25.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΤο λάθος "δίλημμα" της περαιτέρω ενίσχυσης της ΠΑ, αντί της ενίσχυσης του...

Το λάθος “δίλημμα” της περαιτέρω ενίσχυσης της ΠΑ, αντί της ενίσχυσης του ΠΝ. «Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα»

Η ΠΤΗΣΗ έχει τη χαρά, την τιμή αλλά και το πλεονέκτημα να μπορεί να επικοινωνεί με τους αναγνώστες με πολλούς τρόπους. Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από το mail μας, αλλά το βασικότερο, μέσα από τα σχόλιά μας, που έρχονται και καταθέτουν στην ιστοσελίδα μας. Τους αναγνώστες μας τους ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μια ενίσχυση που δεν μπορεί να γίνει κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ ή της Αυστραλίας, αλλά με βάση τους περιορισμένους πόρους που διαθέτη η χώρα μας. Ουδέν κακό αμιγές καλού, και αν δεν είχαμε τις πρόσφατες εντάσεις με την Τουρκία, ίσως να μην αποφασίζαμε ποτέ πως τα 530 εκ. ευρώ ετησίως για εξοπλισμούς να τα πάμε στα 2,5 δις.

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X)!

Βέβαια, με 2,5 δις δεν μπορείς να επανακτήσεις έτσι εύκολα όσα φροντίσαμε εκουσίως να απολέσουμε στα 15 έτη αμυντικής εξοπλιστικής αδράνειας. Η μόνη ουσιαστική προμήθεια για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έγινε με το πρόγραμμα της αναβάθμισης των 84 F-16V. Ακόμη και ο εκσυγχρονισμός των Ρ-3Β, έγινε υπό το πρίσμα άγνωστων σε εμάς προτεραιοτήτων, κόστισε πολλά χρήματα (όχι πως οποιαδήποτε άλλη λύση ΑΦΝΕ θα κόστιζε λιγότερα), ενώ άπειρα επείγοντα αμυντικά προγράμματα, είδαν τη συμμετοχή τους στις εγχώριες καλένδες. Και τώρα; δυστυχώς η πολιτική ηγεσία έμαθε με δύσκολο τρόπο τη λαϊκή έκφραση “τρεχάτε ποδαράκια μου”.

ThinkOfTheBox: Belh@rra ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;

Τι έγινε λοιπόν εν έτει 2020; το ΠΝ, και οι Ένοπλες Δυνάμεις, κλήθηκαν να διαχειριστούν απειλή πολέμου 4 φορές μέσα σε 3 μήνες, συν μια εξελισσόμενη ασύμμετρη απειλή από τον Μάρτιο, με μέσα 40 και 50 ετών. Καθώς η αντιπαράθεση είχε μεταφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, πρωταγωνιστής ήταν, και θα είναι το ΠΝ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η ΠΑ δεν έκανε ότι έπρεπε, και με το παραπάνω, ενώ πως και ο ΕΣ με τις κατάλληλες κινήσεις σε Έβρο και Νησιά ετοιμάστηκε για το χειρότερο. Αλλά το πεδίο της αντιπαράθεσης ήταν πολύ μακρυά από την ελληνική “στεριά”, σε ένα περιβάλλον που θα το χαρακτηρίζαμε “σχεδόν ωκεάνιο”. Θέλουμε μια τεράστια ΑΟΖ, έχουμε μάλλον μια τεράστια ΑΟΖ. Πως θα την προστατεύσουμε; Με πορείες;

«La Tribune»: Η Ελλάδα εγκαταλείπει την αγορά των φρεγατών FDI/Belh@rra;

Αντί λοιπόν το ΠΝ να επιχειρεί στα “λημέρια” του, αναγκάστηκε να επιχειρήσει στην ανοιχτή θάλασσα, μακρυά από την προστατευτική ασπίδα της ΠΑ. Αυτό σημαίνει πως φρεγάτες 40 ετών, με ηλεκτρονικά που λειτουργούσαν οριακά, με ένα κανάλι κατεύθυνσης για πυραύλους Επιφανείας/Αέρος, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό απέναντι σε ένα Στόλο που ήταν σχεδόν διπλάσιος. Αυτό σημαίνει πως παλληκάρια καταδύθηκαν με υποβρύχια ηλικίας 50 ετών, με τορπίλες παλιές 50 και 40 ετών. Και ξέρετε κάτι; δεν τους ένοιαζε, το έκαναν για την Πατρίδα. Μήπως αυτή η Πατρίδα πρέπει να τους δώσει κάτι πίσω; δεν μιλάμε για χρήματα, όσα και να δώσεις στα στελέχη αυτά που έχουν κάνει μέσα στο 2020 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ, απλά, λέμε εμείς οι αδαείς, μήπως να τους δώσουμε κανά καλύτερο πλοίο; που δεν θα έχει μεγαλύτερη ηλικία κατά 10 με 15 χρόνια από τον κυβερνήτη του;

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις LCS/MMSC…

Θα ξαναπούμε πως η άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αρχικά, και της ΠΑ σε δεύτερο χρόνο με 18 Rafale ήταν μάλλον η καλύτερη cost/time effective λύση για “ενίσχυση εδώ και τώρα”. Το ΠΝ θα πάρει καλύτερη προστασία με τον συνδυασμό Rafale/Meteor, οι στρατηγικές επιλογές του ΓΕΕΘΑ θα πολλαπλασιαστούν με τα Rafale, ναι, ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Έγινε υπό συνθήκες ασφυξίας, χωρίς προγραμματισμό, αλλά συνεχίζουμε να τα λέμε, είναι μια εξαίρετη κίνηση (φήμες που θέλουν να έχουμε αφίσες του αεροσκάφους σε κάθε τοίχο γραφείου-σπιτιού κρίνονται ως υπερβολικές).

Ελληνικές Belh@rra. Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το ΠΝ πρέπει να μην ενισχυθεί. Πολλοί θεώρησαν πως η αγορά των Rafale έγινε σε αντικατάσταση της ακύρωσης/διακοπής των συνομιλιών για τις δυο FDI που ΔΕΝ αγοράσαμε. Η αγορά των Rafale έγινε γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται άμεση ενίσχυση με όπλα σύγχρονα. Αν βρίσκαμε σε καλή τιμή 2 FREMM, θα τις αγοράζαμε; αν μας πρόσφεραν δυο φρεγάτες αντιαεροπορικού αγώνα σε καλή τιμή, θα τις αγοράζαμε; Κάπου εδώ ξεκινά το σημερινό μας άρθρο.

Το ΠΝ σκέφτεται λίγο πιο “βαθιά” από αυτό που βλέπουμε εμείς. Το πρόβλημα του ΠΝ δεν είναι πως πρέπει να αποκτήσει 2 ή 3 ή 4 πλοία. Το ΠΝ χρειάζεται συνολικά 10 πλοία, και εκσυγχρονισμό 4. Η αγορά 2 FDI θα ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό. Ταυτόχρονα, χρειάζεται πλοία αεράμυνας περιοχής, κάτι που η FDI δεν είναι, απλά μπορεί να προσφέρει σημαντικά. Υπήρξε μια σκέψη για αγορά σε βάθος χρόνου 4 Belh@rra και 6 Gowind, αλλά δυστυχώς αγνοούμε τι συνέβη. Το πρόβλημα του ΠΝ είναι πως εδώ που φτάσαμε, χρειαζόμαστε ενίσχυση άμεσα.

H διακοπή των συνομιλιών για τις Belh@rra έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

Πολλές φορές, αναγνώστες μας έχουν εκφράσει μια αρκετά διαδεδομένη άποψη. Πως η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει τις όποιες προσπάθειές της, να επικεντρώσει τις πενιχρές δυνάμεις της, οικονομικά πάντα μιλώντας, στην ΠΑ. Εντάξει, είμαστε η ΠΤΗΣΗ, και η ΠΑ κυλάει στις φλέβες του περιοδικού μας. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς να έχουμε ισχυρό Στόλο. Μια νησιωτική χώρα, δεν μπορεί να θεωρήσει πως μπορεί να προστατεύσει τις εσχατιές της τεράστιας ΑΟΖ μας μόνο με την Πολεμική Αεροπορία. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε την Κύπρο μόνο με την Πολεμική Αεροπορία. Οκ, το ΠΝ έχει 4+1 σύγχρονα υποβρύχια. Ε και λοιπόν; Και η Γερμανία είχε στον Β’ ΠΠ χιλιάδες, αλλά έχασε τον πόλεμο. Δεν είναι το ίδιο, απλά το αναφέρουμε σαν γεγονός. Ας μην είμαστε μονόπλευροι στις θεωρήσεις μας, σε όλα χρειάζεται μια ισορροπία.

Το ΠΝ εξετάζει πρόταση για τη Ναυπήγηση στην Ελλάδα 4 MMSC με “πακέτο” τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN

Καλώς ή κακώς, το ΠΝ χρειάζεται Νέο Στόλο. Αυτό ας το καταλάβει οι οπαδοί και οι πολέμιοι των Belh@rra, οι οπαδοί και οι αρνητές των MMSC, οι φανατικοί των FREMM και πάει λέγοντας. Το ΠΝ πρέπει χτες να ξεκινήσει ένα Πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τις 10 φρεγάτες S (9 σήμερα, αλλά 10 είχαμε), και να προσφέρει όλα όσα χρειάζεται. Στον Στόλο Ταχέων Σκαφών τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια, αλλά στις μεγάλες μονάδες, αυτές που θα πολεμήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτές που θα προστατεύσουν την ΑΟΖ μας, αλλά και τους Κύπριους αδελφούς μας, έχουμε θέμα.

Πηγή: https://www.navalanalyses.com/2019/12/erradii-class-frigates-of-algerian.html

Η έλλειψη Μονάδων Στόλου, δεν μπορεί να αντικατασταθεί με 22 Rafale, με 6, 12 ή 20 F-35A. Χρειαζόμαστε σύγχρονα πλοία, που θα επιτρέψουν στο ΠΝ να εκτελέσει τις αποστολές του. Δεν έχουμε, σαν ΠΤΗΣΗ, κανένα πρόβλημα αν αυτά τα πλοία είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός ή επιλογή από γαλλικές Belh@rra μαζί με μεταχειρισμένες/ενισχυμένες LaFayette, αν είναι αμερικανικές MMSC μαζί με Ticonderoga, γερμανικές MEKO A200 μαζί με κορβέτες Κ130, ολλανδικές Karel Doorman, βρετανικές Type 23 κοκ. Ούτε το ΠΝ, αρκεί να μπορέσει να πάρει πλοία που θα τους επιτρέψουν να εκτελεστούν οι αποστολές που αναθέτει στο ΓΕΝ το ΓΕΕΘΑ.

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

Αν όμως συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε ανορθολογικά, θεωρώντας πως κάποιες “ιδέες” είναι ανώτερες της επιστημονικής προσέγγισης που κάνει το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, μάλλον κάνουμε λάθος. Είτε το πρόγραμμα ονομαστεί αμερικανικό, είτε γαλλικό, είτε γερμανο-ολλανδικό, είτε ιταλικο-ισπανικό-κινέζικο, το ΠΝ χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης. Όποιο πλοίο κι αν αγοραστεί, θα καθορίσει το ΠΝ για τις επόμενες δεκαετίες. Ας δείξουμε λίγο σεβασμό στη δουλειά που κάνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα Στελέχη του ΠΝ.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
davekour
davekour
3 years ago

Als-class 140

Last edited 3 years ago by davekour
ΜΗΝΑΣ
ΜΗΝΑΣ
3 years ago

Ας δείξουμε λίγο σεβασμό στη δουλειά που κάνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα Στελέχη του ΠΝ.

Αυτο λεω και γω

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
3 years ago

Αυτα τα ελεγαν οι αρχαίοι επειδή δεν είχαν δει τα αεροπλάνα αν τα είχαν δει θα έλεγαν! Εχουμε τα παντα αν εχουμε ραφαλ με οπλα!!!! Οι mmsc δεν θα αλλάξουν καμία κατάσταση

Last edited 3 years ago by ΑΝΤΩΝΙΟΣ
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -