Μέσα Ενημέρωσης στην Ταϊβάν ανέφεραν στα μέσα Φεβρουαρίου, πως το Πολεμικό Ναυτικό θα εκκινήσει εντός του 2022 πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των φρεγατών κλάσης ‘Kang Ding’. Η αναβάθμιση των φρεγατών, που ανήκουν στη γαλλική κλάση ‘La Fayette’, θα περιλαμβάνει νέα συστήματα αντιαεροπορικής προστασίας και συστήματα μάχης.
Η Ταϊβάν απέκτησε τις έξι ελαφρές φρεγάτες στη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις στην εισαγωγή πολεμικού υλικού που υφίσταται εξαιτίας της αντιπαλότητάς της με την Κίνα, την ανάγκασαν να τις εξοπλίσει με υπάρχοντα συστήματα στο οπλοστάσιό της, κυρίως αμερικανικής ή εγχώριας προέλευσης. Αυτά περιλάμβαναν πυροβόλα Oto Melara των 76 mm και αντιαεροπορικούς εκτοξευτές RIM-72C Sea Chaparral. Το τελευταίο θεωρήθηκε (δίκαια) εξαιρετικά περιορισμένων δυνατοτήτων και ανίκανο να αντιμετωπίσει σύγχρονες εναέριες απειλές.
Το Chaparral σχεδιάστηκε αρχικά για εγγύς προστασία εγκαταστάσεων και μηχανοκίνητων μονάδων, ενώ ο πύραυλος Sidewinder που χρησιμοποιεί έχει μέγιστο βεληνεκές 6 χλμ. (πρακτικό μόλις 3-4 χλμ). Η τοποθέτησή του στις φρεγάτες αποτελούσε σημείο κριτικής εδώ και δεκαετίες. Ο εκσυγχρονισμός των ηλικίας 23-25 ετών πλοίων θα δώσει έμφαση στον τομέα της αντιαεροπορικής προστασίας. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει 8 χρόνια.
Επικαλούμενα ανώνυμη στρατιωτική πηγή, τα ΜΜΕ της Ταϊβάν ανέφεραν πως η αναβάθμιση είχε προγραμματιστεί ήδη από το 2016 ,εξαιτίας της απειλής από νέα κινεζικά οπλικά συστήματα. Το πολεμικό ναυτικό της Ταϊβάν ήρθε σε διαπραγματεύσεις με τoν όμιλο Thales Group για να ενσωματώσει στα πλοία -μεταξύ άλλων- το εγχώριο σύστημα του προγράμματος Hsun Lien με σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk 41 (VLS) σε αντικατάσταση του παλιού Sea Chaparral.
Η Γαλλία θα μπορούσε να πουλήσει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες La Fayette, σύμφωνα με τη “La Tribune”
Ωστόσο, η εγκατάσταση του Mk 41 θα απαιτήσει δομικές αλλαγές, σύμφωνα όμως με το συμβόλαιο αγοράς, απαιτείται για αυτές η έγκριση των γαλλικών ναυπηγείων. Το Ναυτικό της Ταϊβάν θέλει τον ναυτικό αντιαεροπορικό πύραυλο Hsun Lien στα πλοία σε συνδυασμό με νέα συστήματα κατεύθυνσης, αναβάθμιση του ραντάρ και του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου. Η Thales κατέθεσε προσφορά αξίας 130 εκ. ευρώ για κάθε πλοίο.
Η Ταϊβάν δεν βιάστηκε να πάρει απόφαση, κυρίως γιατί ο πύραυλος Hsun Lien είχε μόλις ξεκινήσει να αναπτύσσεται και θα έπαιρνε χρόνο να ολοκληρωθεί. Συνέχισε, συνεπώς, να διαπραγματεύεται με τη Thales ζητώντας ταυτόχρονα προσφορές και για άλλα συστήματα, όπως παρακολούθησης και επικοινωνιών από την L3Harris και άλλες, αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες. Ας σημειωθεί, πως ήδη το Ναυτικό αναβαθμίζει τα συστήματα παραπλάνησης των ‘Kang Ding’ κατόπιν συμφωνίας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2020. Τελικά κατόπιν αξιολόγησης αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών προτάσεων, βρέθηκε πως η Thales κατέθεσε όντως την πιο συμφέρουσα προσφορά.
Η αναβάθμιση αναμένεται να ξεκινήσει το 2022, μια και προτεραιότητα προς το παρόν έχουν η προμήθεια 100 παρακτίων συστοιχιών Harpoon από τις ΗΠΑ και η ανάπτυξη του πυραύλου Hai Kung III.
Αντιγράφοντας το Mk 41 VLS;
Σύμφωνα με τοπικές πηγές το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας ‘Chung-Shan’ (NCSIST) αγόρασε από την Lockheed Martin ένα σύστημα Mk 41 VLS το οποίο αντέγραψε κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Η Lockheed Martin δήλωσε πως αν το NCSIST δεν πληρώσει τα ανάλογα δικαιώματα θα διακόψει την παροχή ανταλλακτικών και τεχνογνωσίας. Αυτό δημιούργησε φήμες πως το NCSIST καθυστερεί τώρα τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις των βλημάτων Sky Sword II (Tien Chien II) μέχρι να προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Lockheed Martin ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εως το 2022.
Η κλάση ‘Kang Ding’
Και τα έξη πλοία ναυπηγήθηκαν στα ναυπηγεία της DCN (πλέον Naval Group), σε ένα πρόγραμμα αξίας 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κλάση προορίζεται να υπερασπιστεί το Στενό της Ταϊβάν και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο σχεδιασμός stealth. Η επιφάνεια του πλοίου δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εξάρσεις και ακόμα και τα οπλικά του συστήματα είναι προστατευμένα σε μεγάλο βαθμό, κάτι που θα βελτιώθει ακόμη περισσότερο με τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό. Μεγάλο μέρος των επιφανειών του πλοίου παρουσιάζει κλίση 10 μοιρών, κάτι που διασπείρει τη δέσμη εχθρικών ραντάρ συμβάλοντας στην απόκρυψή του.
- Εκτόπισμα πλήρες: 3.680 τόνοι
- Μέγιστη ταχύτητα: 25 κόμβοι
- Μήκος: 125 μέτρα
- Πλάτος: 15,4 μέτρα
- Βύθισμα: 5,5 μέτρα
Αξίζει να σημειωθεί πως η προμήθεια των φρεγατών αμαυρώθηκε από ένα σοβαρό σκάνδαλο δωροδοκιών την εποχή της απόκτησής τους, που συμπεριέλαβε τόσο Ταϊβανούς όσο και Γάλλους επισήμους. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν δολοφονημένοι, όπως ο υπεύθυνος Ταϊβανός πλοίαρχος του Ναυτικού που διερευνούσε το σκάνδαλο.