13.4 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗTo LCS 11 Sioux City, στον Περσικό και στον 5ο Στόλο, έχει...

To LCS 11 Sioux City, στον Περσικό και στον 5ο Στόλο, έχει σχέση με την … Ελλάδα!

 

Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε γράψει για τον διάπλου του Ατλαντικού από το LCS 11 Sioux City και την άφιξή του στον τομέα ευθύνης του 6ου Στόλου, στη Μεσόγειο. Το πλοίο, αμέσως πήρε μέρος σε ασκήσεις του 6ου Στόλου, και εντάχθηκε στην Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου USS Harry Truman.

To LCS-11 Sioux City επιχειρεί στη Μεσόγειο Θάλασσα, θα το δούμε και στην Ελλάδα;

Κάποια στιγμή, το πλοίο έκανε την εμφάνισή του και στη Σούδα, όπου μάλιστα ελλιμενίστηκε, σε μια κίνηση που όπως τότε γράψαμε, είχε σα στόχο μάλλον να δοκιμαστούν οι υποδομές της βάσης. Τα LCS Freedom θα έχουν σαν τομέα ευθύνης τη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, και θα συμπληρώνουν τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke σε ρόλους επιτήρησης μεγάλων θαλασσίων περιοχών.

220601-N-ZA692-0229 JEDDAH, Saudi Arabia (June 1, 2022) Cmdr. Steven Whitworth, commanding officer of USS Sioux City (LCS 11), speaks with Rear Adm. Yahya M. Al-Assiri, western fleet commander of the Royal Saudi Naval Forces, aboard the littoral combat ship while pierside in Jeddah, Saudi Arabia, June 1. Sioux City is deployed to the U.S. 5th Fleet area of operations to help ensure maritime security and stability in the Middle East Region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Anita Chebahtah)

ΕΚΤΑΚΤΟ: To LCS-11 Sioux City το πρώτο Freedom Class που μπαίνει στη Μεσόγειο στον 6ο Στόλο!

Πριν όμως αρκετές μέρες, το LCS 11 διατάχθηκε να μετακινηθεί στον Περσικό Κόλπο. Η μετακίνησή του έγινε μετά την πειρατεία που διέπραξε το Ιράν εναντίον 2 ελληνικών τάνκερ. Οι Αμερικανοί έχουν εκεί αρκετά πλωτά μέσα, είτε της US Coast Guard είτε του US Navy, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα πλωτά των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης. Αλλά τα περιπολικά των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς ελικόπτερα ή UAVs των Ιρανών.

Το πρώτο LCS μπήκε στο Ναύσταθμο Σούδας

Έτσι, το LCS Freedom Class Sioux City, για πρώτη φορά στην ιστορία της κλάσης, θα πλεύσει σε αποστολές για τις οποίες σχεδιάστηκε. Να επεμβαίνει δηλαδή σε τέτοια περιστατικά, με πολύ υψηλές ταχύτητες, να μπορεί να προστατεύεται (με το RAM) και να μπορεί να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού από ταχύπλοα (με τους Hellfire).

Ρωγμές στις LCS Independence, όχι LCS Freedom/MMSC, “κουσούρια” και οι δυο, αλλά ας μην μπερδεύουμε τις δυο κλάσεις!

Tονίζουμε όμως πως το εν λόγω πλοίο δεν έχει ακόμη επισκευασμένο κιβώτιο, συνεπώς δεν μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη των 36 κόμβων (εκτός κι αν πρέπει να προστατευτεί από τορπίλη ή αεροπορική επίθεση). Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη ενός ή δυο ελικοπτέρων MH-60R/S είναι κομβικής σημασίας για την αποστολή προστασίας της ναυσιπλοΐας. Έχει μεγάλη σημασία για το US Navy, να αποδείξει πως το πλοίο θα αναλάβει τις αποστολές για τις οποίες σχεδιάστηκε.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα από τα δυο βασικά προγράμματα που αναμένεται να μας αποδώσουν ικανά πλοία για...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Σιγκαπούρη σχεδιάζει μεγάλη φρεγάτα τύπου Iver Huitfeldt, με Sea Fire & Aster 30, μαζί με τη SAAB!

Ο γνωστός αναλυτής Xavier Vavasseur σε άρθρο του στο navalnews.com αναφέρει πως στις 22 Μαρτίου 2023, ο Οργανισμός Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -