείται το ραντάρ SPQ-9A, αν και χωρίς το ραντάρ ιχνηλάτησης/καταύγασης SPG-60, και έτσι περιορίζεται μόνο στα πυροβόλα. Το SPQ-9A συνδυαζόταν με το σύστημα ελέγχου βολής Mk86 Mod 9 και παρείχε δυνατότητα εμπλοκής έως τεσσάρων στόχων επιφανείας (και δύο εναέριων στόχων στην περίπτωση που υποστηρίζεται από το SPG-60). Ωστόσο το SPQ-9A αντικαταστάθηκε σε όλα τα πλοία της κλάσης από το SPQ-9B, το οποίο παρέχει διπλάσια εμβέλεια και βελτιωμένη ανάλυση. Το νέο ραντάρ είναι μέρος του συστήματος ελέγχου πυρός Mk160 Mod 11 (Mk160 GFCS).

Το σύνολο των Ticonderoga διαθέτει ολοκληρωμένο ESM/ECM SLQ-32A(V)3, σύστημα παραπλάνησης τορπιλών SLQ-25 Nixie, σύστημα παραπλάνησης κατευθυνόμενων βλημάτων SLQ-49 Replica και εκτοξευτή αεροφύλλων Mk36 SBROC, ενώ τα CG-58, -59 και -63 διαθέτουν το σύστημα παραπλάνησης κατευθυνόμενων βλημάτων Nulka.

Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ

Στα CG-56 έως CG-67 χρησιμοποιείται η έκδοση SQS-53B, που παρέχει τη δυνατότητα ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων και χρησιμοποιεί Η/Υ UYK-44 με κονσόλες UYQ-21 και επεξεργαστή σημάτων UYS-1, ενώ έχει εγκατασταθεί και σόναρ συρόμενης διάταξης SQR-19B. Οι συγκεκριμένες μονάδες διαθέτουν επιπλέον το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ανθυποβρυχιακών όπλων SQQ-89(V)15, το οποίο διαχειρίζεται τους αισθητήρες SQS-53B και SQR-19Β σε συνδυασμό με τα συστήματα Mk116 και LAMPS III.

210703-N-TT671-2623 MEDITERRANEAN SEA (July 3, 2021) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Vella Gulf (CG 72) sails alongside the Nimitz-class aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69), in the Mediterranean Sea, July 3, 2021. The IKE Carrier Strike Group is on a scheduled deployment in the U.S. Sixth Fleet area of operations in support of U.S. national interests and security in Europe and Africa. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Michael T. Porterfield/Released)

Στα CG-68 έως CG-73 έχει εγκατασταθεί η πλέον προηγμένη έκδοση του σόναρ θόλου SQS-53C που παρέχει μεγαλύτερη ισχύ, αυξημένη εμβέλεια, δυνατότητα ταυτόχρονης παθητικής και ενεργητικής λειτουργίας και μικρότερο χρόνο αντίδρασης. Σε όλα τα πλοία που διαθέτουν σόναρ SQS-53A/B υλοποιήθηκε πρόγραμμα αναβάθμισης με χρήση ψηφιακών επεξεργαστών COTS στο επίπεδο SQS-53D. Στον εξοπλισμό των Ticonderoga περιλαμβάνεται υποδομή δορυφορικών επικοινωνιών (SATCOM) WSC-3 UHF και WSC-6 SHF, ζεύξεις δεδομένων Link 4A, Link 11 και Link 16(BL06) και συσκευή IFF μεγάλης εμβέλειας UPX-29. Τα πλοία διαθέτουν επίσης πλήρη εξοπλισμό CEC (Cooperative Engagement Capability) AN/USG-2(V) (BL06).

Η ΠΤΗΣΗ στο USS Leyte Gulf (CG-55) κλάσης Ticonderoga (εικόνες)

Το AN/SPY-1A είναι ένα σύστημα διάταξης φάσης με τέσσερις σταθερές κεραίες διαστάσεων 3,84×3,67 m, που καλύπτουν 110 μοίρες σε αζιμούθιο εκάστη (ορισμένοι τομείς επικαλύπτονται από δύο κεραίες), με συνολικά 4.096 στοιχεία εκπομπής και 4.352 στοιχεία λήψης. Για την εκπομπή τού ραντάρ στην έκδοση SPY-1A χρησιμοποιούνται πομποί όπου ο καθένας τροφοδοτείται από 76 ενισχυτές μικροκυμάτων CFA (Crossed Field Amplifier) SFD261MT, συνδεδεμένους παράλληλα με ισχύ (peak power) 125 Kw έκαστος.

NORFOLK (Aug. 10, 2020) The Ticonderoga-class guided missile cruiser USS Vella Gulf (CG 72) returns to Naval Station Norfolk following a seven-month deployment. As part of the Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group, Vella Gulf operated in the U.S. 5th and 6th fleet area of operations to maintain maritime stability and security and ensure access, deter aggression and defend U.S., allied and partner interests. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Darien Kenney)

Οι CFA παρέχουν σταθερότητα φάσης, ευρεία ζώνη συχνοτήτων, υψηλή αποδοτικότητα και χαμηλό επίπεδο θορύβου. Είναι μικροί σε μέγεθος και βάρος, λειτουργούν σε χαμηλή τάση, αλλά παρ’ όλα αυτά, παρέχουν εξαιρετικά υψηλή «ισχύ κορυφής». Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μέγιστη συνολική συνδυασμένη ισχύ φθάνει τα 4,75 MW. Καθώς οι κεραίες είναι εγκατεστημένες σε διαφορετικές υπερκατασκευές, απαιτείται τροφοδότηση από διαφορετικά συγκροτήματα πομπών. Συγκεκριμένα, οι δύο κεραίες είναι τοποθετημένες στην κυρίως υπερκατασκευή και οι άλλες δύο στη δευτερεύουσα, στο οπίσθιο τμήμα του πλοίου.

Αρνητική εξέλιξη: Μη άμεσα διαθέσιμες οι ολλανδικές φρεγάτες κλάσης Μ, οι Βρετανοί μπορούν να αποδεσμεύσουν μόνο μια Type 23 σύντομα

Το ραντάρ λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «S» (3,1-3,5 GHz) με εύρος δέσμης 1,7 μοιρών και παρέχει μέγιστη εμβέλεια για εναέρια έρευνα που υπερβαίνει τα 300 km και τα 80 km για έρευνα ορίζοντα. Οι ηλεκτρονικές δέσμες ελέγχονται από τους Η/Υ του συστήματος AEGIS για να εκτελούν τις διαδικασίες έρευνας και εντοπισμού των στόχων. Σε συνδυασμό με την οικογένεια SPY-1 χρησιμοποιείται το σύστημα ελέγχου πυρός Μk99 με τέσσερις καταυγαστήρες SPG-62. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης εκτελείται από το SPY-1 (slaved), ενώ οι SPG-62 εκτελούν αποκλειστικά την καταύγαση των βλημάτων ημιενεργού καθοδήγησης.

Παρά το γεγονός ότι τα πλοία CG-52 έως CG-58 προορίζονται για απόσυρση, το US Navy προχώρησε σε αναβάθμιση του AEGIS στο επίπεδο ACB-16 Baseline 9.A2A Phase 0. Η έκδοση ACB-16 περιλαμβάνει τρεις διαμορφώσεις, εκ των οποίων η Phase 0 προορίζεται για τις μονάδες ραντάρ AN/SPY-1A. Το USS Mobile Bay (CG-53) είναι το πρώτο που έλαβε την αναβάθμιση και στις 24 Οκτωβρίου 2017 εκτέλεσε δοκιμές με την εκτόξευση δύο SM-2MR και ενός ESSM. Μάλιστα το ένα βλήμα SM-2MR εκτοξεύτηκε με χρήση μόνο του ραντάρ SPQ-9B και αυτό συνέβη για πρώτη φορά, αποδεικνύοντας ότι πλέον παρέχεται ένας ακόμη δίαυλος εμπλοκής πέρα των υφισταμένων.

Ποια πρόταση ωφελεί τυχόν “σπάσιμο” της Ενδιάμεσης Λύσης και της αγοράς φρεγατών; Γάλλοι, Ιταλοί και Ισπανοί οι κερδισμένοι

Κάνουν τελικά τα Ticonderoga για το ΠΝ; Ερωτήσεις

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ. Θα αντιστρέψουμε το ερώτημα. Κάνουν τα Arleigh Burke για εμάς; Αν ναι, τότε να πούμε πως ένα ΑΒ έχει ανάγκη για πλήρωμα 305 άτομα. Μας χαλάνε τα 330 του Ticonderoga; Δηλαδή, για να καταλάβουμε, τα 305 άτομα είναι “λογικό” νούμερο, αλλά τα 330 “δεν μπορούμε να το αντέξουμε”; Χάνουμε κάτι εδώ;

ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. Προφανώς κι έχει. Αλλά δεν πρόκειται να έχουμε 24 πλοία να τριγυρνάμε 24/7 στους Ωκεανούς του Πλανήτη. Τα ελληνικά πλοία θα βγαίνουν από τον καλά προστατευμένο Ναύσταθμο της Κρήτης για λίγες μέρες, και θα εκτελούν αποστολές στη Μεσόγειο. Πως μπορεί να συγκριθεί το κόστος στο USN, που πιθανότατα ο αρχικελευστής πληρώνεται καλύτερα από τον Α/ΓΕΝ στο ΠΝ, με τα κόστη του ΠΝ; Δουλευόμαστε μεταξύ μας;

Αντιτορπιλλικά κλάσης KIDD για το ΠΝ, η μεγάλη χαμένη ευκαιρία που τώρα την πληρώνουμε ακριβά; (ΑΡΧΕΙΟ ΠΤΗΣΗ)

ΤΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ USN ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟ ΠΝ; Πράγματι, τα ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΑ έχουν μεγάλο κόστος συντήρησης. Αλλά, τονίζουμε το ΑΛΛΑ, έχουν ισχύ μεγαλύτερη από όλο τον Ελληνικό Στόλο. Αποφασίζουμε αν θέλουμε τις δυνατότητες που παρέχουν ή όχι. Σκεφτείτε να έχετε ένα Opel Kadett του 1985 (το Αυγό για όσους θυμούνται). Το κρατάτε σε κίνηση με νύχια και με δόντια. Ο μηχανικός σας σας έχει πει πως ανταλλακτικά τέλος. Τότε, ένας καλός θείος, σας ΧΑΡΙΖΕΙ την Mercedes E Class με αυτόματο κιβώτιο, ABS, ESP, A/C 2,8 lt Compressor, με 250.000 χιλιόμετρα. Ο θείος αγοράζει το καινούργιο Tesla αντί των 120.000 ευρώ, εσείς ξαφνικά έχετε αυτοκίνητο. Θα πείτε “κοίτα, ο θείος το δίνει γιατί δεν αντέχει τη συντήρηση; θέλω κι εγώ Tesla”; Οκ, no problem, να πάτε να αγοράσετε Tesla. Στο Ενδιάμεσο, το Kadett μετά από 1,5 εκ. χιλιόμετρα, βγάζει χέρια και σας δέρνει…

ΕΧΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΝ. Γιατί είναι δύσκολο να μπει σε υπηρεσία το πλοίο; Δεν έχει κινητήρες LM2500, όπως και όλες μας οι ΜΕΚΟ200ΗΝ; Δεν ξέρουμε τους κινητήρες; Έχει Mk45, Phalanx, ESSM, Harpoon, όπως οι ΜΕΚΟ200ΗΝ; Έχει ένα πανίσχυρο ραντάρ, κι έχει κι ένα εξαιρετικό σόναρ. So what? Δεν θα μας δώσουν αυτά τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε; MH-60R/S-70B6 δεν έχει το ΠΝ; SM-2 είναι το πρόβλημα; Θέλουμε ή δεν θέλουμε αεράμυνα περιοχής;

ΕΧΕΙ “ΡΩΓΜΕΣ”. Κάθε πλοίο έχει ρωγμές. Τα Ticonderoga, λόγω αλουμινένιας υπερκατασκευής, έχουν περισσότερες. Και οι Αμερικανοί αναγκάζονται να τις επισκευάζουν συχνότερα. Απλά τα προβλήματα στα αμερικανικά πλοία βγαίνουν στη δημοσιότητα, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά ναυτικά τα “καταπίνουν”. Το USN είναι υπόλογο στα Νομοθετικά Σώματα, δεν κάνει ότι “γουστάρει”. Από την κριτική δεν γλυτώνει κανένα πλοίο, από υποβρύχια, μέχρι αεροπλανοφόρα (δείτε τι έχει γίνει με το Gerald Ford), LCS (εδώ γελάμε), και πάει λέγοντας. Συνεπώς, αυτά περί ρωγμών κοκ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής διαφάνειας του USN, κι όχι της κακής κατάστασης των Ticonderoga.

ΑΠΟΨΗ: Το ΠΝ θέλει ενδιάμεση λύση, όχι στόχους επιφανείας. Cassard, O.H.Perry, Maestrale είναι εκτός συζήτησης

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ; Με έρανο. Τώρα σοβαρά, είναι αυτό επιχείρημα; Από τη μια θέλουμε 4 Mk41 στις SIGMA αντί για 2, αλλά μήπως τα 122 κελιά είναι πολλά, να τα αφήσω; Δηλαδή, θα έχουμε Ticonderoga, και δεν θα τα πάρουμε γιατί δεν μπορούμε να τα “τιγκάρουμε” στους πυραύλους; Ακούγεται λογικά; Άντε τώρα, σοβαρά τα λέμε αυτά; Για να σας εξάψουμε τη φαντασία, το ΠΝ έχει τρόπο να τα γεμίσει, με τη βοήθεια των Αμερικανών. Πως; Κάθε πράγμα στο καιρό του.

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ή ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ “ΠΑΝΤΑ”. Αυτό είναι καινούργιο “φρούτο”. Η έλλειψη επιχειρημάτων από κάποιους κατά των Ticonderoga, έχει εμφανίσει ανοησίες (πολύ χαλαρός χαρακτηρισμός) πως τα αμερικανικά πλοία είναι μη επιχειρησιακά, τα ραντάρ δεν δουλεύουν, τα παίρνει ο αέρας, κουνάνε πολύ, δεν φτιάχνουν εσπρέσσο κι άλλα. Το ότι είναι ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΑ που προστατεύουν Ομάδες Μάχης Αεροπλανοφόρων, κανείς δεν το έχει σκεφτεί, έτσι; το ότι δεν “παίζει” σαν ενδεχόμενο, πλοίο του USN να φύγει από το Ναύσταθμο, μη επιχειρησιακό κατά 100%, το ξέρουν οι “παντογνώστες”; Όχι απλά λειτουργούν, λειτουργούν και στην εντέλεια.

ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ… Προφανώς και θα τα αποσύρουμε κάποτε, τίποτα δεν πλέει αιώνια εκτός κι αν είσαι η Ταϊβάν. Για 15 χρόνια όμως, θα έχουμε ή όχι την ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΕΡΟΧΗ στη Μεσόγειο; Θα υπάρχει Στόλος που θα μπορεί να συγκριθεί με το ΠΝ; Σκεφτείτε 2 Ticonderoga, 4 νέες φρεγάτες, 4 εκσυγχρονισμένες MEKO200HN, 4 Kortenaer. Beat that!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ HF2; Ναι βρε κουτά, λένε οι Αμερικανοί, θα σας δώσουμε 2 καταδρομικά, και 200 SM-2, για να πουλήσει πλοία η Naval Group και η Damen! Εμείς, σιγά μην στηρίξουμε τις αμερικανικές εταιρείες! Το κάνουμε για να μην πάρετε τις ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΛΑΤΟΥΣ ΤΡΕΛΙΛ και ΚΑΣΣΑΡΝΤ και ταράξετε την Ισορροπία Δυνάμεων στον Παγασητικό Κόλπο. Κοινώς, Ticonderoga και HF2 πάνε ΠΑΚΕΤΟ. (USN: Σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε).

Για να τελειώνουμε…

Τα Ticonderoga, AN μας τα προσφέρουν οι Αμερικανοί (ακόμη δεν έχει κλείσει η απόσυρσή τους), θα είναι μια άνευ προηγουμένου στρατηγική και στρατιωτική αναβάθμιση της χώρας μας από τις ΗΠΑ. Μιλάμε για ένα πλοίο με 122 (!) κελιά, όταν “μαλώνουμε για 8, 16 ή 32 κελιά Mk41. Μιλάμε πως για πρώτη φορά, θα αποκτήσει το ΠΝ δυνατότητα αεράμυνας περιοχής (το Ιερό Δισκοπότηρο για κάποιους Ειδικούς Φρεγατολόγους).

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι ΗΠΑ προσφέρουν για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ το COMBATSS-21 (AEGIS), που φέρουν τα Arleigh Burke FlightIII και οι FFG(X)

Είναι αστείο, αν όχι περίεργο, κάποιοι να ζητούν Αεράμυνα Περιοχής, αρκεί βέβαια αυτή να μην προέρχεται από SM-2 Standard, αλλά από τους “δικούς” μας ASTER 30 (ή έστω S-400 βρε αδελφέ). Για μας, όπως πολλάκις έχουμε γράψει, είναι σημαντικότερο το γεγονός της ύπαρξης δυο πυροβόλων Mk45 Mk4, που μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να ρίξουν 200 βλήματα των 5 ιντσών σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και να μετατρέψουν μια ακτή απόβασης, σε απέραντη έρημο.

Επίσης, 2 πυροβόλο Mk45 μπορούν να βυθίσουν σε δευτερόλεπτα πλοία επιπέδου ΜΕΚΟ200ΤΝ. Το πλοίο μπορεί να φέρει 2 MH-60R, και φυσικά το ελικόπτερο είναι διασυνδεδεμένο στο AEGIS. Μπορεί να φέρει VL-ASROC, ενώ ο συνδυασμός των σόναρ, με τα ελικόπτερα, το κάνει το απόλυτο κέντρο ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (και αφήνει κάποιους να χτυπούν πόρτες λέγοντας “έχετε λίγο χρόνο να σας μιλήσουμε για το CAPTAS-4;).

Γιατί η αγορά των νέων φρεγατών του ΠΝ θα γίνει με πολιτικά κριτήρια

Όσο κι αν στοιχίσει η εισαγωγή σε υπηρεσία, ενός ή δυο πλοίων Ticonderoga στο ΠΝ, θα είναι ένα πραγματικό game changer όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ΟΛΗ τη Μεσόγειο. Το ΠΝ πλέον δεν θα είναι ο “φτωχός” συγγενής όταν ασκείται με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, θα έχει πλέον την απόλυτη υπεροπλία. Τα όπλα κοστίζουν, αν δεν θέλουμε να πληρώσουμε, ας συμφωνήσουμε μια τιμή με τον Ερντογάν να μπορούμε να επισκεπτόμαστε τη Ρόδο χωρίς φόρους.

Μια αρμάδα, με δυο Ticonderoga, 4 νέες φρεγάτες, 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ, θα είναι η απόλυτη δύναμη, που ακόμη κι αν βρει μπροστά της 10 Instanbul και 10 TF-2000 θα τις πατήσει κάτω, κυριολεκτικά. Αν θέλουμε να μην ακολουθούμε πίσω από τον αντίπαλο, αλλά να βρεθούμε μπροστά του, αλλάζοντας οριστικά τις ισορροπίες στην περιοχή, η Ηγεσία του ΠΝ που θα καταφέρει παραχώρηση Ticonderoga στην Ελλάδα, θα κερδίσει επάξια άγαλμα δίπλα στον Κουντουριώτη. Ναι είναι δύσκολο, εύκολο είναι για μας εδώ, να λέμε τα δικά μας, δύσκολο είναι να πειστούν οι Αμερικανοί πως μπορούμε να σηκώσουμε τα Ticonderoga στους ώμους μας. Αλλά αν πειστούν, σκεφτείτε ένα Tico με κυβερνήτη τον κυβερνήτη του ΛΗΜΝΟΣ. Δεν θα είχαμε επακούμβηση, θα έπαιρνε το τουρκικό πλοίο και θα το έφερνε στο Ναύσταθμο…

Ξέρουμε πως στους επόμενους μήνες θα δούμε πολλά δημοσιεύματα, πως τα Ticonderoga μας τα δίνουν για να μην πληρώσουν οι Αμερικανοί να τα διαλύσουν, πως είναι 40 ετών, πως είναι άχρηστα, πως δεν “κάνουν”, πως μόνο μια “συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής βλακείας” θα σώσει τη Χώρα. Η Χώρα θα σωθεί, όπως συνήθως, από μόνη της. Αρκεί να σταματήσουν οι χρήσιμοι “έξυπνοι”, να προσπαθούν να πουλήσουν κάτι που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

 

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -