20.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΚΑΛΑ ΝΕΑ: Προχώρησε η αγορά τορπιλών βαρέως τύπου για τα 214ΗΝ, όταν...

ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Προχώρησε η αγορά τορπιλών βαρέως τύπου για τα 214ΗΝ, όταν φορείς του ΥΠΕΘΑ μπορούν και διδάσκουν την τέχνη της διαπραγμάτευσης

 

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΝ διαπραγματεύεται, και παίρνει αυτό που θέλει, στην τιμή που θέλει, και στους χρόνους που επιθυμεί. Η διαπραγμάτευση για τα 4+3 Romeo, που αγοράστηκαν 4 σε χαμηλή τιμή, και μετά άλλα 3 στην ίδια χαμηλή τιμή, αλλά με παράδοση σε λίγους μήνες (!), είναι μάλλον προς αντιγραφή. Τώρα, έχουμε μια νέα προσπάθεια με το θέμα των τορπιλών, που τόσο μας έχει απασχολήσει στις συζητήσεις μας στις ιστοσελίδες μας.

Σαφές μήνυμα από το ΠΝ:"Αν χρειαστεί, σας έχουμε και με τορπίλες SST-4"

Όσοι θυμούνται, το ΠΝ είχε επιλέξει τις γερμανικές τορπίλες Sea Hake Mod4 για τα υποβρύχια Type 214HN αλλά και το μοναδικό εκσυγχρονισμένο Type 209/1200AIP ​Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ. Όσοι θυμούνται, το ΠΝ είχε επιλέξει την Atlas Elektronik σαν ανάδοχο, με προσφορά για 36 τορπίλες στα 112 εκ. ευρώ. Οι λόγοι που το ΠΝ επέλεξε τη γερμανική εταιρεία, αν και δεν έχουν γίνει γνωστοί, είναι η απόλυτη συμβατότητα με το ISUS 90 των υποβρυχίων ​και η ευκολία ολοκλήρωσης στο οπλικό τους σύστημα, αλλά και η προσφορά για εκσυγχρονισμό 18 παλαιότερων SUT Mod0 σε Mod4.

Νέα τροποποίηση συμβολαίου για τις τουρκικές τορπίλες Mk48

Έκτοτε, υπήρξαν διάφορα “θέματα” (αποφεύγουμε να τα πούμε προβλήματα) με την υπογραφή της σύμβασης, καθώς οι Γερμανοί ζήτησαν περισσότερα χρήματα, με λογικά επιχειρήματα, αλλά παράλογα για κάτι που είχε προκύψει από πρόσφατη διαπραγμάτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είδαμε υπογραφή σύμβασης, όπως σωστά είχαν εντοπίσει αρκετοί φίλοι στα σχόλια.

Παραδόθηκαν οι πρώτες τορπίλες F21 (υποψήφιες για τα ελληνικά Type 209/214) σε Γαλλία και Βραζιλία

Υπό το συντονισμό του υπουργείου, η ΓΔΑΕΕ, με μια ομάδα έμπειρων στελεχών από το ΠΝ ανέλαβαν τη διαπραγμάτευση. Οι άνθρωποι αυτοί γνώριζαν καλά τι ήθελαν, και τι έπρεπε να πετύχουν, και διαπραγματεύτηκαν σκληρά με τους Γερμανούς. Το αποτέλεσμα ήταν οι Γερμανοί να κατανοήσουν και τελικά να αποδεχτούν τις ελληνικές θέσεις, και να προσφέρουν εν τέλει, αντί για εκσυγχρονισμό των 18 τορπιλών SUT Mod0, την παράδοση αριθμού επιπλέον ολοκαίνουργιων τορπιλών Sea Hake Mod4, αυξάνοντας σημαντικά τον συνολικό αριθμό των νέων τορπιλών για τα σύγχρονα υποβρύχια.

FOS στο τούνελ: Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία του ΠΝ για αντίμετρα τορπιλών

Για να απαντήσουμε στους αναγνώστες μας, αλλά και προς κατάρριψη διαφόρων fake news που έχουν κυκλοφορήσει, θα αναφέρουμε επιγραμματικά τα εξής:

  1. Οι ελληνικές Sea Hake Mod4 δεν έχουν ουδεμία σχέση με αυτές που έχει παραλάβει προ πολλών ετών η Τουρκία. Είναι το νεότερο ψηφιακό μοντέλο, με ανιχνευτή που αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα άλλο ναυτικό στον κόσμο, και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει παραγγείλει και θα παραλάβει η Γερμανία και το Ισραήλ.
  2. Οι ελληνικές τορπίλες είναι modular, θα μπορούν δηλαδή να προσθέτουν και να αφαιρούν τμήματα μπαταριών, και να φτάσουν σε ΠΟΛΥ μεγάλες αποστάσεις και με πολύ υψηλές ταχύτητες. Ναι, καλύπτουν όλες τις “απαιτήσεις” που κατά καιρούς έχουμε γράψει εμείς, ή οι φίλοι αναγνώστες μας.
  3. Με το όπλο αυτό, τα ελληνικά 214ΗΝ και το εκσυγχρονισμένο ​Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ θα γίνουν τα πλέον επίφοβα υποβρύχια στον κόσμο.

Η Leonardo προσωρινός ανάδοχος για τα αντίμετρα τορπιλών

Το Χ/Δ παράδοσης των νέων τορπιλών είναι απόρρητο, και δεν θα ανακοινωθεί κάτι πιθανότατα ούτε και κατά την παραλαβή των όπλων, ωστόσο από πληροφορίες, η παράδοση των πρώτων τορπιλών θα γίνει εξαιρετικά σύντομα. Στο ενδιάμεσο, το ΠΝ θα παραλάβει νέες μπαταρίες για τις τορπίλες SST-4/SUT Mod0, προκειμένου αυτές να παραμείνουν επιχειρησιακές μέχρι την έλευση των νέων τορπιλών, αλλά και μετά, με όσα από τα 209/1100 και 209/1200 παραμένουν σε υπηρεσία. Οι μπαταρίες αγοράστηκαν από τη ΓΔΑΕΕ σε ξεχωριστό πρόγραμμα του ΠΝ, και μετά λόγου γνώσεως, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας για το αξιόμαχο των υποβρυχίων μας. Αυτό δεν το ξέρουν μόνο στο ΠΝ, αλλά κι όπου αλλού πρέπει να το ξέρουν.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -