25.1 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι ΗΠΑ προσφέρουν για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ το COMBATSS-21 (AEGIS),...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι ΗΠΑ προσφέρουν για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ το COMBATSS-21 (AEGIS), που φέρουν τα Arleigh Burke FlightIII και οι FFG(X)

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδας μας και του περιοδικού ΠΤΗΣΗ, οι ΗΠΑ σε νεότερη προσφορά τους για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, δεν προσφέρουν πλέον το CMS330, αλλά το COMBATSS-21 σαν Κέντρο Πληροφοριών Μάχης. Σημειώνουμε πως το COMBATSS-21 είναι ένα CMS που προέρχεται από το AEGIS, ουσιαστικά είναι το AEGIS (όλες οι ρουτίνες του AEGIS Baseline 10 περιλαμβάνονται στο COMBATSS-21) αλλά με νέα εξαρτήματα COTS (Commercial Of The Shelf). Το COMBATSS-21 υπενθυμίζουμε πως τοποθετείται στα νέα αντιτορπιλικά Arleigh Burke Flight III, στις νέες φρεγάτες κλάσης Constellation ή FFG(X) όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά και στις LCS Freedom και στις σαουδαραβικές MMSC. Μέχρι σήμερα, το σύστημα AEGIS/COMBATSS-21 έχει τοποθετηθεί σε 111 (!) πλοία σε όλο τον κόσμο.

Ναύαρχος Rowden για τις MMSC: Είναι εξελιγμένο πλοίο, σαν ένα LCS Flight III

Το CMS (Combat Management System) είναι το COMBATSS-21 που χρησιμοποιείται στις LCS, ένα πλήρως σπονδυλωτό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης που «κτίστηκε» πάνω στις «βιβλιοθήκες» λογισμικού του AEGIS, με την έκδοση που θα φέρουν οι FFG(X) να στηρίζεται στο AEGIS Baseline 10 και το 95% του software να αφορά επανάχρηση υφιστάμενων module.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Η νέα φρεγάτα FFG(X), Constellation Class, το όνειρο για πολλούς στην Ελλάδα και το ΠΝ

Προσφέρει δυνατότητα εύκολης ενσωμάτωσης αισθητήρων και όπλων στο πλαίσιο που είναι γνωστό στις τάξεις του US Navy ως «bring your own sensors and weapons». O πυρήνας C2 χρησιμοποιείται από έξι Ναυτικά ανά τον κόσμο και μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε πραγματικό όσο και σε μη πραγματικό χρόνο. Το COMBATSS-21 έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος που είχε το αρχικό AEGIS, καθώς όπως γράψαμε και παραπάνω χρησιμοποιεί στοιχεία COTS με μικρό αριθμό CPU, αλλά παρέχει κατά 30% αυξημένες επιδόσεις σε αποστολές AAW και είναι διαλειτουργικό με τα πλοία που φέρουν το ίδιο σύστημα ή υποδομή AEGIS.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; Aπαντάμε 12+1 ερωτήσεις για τις LCS/MMSC…

Ο λόγος που η Lockheed Martin άλλαξε το configuration της προσφοράς για το ΠΝ, είναι η απόλυτη ομοιοτυπία που θέλει να πετύχει μεταξύ των νέων φρεγατών, αν αυτές που θα επιλεγούν θα είναι οι MMSC, αλλά και η δραματική αύξηση των δυνατοτήτων των εκσυγχρονισμένων ΜΕΚΟ200ΗΝ-Upgraded. Μετά την αλλαγή του CMS, από το CMS330 στο COMBATSS-21, η ομοιοτυπία και η δυνατότητα διασύνδεσης ή μάλλον διασυνδεσιμότητας και διαλειτουργικότητας (interoperability) μεταξύ των MMSC-HN, MEKO200HN-Upgraded, MH-60R, αλλά και της ΠΑ αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ το όλο Δίκτυο θεωρείται απρόσβλητο σε κυβερνοεπιθέσεις.

Αγορά μεταχειρισμένων ή καινούργιων Arleigh Burke για το ΠΝ, πόσο μπορεί να “ισχύει” το σενάριο; η ΠΤΗΣΗ απαντά

Τονίζουμε πως αντίστοιχο πλεονέκτημα σε επίπεδο ομοιοτυπίας κύριας λύσης για 4 νέες φρεγάτες, και εκσυγχρονισμού στις MEKO200HN, υπάρχει στην ολλανδική και στη γερμανική πρόταση. Εκεί, το “πακέτο” κύριου ραντάρ και CMS, μπορεί να είναι κοινό στις νέες φρεγάτες και στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Μπορεί για πολλούς αυτό να αποτελεί μικρής σημασίας λεπτομέρεια, αλλά είναι πραγματικά κομβικό σημείο για το ΠΝ.

Με τον τρόπο αυτό, και πέραν της όποιας ομοιοτυπίας μπορεί πλέον να έχει η πρόταση των ΗΠΑ και της Lockheed Martin για το ΠΝ, οι ΜΕΚΟ200 θα αποκτήσουν κορυφαίες δυνατότητες συντονισμού Α/Α αγώνα, αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού, αλλά και διασυνδεσιμότητας με τις -πιθανές- MMSC-HN και τα -εξίσου πιθανά σαν Ενδιάμεση Λύση- Arleigh Burke ή Ticonderoga. Για το COMBATSS-21, που θεωρείται σαν το κορυφαίο CMS παγκοσμίως, θα γράψουμε σύντομα μια παρουσίαση των πλεονεκτημάτων που θα φέρει στο ΠΝ, αν συνδυαστεί με τις MMSC-HN αλλά και τις MEKO200HN. To πλέον ενδιαφέρον είναι πως πλέον τα πλοία του Στόλου που θα έχουν το COMBATSS-21, θα μπορούν να δρουν σαν ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ, αντιμετωπίζοντας επιθέσεις κορεσμού από κοινού, με χρήση όπλων και μέσων από το ένα πλοίο στο άλλο. Το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και με τις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το ΠΝ αντιμέτωπο παλαιότερων επιλογών: οι πλώρες δεν επαρκούν, θα “λιώσουμε” τις Kortenaer!

Η σελίδα μας και το περιοδικό έχουν γράψει πολλές φορές για το πρόβλημα, και αυτή τη φορά μπορούμε να γράψουμε πως πλέον έχει αρχίσει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Πολεμικό Ναυτικό: “Ηλεκτρικές” οι κορβέτες FCx-30, ολοκληρωμένες οι Gowind, τι γίνεται με τις ΜΕΚΟ

Το πρόγραμμα των κορβετών έχει πλέον πάρει αναβολή για μετά τις εκλογές, άλλωστε, με την προκήρυξη τους δεν γίνονται συμβάσεις, ούτε θα ήταν σωστό...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -