Πολυηχητικούς πυραύλους και πυροβόλα λέιζερ θέλει να εξοπλίσει τώρα τα πολύπαθα αντιτορπιλικά κλάσης ‘Zumwalt’ το Ναυτικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον διευθυντή Ναυτικών Επιχειρήσεων. Τα φουτουριστικά αυτά πλοία σχεδιάστηκαν αρχικά με αποστολή τον βομβαρδισμό ακτών απόβασης και φορτίο πυραύλων κρούσης ακριβείας αλλά τώρα μετατρέπονται σε πλοία ναυμαχιών.
Αν τα παραπάνω σχέδια ευοδωθούν, τα αντιτορπιλικά ‘Zumwalt’ θα γίνουν τα πρώτα πλοία που θα εξοπλιστούν και με πολυηχητικά και με όπλα λέιζερ. Η κίνηση αυτή του ΝΑυτικού εντάσσεται σε ένα πλαίσιο επανακαθορισμού της δράσης του Ναυτικού για να αντιμετωπίσει τις απειλές του μέλλοντος, όπως προδιαγράφεται από τις εξελίξεις. Έτσι, ο μικρός στόλος των τριών βαρέων αντιτορπιλικών θα γίνει πεδίο δοκιμών μιας νέας γενιάς πολεμικών πλοίων που θα είναι πλατφόρμες κρούσης μεγάλης εμβέλειας.
USS Zumwalt: To πιο προηγμένο αμερικανικό πολεμικό έχει ένα (μεγάλο) πρόβλημα;
Το πεδίο δοκιμών, στο οποίο αναφέρθηκε ο ναύαρχος Gilday, αφορά στον υπό ανάπτυξη πολυηχητικό πύραυλο του προγράμματος “Conventional Prompt Strike” (CPS). Λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για το πρόγραμμα CPS αλλά γνωρίζουμε πως φέρει συμβατική πολεμική κεφάλη και ταξιδεύει με μέγιστη ταχύτητα Mach 5, αν και είναι πιθανόν να φτάσει τελικά την Mach 20. Αν και δεν γνωρίζουμε την ακριβή εμβέλεια του πυραύλου, είναι πολύ πιθανό να φτάνει και τα 1.600 χλμ.
Στοιχεία για τα αντιτορπιλικά ‘Zumwalt’
Το CPS είναι σχεδιασμένο να πλήττει με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα στόχους ευκαιρίας που δεν παραμένουν σταθεροί για μεγάλο διάστημα και πρέπει να καταστραφούν σε ελάχιστο χρόνο μετά τον εντοπισμό τους, όπως μια συνάντηση τρομοκρατών πάνω στα βουνά, ένας πυρηνικός πύραυλος του εχθρού που ετοιμάζεται να εκτοξευτεί ή κάποιος άλλος στόχος υψηλής αξίας. Μέχρι σήμερα, στις αποστολές αυτές χρησιμοποιούνταν αεροσκάφη του Ναυτικού ή πύραυλοι cruise χερσαίας κρούσης Tomahawk. Οι τελευταίοι είχαν επίσης βεληνεκές 1.600 χιλιομέτρων αλλά ταξιδεύουν με ταχύτητα “μόλις” 885 χλμ/ώρα, που σημαίνει πως θα χρειαστούν περίπου δύο ώρες για να πλήξουν στον στόχο τους. Συγκριτικά, το CPS θα μπορεί να φτάσει στην περιοχή του στόχου μέσα σε 15 λεπτά.
Το σύστημα CPS αναπτύχθηκε αρχικά για τα υποβρύχια κλάσης ‘Virginia’ αλλά τον Οκτώβριο του 2020, ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Robert O’Brien, ανακοίνωσε πως όλα τα 69 αντιτορπιλικά θα εξοπλίζονταν εξίσου με τον πύραυλο. Η δήλωση αυτή ήταν περίεργη καθώς είναι δύσκολο να ενσωματωθούν οι πύραυλοι αυτοί στα αντιτορπιλικά κλάσης ‘Burke’, που έχουν πλέον μια ηλικία. Οι δηλώσεις του ναυάρχου Gilday αποτελούν ίσως την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από εν ενεργεία αξιωματικό του Ναυτικού που αναφέρεται στον εξοπλισμό των πλοίων επιφανείας με τους πολυηχητικούς πυραύλους.
Εκτός από πυραύλους νέας τεχνολογίας, ο ναύαρχος Gilday θέλει να εξοπλίσει τα ‘Zumwalt’ και με όπλα λέιζερσύμφωνα με το Breaking Defense. Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ως σήμερα αναπτύξει όπλα λέιζερ σε πλοία του μόνο σε δοκιμαστική φάση. Μεταξύ αυτών είναι το AN-SEQ-3 που τοποθετήθηκε στο αποβατικό USS Ponce το 2014, το νέο Οπλικό Σύστημα Λέιζερ Επίδειξης Τεχνολογίας MK.2 Mod 0 (LWSD) επί του αποβατικού πλοίου USS Portland, το Λέιζερ Υψηλής Τάσης με Ενσωματωμένο Οπτικό Παρεμβολέα και Σύστημα Παρακολούθησης (High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance – HELIOS) και το Οπτικό Παρεμβολέα Άνρησης Ναυτικού (Optical Dazzling Interdictor, Navy – ODIN).
Σήμερα, τα υπάρχοντα συστήματα λέιζερ είναι ικανά για να “τυφλώνουν” ή θα πυρπολούν ελαφρά μη-επανδρωμένα οχήματα παρακολούθησης και να προξενούν μικρές ζημιές σε ελαφρά σκάφη ή αεροσκάφη. Ο ναύαρχος Gilday μπορεί να είχε αυτές τις αποσατολές κατά νου όταν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις αλλά τα αντιτορπιλικά κλάσης ‘Zumwalt’ έχουν την ισχύ για να ενσωματώσουν πολύ μεγαλύτερα λέιζερ.