21.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το χρονοδιάγραμμα για τις FDI HN, υπογραφές και προκαταβολή πριν το...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το χρονοδιάγραμμα για τις FDI HN, υπογραφές και προκαταβολή πριν το τέλος του έτους (αυτό θέλει το ΥΠΕΘΑ)

 

Δεν έχουμε κρύψει από την πρώτη στιγμή, πως η απόφαση για την αγορά των FDI HN είναι πρωτίστως πολιτική, όπως κι όλες οι αγορές οπλικών συστημάτων στη χώρα μας. Αλλά στην περίπτωση των FDI HN, έχουμε και μια σημαντική εξέλιξη. Το ΠΝ πρότεινε το πλοίο, το οποίο από όσο μαθαίνουμε ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων, αν και το πιο ακριβό. Αλλά η έκπτωση της τελευταίας στιγμής που έκανε η Naval Group, μαζί με την “παραχώρηση” των slots 2,3 και 4 στα πλοία που θα κατασκευαστούν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, έλυσε το “πρόβλημα”. Το ΠΝ πήγε στην πολιτική ηγεσία με την επιλογή της FDI HN και δεν συνέβη το αντίθετο.

ΕΞΕΛΙΞΗ: “Σύννεφα” στις διαπραγματεύσεις για τις FDI HN λόγω MBDA και ASTER 30;

Το Μαξίμου και το ΥΠΕΘΑ δούλευαν παράλληλα και πάνω στην Αμυντική Συνδρομή, μια συμφωνία εξαιρετικά περίπλοκη και σοβαρή. Έτσι, για πρώτη φορά μάλλον στην Ιστορία, Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία επιδίωξαν και πέτυχαν τα μέγιστα για τη χώρα. Καλές τιμές, το καλύτερο πλοίο, τις ημερομηνίες παράδοσης που θέλαμε, πληρωμές όπως τις θέλαμε, και Συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής. Για να μην ονειροβατούμε, η Συμφωνία δεν υπήρχε πέρσι το καλοκαίρι, δημιουργήθηκε φέτος, μετά το καλοκαίρι, όταν φάνηκε πως οι Γάλλοι θα ρίξουν τις τιμές των FDI πιο κάτω από SIGMA, HF2 και FREMM-IT.

Παρέμβαση Ναυάρχου Κονιδάρη: Ελληνικές Φρεγάτες FDI και η Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή

H απόφαση ήταν γρήγορη, οι ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται. Αλλά την ταχύτητα της ελληνικής πλευράς, την “υποστήριξαν” οι ίδιοι οι Γάλλοι, καθώς μετά από σχεδόν 3 χρόνια διαπραγματεύσεων, έπρεπε να ξέρουν επακριβώς τι θέλουμε! Φυσικά, πριν συμφωνήσει ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν, τιμή, χρόνους παράδοσης κοκ, είχαν συμφωνηθεί με έγγραφες δεσμευτικές προσφορές όλα τα απαιτούμενα (από το ΠΝ μας). Δεν θα προχωρούσε ποτέ η ελληνική πλευρά σε ανακοινώσεις, μαζί με τη γαλλική, αν δεν είχαν σταλεί, εγγράφως, διαβεβαιώσεις για τα συμφωνηθέντα. Σε μια Εμπορική Συμφωνία, όλα μπορούν να αλλάξουν, και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κακή εμπειρία (ειδικά με τους Γάλλους).

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ στο ΠΝ, μετά τις FDI HN, τα MH-60R και τις τορπίλες, έρχονται M Class, Alkmaar και Gowind HN

Σε κάθε περίπτωση, η προκαταβολή πρέπει να έχει δοθεί από την Ελλάδα στους Γάλλους, μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι, το ποσό του 1-1,2 δις ευρώ (μέγιστο) θα γραφεί στο Π/Υ του 2021, έτος που εξαιρείται από τον κανόνα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όπως πολύ σωστά παρατήρησαν και φίλοι, δεν ανακαλύψαμε ούτε υδρογονάνθρακες, ούτε υδατάνθρακες (τι θυμόμαστε…) στη χώρα μας. Συνεπώς, οι αγορές πολεμικού υλικού πρέπει να γίνουν με τη μέγιστη προσοχή για να μην διαταραχθούν τα δημοσιονομικά μας.

Πως έχασε η SIGMA 11515HN από την FDI HN; Πως τα κατάφεραν οι Γάλλοι έστω και την τελευταία στιγμή;

Έτσι, η ΓΔΑΕΕ, γνωρίζοντας τους χρόνους για να ωριμάσει μια υπογραφή σύμβασης, σκέφτηκε αντίστροφα. Για εκταμίευση μέσα στο 2021, πρέπει να έχουμε υπογραφή το αργότερο μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2021. Για να έχουμε υπογραφή μέχρι τις 28/12, πρέπει η σύμβαση να περάσει Βουλή, Ελεγκτικό, Επιτροπή της Βουλής (αντίστροφα). Συνεπώς, βάζοντας “κάτω” τις ημερομηνίες, η καταληκτική ημερομηνία για Σχέδιο Σύμβασης είναι η… 22/11 (ναι, σε 5 μέρες).

Sea Fire: Έτοιμο για εγκατάσταση στις FDI, μετά το «πράσινο φως» της DGA

Πρέπει να ενημερώσουμε πως τις στιγμές που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, Στελέχη του ΓΕΝ και της ΓΔΑΕΕ, ξενυχτούν στα γραφεία τους για να φτιαχτούν αυτές οι συμβάσεις, επ’ωφελεία της Πατρίδας και του ΠΝ. Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις είναι ατελείωτες, σκληρές, καθώς δεν γίνονται συμβάσεις απλά με ένα email, ειδικά όταν μιλάμε για συμβόλαια συνολικής αξίας 3 δις ευρώ (3,04 για την ακρίβεια), μόνο για τις φρεγάτες.

Amiral Louzeau και Amiral Castex: Θα είναι αυτές οι πρώτες ελληνικές FDI HN;

Όπως γράψαμε και το περασμένο Σάββατο, η δύσκολη άσκηση, που πρέπει να λύσουν όμως οι Γάλλοι, όχι η Ελλάδα, είναι η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η χώρα δέχτηκε την κατασκευή των πλοίων στη Γαλλία, αλλά με ταυτόχρονη εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στα συμβόλαια για όλα τα άλλα υποσυστήματα. Όχι κατά απαίτηση μόνο της ελληνικής πλευράς, αλλά βάσει της τελικής γαλλικής πρότασης. Όπως είχαμε πει οι κάποιοι διαγωνιζόμενοι είχαν έτοιμες συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες, οι Γάλλοι υποσχέθηκαν πως θα το κάνουν και θα τις φέρουν άμεσα.

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 4η φρεγάτα FDI HN ας αγοράσουμε ένα LHD Mistral 140

Αυτό που τώρα γίνεται προσπάθεια, είναι οι Γάλλοι να μην δώσουν υποσχέσεις, ακόμη και έγγραφες, αλλά να φέρουν εγγράφως προς υπογραφή, ποσοτικοποιημένη, την ελληνική συμμετοχή, όχι απλές υποσχέσεις. Η ελληνική πλευρά μάλλον διαπίστωσε πως κάποιοι “χρονοτριβούν” από γαλλικής πλευράς, θεωρώντας πως η πολιτική πίεση θα οδηγήσει σε μια άνευ όρων συμβασιοποίηση της όλης συμφωνίας.

Η Naval Group και το ΠΝ τα βρήκαν! Έρχεται αγορά 3 FDI που συνδυάζεται -επιτέλους- με Gowind;

Αν το καλοσκεφτούμε, δεν έχουν άδικο (οι Γάλλοι). Οι Έλληνες πιεζόμαστε για πλοία (τα θέλουμε το 2025), πιεζόμαστε για εκταμιεύσεις το 2021, συνεπώς, εμείς έχουμε το άγχος. Το ενδεχόμενο να κάνει πίσω η ελληνική πλευρά δεν το θεωρούν πιθανό, καθώς υπάρχει συμφωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν. Συνεπώς, υπάρχει η πεποίθηση πως αν υπάρξουν αλλαγές από τις τελικές τους προτάσεις, σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, θα γίνει αποδεκτό από ελληνικής πλευράς.

ThinkOutOfTheBox: Απάντηση στην AUKUS μέσω ΠΝ, η Naval Group να κάνει μια γενναία έκπτωση στις FDI, η Γαλλία να δώσει Ενδιάμεση Λύση

Το αν έχουν δίκιο, μένει να αποδειχτεί. Το σίγουρο είναι πως η Naval Group μέχρι σήμερα έχει έρθει δεύτερη σε αγώνα δρόμου ενός, στην Ελλάδα, δυο φορές, μία το 2008 και μια το 2020. Δεν πιστεύουμε πως θα το διακινδυνεύσει, είμαστε σίγουροι πως υπερβάλει εαυτόν. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ΠΝ έχει κάνει ήδη αρκετές εκπτώσεις, αποδεχόμενο το σύστημα EW να παραμείνει άγνωστο (και μάλλον εκτός Π/Υ), να συζητά τη μη τοποθέτηαη STRALES, αλλά και τη μη αγορά πυραύλων RAM. Είναι δηλαδή ήδη οριακά στο θέμα για περαιτέρω εκπτώσεις από ελληνικής πλευράς στις FDI HN.

EKTAKTO: Γαλλική ρελάνς με τις FDI, οι Γάλλοι αποδεικνύουν πως είναι “πολύ σκληροί για να χάσουν”

Μερικοί πίστευαν, χάρη σε -ευγενικά μιλώντας- ανόητες δημοσιεύσεις, πως η καθυστέρηση για τον Οκτώβριο των αποφάσεων για τα πλοία οφειλόταν στην επιλογή της αμερικανικής λύσης. Η όποια καθυστέρηση οφειλόταν ξεκάθαρα στις διαπραγματεύσεις, φτάσαμε μετά το καλοκαίρι προκειμένου οι τιμές να πέσουν εκεί που θέλαμε. Αν κάποιος πιστεύει λοιπόν, πως το ΠΝ έκανε όλους αυτούς τους ελιγμούς, για να πάει σε υπογραφές με την πλάτη στον τοίχο, πλανάται πλάνην οικτράν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ NAVAL GROUP για την FDI: H πρόταση για το Πολεμικό μας Ναυτικό

Οι FDI θα είναι το πλοίο που θα κάνει τη διαφορά σε ένα φλεγόμενο Αιγαίο στο μέλλον. Θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές του μέλλοντος. Αλλά ταυτόχρονα, θα είναι τα πλοία που δεν θα βάλουν μόνο το ΠΝ στη νέα εποχή, αλλά και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Το ΥΠΕΘΑ, σοφά, βλέποντας πως τα Ελληνικά Ναυπηγεία δεν ήταν έτοιμα για την ανάληψη έργου, έβγαλαν από την εξίσωση την κατασκευή στην Ελλάδα, αλλά πήρε, σαν αντάλλαγμα, ελληνική προστιθέμενη αξία.

Γαλλική ρελάνς με παράδοση 2 FDI το 2025, ξεπερνούν οι Γάλλοι το “πρόβλημα” της Ενδιάμεσης Λύσης;

Αν τώρα, πάμε σε υπογραφές χωρίς ξεκάθαρες δεσμεύσεις από γαλλικής πλευράς, αυτό που σκέφτονται σε ΓΕΝ και ΓΔΑΕΕ είναι πως το 2023 ή το 2024, με το πρόγραμμα σε εξέλιξη, και με αφόρητη την πίεση για ενίσχυση του ΠΝ, θα πάρουμε τα πλοία “ξεχνώντας” την ελληνική βιομηχανία. Αν οι Γάλλοι δεν προσφέρουν ότι θα θέλαμε στην ΕΑΒΙ, θα πρέπει, να το αποδεχτούμε, απλά και μόνο για να πάρουμε πλοία; Μακάρι όλα να κυλήσουν ομαλά τις επόμενες μέρες. Αν δεν κυλήσουν, σίγουρα δεν φταίει κανείς στη  Ελλάδα.

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -