17.9 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ Ευρωκορβέτα (EPC) θα έχει χαμηλό κόστος ενώ θα διαμορφωθεί για τις...

Η Ευρωκορβέτα (EPC) θα έχει χαμηλό κόστος ενώ θα διαμορφωθεί για τις ανάγκες του ΠΝ

Οι χώρες που θα αποκτήσουν την Ευρωκορβέτα θα είναι σε θέση να τοποθετήσουν σε αυτήν τα συστήματα της επιλογής τους και να ωφεληθούν από μια ανταγωνιστική τιμή.

Σύμφωνα με το «Defense News», εκτιμάται ότι το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 5-6 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα πλοία για τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Γαλλία θέλει έξι κορβέτες, όπως επίσης η Ισπανία, ενώ η Ιταλία προγραμματίζει την απόκτηση οκτώ. Έτσι, υπολογίζεται πως το βασικό κόστος κάθε πλοίου θα μπορούσε να κυμαίνεται περίπου στα 250-300 εκατ. ευρώ, τιμή που μπορεί να αλλάξει, αν υπάρξει παραγγελία από την Ελλάδα ή άλλη χώρα. Να σημειωθεί, η Ιταλία έχει ήδη προβλέψει 1,5 δισ. ευρώ για την πρώτη φάση του έργου, που θα διασφαλίσει την παράδοση των πρώτων τεσσάρων πλοίων, και φιλοδοξεί να έχει έτοιμο το αρχικό το 2027.

Το μεγαλύτερο ατού του προγράμματος Ευρωκορβέτας θα είναι η ευελιξία, δηλώνει ο επικεφαλής της Naval Group

Το πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας ή επίσημα «European Patrol Corvette» είναι ενταγμένο στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) της ΕΕ, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου πλοίου-πλατφόρμας με σπονδυλωτή σχεδίαση και δυνατότητα ευέλικτης ενσωμάτωσης αισθητήρων και οπλικών συστημάτων, ώστε να προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα καθηκόντων και αποστολών. Σύμφωνα με τον Enrico Bonetti, chief operating officer στην κοινοπραξία Naviris, αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στον χρήστη να επιλέξει συστήματα της επιλογής του, για παράδειγμα ραντάρ 3D και σύστημα διαχείρισης μάχης.

Το πρόγραμμα οραματίζεται δύο εκδόσεις κορβέτας, μία για περιπολία μεγάλης εμβέλειας και μία διαμόρφωσης μάχης. Όλα τα πλοία θα έχουν προδιαγραφή για μεταφορά Α/Α πυραύλων μικρού ή μέσου βεληνεκούς, ενώ η διαμόρφωση μάχης θα προσφέρεται με συστήματα κατά τορπιλών, περιλαμβανομένων αντιμέτρων. Η μέγιστη ταχύτητα για την έκδοση περιπολίας θα είναι μέχρι 24 κόμβους και η αντίστοιχη για την έκδοση μάχης 25-26 κόμβοι. Το μήκος των πλοίων θα φτάνει περίπου τα 105 μέτρα και το εκτόπισμα τους 3.000 τόνους.

Εξέλιξη: Η Ευρωκορβέτα αρχίζει να «παίρνει σχήμα»

Για την ώρα στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος τέσσερις χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία). Η Πορτογαλία έχει θέση παρατηρητή και η Δανία δείχνει ενδιαφέρον. Παράλληλα, έχει σχηματιστεί ένας κατάλογος σχεδόν 40 εταιρειών – ανάμεσά τους ελληνικών – που επιθυμούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο έργο.

ΑΠΟΨΗ: Η λύση στα προβλήματα του ΠΝ λέγεται Eurorean Patrol Corvette

Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου θα παραδοθεί πρόταση της Naviris και της Navantia στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας για θέματα έρευνας & ανάπτυξης (R&D), με σκοπό να εκταμιευθούν 60 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί ως τον Ιούνιο του 2022 και τα χρήματα θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023. Κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του προγράμματος είναι η πιθανή χρήση πλήρως ηλεκτρικής ή υβριδικής πρόωσης, η μη επανδρωμένη τεχνολογία, η αρθρωτότητα και η διαχείριση δεδομένων.

Μετά τις 2 (+2) Belh@rra, τι; Η European Patrol Corvette είναι η λύση για τη συνολική ανανέωση του Στόλου του ΠΝ;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -