18.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΠολυηχητικοί πύραυλοι cruise για τα αμερικανικά υποβρύχια-Πόσο επικίνδυνοι είναι για την παγκόσμια...

Πολυηχητικοί πύραυλοι cruise για τα αμερικανικά υποβρύχια-Πόσο επικίνδυνοι είναι για την παγκόσμια ασφάλεια;

Η τεχνολογία των νέων πολυηχητικών πυραύλων (hypersonic missiles) εισέρχεται ραγδαία στην πραγματικότητα των αμυντικών πραγμάτων και οι κορυφαίες τεχνολογικά δυνάμεις είναι σε αγώνα δρόμου για να παρατάξουν τα πρώτα δείγματα αυτών των όπλων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα πολυηχητικά κατευθυνόμενα βλήματα είναι πύραυλοι που συνδυάζουν την εμβέλεια και μέγεθος των βαλλιστικών βλημάτων με την ευελιξία και ακρίβεια των βλημάτων cruise ενώ ενσωματώνουν κινητήρες νέας τεχνολογίας που τους προσδίδουν ταχύτητες έως και 5 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 5) ή και περισσότερο, αν πιστέψουμε στις διακηρύξεις των κατασκευαστών τους. Είναι φανερό πως οι πύραυλοι αυτοί με την ένταξή τους σε υπηρεσία θα καταστήσουν τους σημερινούς παρωχημένους. Συγκριτικά η ταχύτητα ενός πυραύλου cruise τύπου Tomahawk είναι 885 χλμ/ώρα (Mach 0,74), ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου UGM-133 Trident II 29.020 χλμ/ώρα (Mach 24) λόγω της κίνησής του σε διαστημική τροχιά ενώ ενός αντιπλοϊκού πυραύλου AGM-84 Harpoon στα 864 χλμ/ώρα (Mach 0,71).

Η Ρωσία και η Κίνα διατείνονται αυτή τη στιγμή όιτι βρίσκονται πολύ κοντά στην τελειοποίηση και ένταξη τέτοιων βλημάτων ενώ ακολουθούν κατά πόδας η Ινδία και οι ΗΠΑ. Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει διακηρύξει ανοιχτά πως σκοπεύει να εντάξει πολυηχητικά βλήματα στα επιθετικά υποβρύχια κλάσης ‘Virginia’ μέχρι το 2025.

Αθόρυβα, η Ρωσία σχεδιάζει την 5η γενιά πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων  

Δύο λόγοι υπαγορεύουν την βιασύνη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να τελειοποιήσει και ενσωματώσει τα νέα αυτά βλήματα στα υποβρύχιά του, τα τελευταία της έκδοσης Block V της κλάσης ‘Virginia’: αφενός το κενό ισχύος που αφήνει στις τάξεις του ο παροπλισμός των τεσσάρων πρώτων υποβρυχίων κλάσης ‘Ohio’ στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας και αφετέρου ο σκληρός ανταγωνισμός που παρατηρείται με τις ναυτικές δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας στις περιοχές του δυτικού Ειρηνικού και του Αρκτικού, δυνάμεις που φαίνονται να έχουν ένα προβάδισμα σε αυτήν την τεχνολογία.

CM-302, ο κινεζικός «BRAHMOS»;

Η κίνηση του Ναυτικού των ΗΠΑ δεν έρχεται χωρίς κριτική, ωστόσο. Ορισμένοι εντός των κύκλων του διαφωνούν με την κίνηση να συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος των νέων βλημάτων αποκλειστικά στη δύναμη των υποβρυχίων. Ο υποβρυχιακός στόλος των ΗΠΑ το 2020 παρατάσσει 56 επιθετικά υποβρύχια κλάσεων ‘Los Angeles’, ‘Seawolf’ και ‘Virginia’ όπως και βαλλιστικών βλημάτων ‘Ohio’. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια αυτό θα φθάσει το ιστορικό χαμηλό 41 ή 42 υποβρυχίων το 2028.

Ο ανερχόμενος σε 207 δις δολάρια προϋπολογισμός του Ναυτικού των ΗΠΑ για το 2021 στερεί τεράστια ποσά από τους αρχικούς προγραματισμούς του καθυστερώντας ή και ακυρώνοντας τελικά την προσπάθειά του να αυξήσει τη δύναμή του από τα 294 πλοία πρώτης γράμμής σε 355. Περιλαμβάνει, ωστόσο, 22 δις για έρευνα και ανάπτυξη, εκ των οποίων το ένα θα κατευθυνθεί στο αποκαλούμενο “συμβατικό όπλο ταχείας κρούσης” (Conventional Promt Strike – CPS).

To CPS θα είναι ένας πολυηχητικός πύραυλος cruise για επιθέσεις κατά στόχων ξηράς. Το Ναυτικό αναμένει πολλά από το νέο όπλο πιστεύοντας ότι θα προσθέσει στα πλοία του ικανότητα κρούσης με ακρίβεια και ταχύτητα βολής σε διαφιλονικούμενα θέατρα επιχειρήσεων τόσο εναντίον στόχων ξηράς όσο και πλοίων επιφανείας. Ο CPS θα αναπτύσσεται από το Ναυτικό συνεργασία με τον Στρατό Ξηράς. Η αεροπορία μετείχε και αυτή στην ίδια προσπάθεια ως το 2020, χρονιά που ανακοίνωσε ότι θα εκκινούσε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για  τα βομβαρδιστικά και μαχητικά της. Ο CPS βασίστηκε στο πρόγραμμα “Κοινού Πολυηχητικού Σώματος Διολίσθησης” (Common Hypersonic Glide Body) που το Ναυτικό και ο Στρατός των ΗΠΑ ανέπτυσσαν.

Ο ναυτικός προϋπολογισμός για το 2021 αναφέρει την πρόθεση του Σώματος να εξοπλίσει τα υποβρύχια κλάσης “Virginia” Block V με το νέο πυραυλικό όπλο μεγάλης ταχύτητος πριν οποιοδήποτε πλοίο επιφανείας. Νωρίτερα, το Ναυτικό είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει τον πολυηχητικό πύραυλο στα τέσσερα υποβρύχια κλάσης “Ohio”, αλλά το απέριψε λόγω της παλαιότητάς τους.

Κάθε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατευθυνομένων βλημάτων (SSGN) διαθέτει 154 πυραύλους Tomahawk, γεγονός που τα καθιστά τις πιο βαριά εξοπλισμένες πλατφόρμες για αποστολές κρούσης χερσαίων στόχων. Τα τέσσερα τροποποιημένα υποβρύχια κλάσης “Ohio” μαζί συγκεντρώνουν τους 600 από τους 6.000 Tomahawk που έχει περίπου όλος ο στόλος του Αμερικανικού Ναυτικού. Ο παροπλισμός τους, συνεπώς, αντιπροσωπεύει ένα μέγαλο μέρος του χάσματος που αναμένεται στα τέλη της δεκαετίας. Για να γεμίσει αυτό το χάσμα, το Αμερικανικό Ναυτικό ανέπτυξε τη νέα έκδοση Block V των υποβρυχίων “Virginia”, προσθέτοντας ένα τμήμα (“Virginia Payload Module”) στο κύτος των υποβρυχίων με τέσσερα επιπλέον κελιά πυραύλων, καθένα από τα οποία θα φέρει τέσσερις Tomahawk ή μικρότερο αριθμό πυραύλων μεγαλύτερης διαμέτρου. Η τροποποίηση αυτή αυξάνει τον αριθμό πυραύλων από 12 (στις αρχικές εκδόσεις των υποβρυχίων της κλάσης) σε 40 στην έκδοση Block V. Αλλά στον προγραμματισμό του 2021 το Ναυτικό ζήτησε την αναβάθμιση ενός μόνο υποβρυχίου έναντι δύο που είχαν υπολογιστεί αρχικά, αμφισβητώντας το αρχικό σχέδιο για αναβάθμιση 9 συνολικά “Virginia” V.

Ψυχολογικά προβλήματα στα πυρηνικά υποβρύχια της Κίνας;

Η πρόκριση νέων υποβρυχίων για πλατφόρμες πολυηχητικών βλημάτων έναντι των τροποιημένων “Ohio” έχει και μια άλλη θετική παράμετρο εκτός της επένδυσης σε βάθος χρόνου. Τα παλιά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων έχουν την ίδια ακουστική υπογραφή με τα 14 “αδέλφια” τους που είναι φορείς εκτόξευσης διηπειρωτικών βλημάτων πυρηνικής επίθεσης. Σε έναν τρίτο παρατηρητή θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσει έγκαιρα ένα αμερικανικό υποβρύχιο που πραγματοποιεί απλά αποστολή προστασίας ή συμβατικής κρούσης εδάφους από ένα που λαμβάνει θέση για την εξαπόλυση πυρηνικού πλήγματος, μια πραγματικότητα κρίσιμη στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου που έδωσε ουκ ολίγες φορές λαβή για επικίνδυνες παρεξηγήσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων.

Σε πρώτη φάση την αποστολή αυτή θα αναλάβουν τα υποβρύχια κλάσης “Virginia”, τα οποία ωστόσο μπορεί και να μην είναι οι καταλληλότερες πλατφόρμες για τέτοιου είδους επιθέσεις, σημειώνουν τώρα ειδικοί. Γιατί; Τα υποβρύχια είναι εξαιρετικά ακριβές και πολύτιμες πλατφόρμες. Όσο εξελίσσονται, μεγαλώνουν και όσο μεγαλώνουν σε μέγεθος, τόσο πιο εύκολο καθίσταται στον εχθρό να τα εντοπίσει. Τώρα, ειδικοί επισημαίνουν πως ένα μη-επανδρωμένο (ρομποτικό) πλοίο επιφανείας μπορεί να είναι καταλληλότερο ως σκάφος εκτόξευσης πυραύλων. Την ίδια στιγμή, όμως, που κάποιοι στις ΗΠΑ ανησυχούν μήπως οι αντίπαλοί τους παρεξηγήσουν τις προθέσεις τους σε ένα θερμό επεισόδιο κλιμακώνοντάς το σε “θερμοπυρηνικό”, ενώ η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εξοπλίσουν τα δικά τους υποβρύχια με πολυηχητικούς πυραύλους Zircon.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -