Γράφει ο Αλέξανδρος Θεολόγου
Η φωτογραφία του άρθρου δεν μπήκε κατά λάθος. Μερικές ειδήσεις είναι τόσο απίστευτες που πρέπει να μεταφέρονται με πάσα επιφύλαξη –σαν τις διερευνητικές (;) συνομιλίες που φέρεται να είχε η τουρκική κυβέρνηση για την αγορά… αεροπλανοφόρου από τους Βρετανούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου middleeasteye.net η Άγκυρα συζητούσε πέρυσι την προμήθεια ενός νεότευκτου αεροπλανοφόρου κλάσης Queen Elizabeth ή κάποιου αποσυρθέντος αλλά οι σχετικές διαβουλεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο καθώς η βρετανική πλευρά απέρριψε το αίτημα.
Ωστόσο οι Βρετανοί προσφέρθηκαν να πουλήσουν την σχεδίαση ενός αεροπλανοφόρου παρέχοντας τεχνική υποστήριξη κατά την ναυπήγησή του στην Τουρκία, αποκαλύπτει το Middle Easy Eye επικαλούμενο δύο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κοντεύει να ολοκληρώσει το ελικοπτεροφόρο/αποβατικό δεξαμενόπλοιο TCG Anadolu, το οποίο αποτελεί (εκτενή) τροποποίηση του ισπανικού Juan Carlos I (L-61) της ομώνυμης κλάσης.
Το Royal Navy επιβεβαιώνει την ανάπτυξη του Queen Elizabeth στη Μεσόγειο
Από το ‘Anadolu’ θα μπορούσαν να επιχειρούν και αεροσκάφη STOVL όπως το F-35B όμως το φλερτ της Άγκυρας με την Μόσχα και η εμμονή της στην αγορά των ρωσικών S-400 είχε ως αποτέλεσμα την «εκπαραθύρωση» της Τουρκίας το 2019 από το πρόγραμμα του JSF. Προς το παρόν, όπως δείχνουν τα πράγματα, όταν το «τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο» ενταχθεί σε υπηρεσία θα είναι χωρίς αεροπλάνα. Και όχι, τα drones δεν υποκαθιστούν μαχητικά σαν τα Harrier ή τα F-35.
Ώστε η Τουρκία ήθελε αεροπλανοφόρο σαν το ‘Big Lizzie’ ή έστω κάποιο –περίπου– σαν κι αυτό. Πριν βιαστείτε να χλευάσετε, σκεφτείτε: Αν δεν τα διαρρέει αυτά ο μεγαλομανής Έρντογαν, για πλείστους λόγους, η είδηση εδώ είναι ότι η Τουρκία έχει βλέψεις σε ένα ‘blue-water navy’ αεροπλανοφόρο, μεγαλύτερο και ικανότερο της κλάσης ‘Anadolu’. Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος του βρετανικού Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τις συνομιλίες με την Άγκυρα για το συγκεκριμένο θέμα.
Όλες οι απαντήσεις: Τι χρειάζεται το Izumo (και το… Anadolu) για να γίνει αεροπλανοφόρο
Ο Πρόεδρος Έρντογαν από πέρυσι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η Τουρκία θα σχεδιάσει και θα ναυπηγήσει το δικό της αεροπλανοφόρο. «Αυτό θα μας οδηγήσει σε μια εντελώς άλλη κατηγορία» είχε πει τον Ιανουάριο κατά την τελετή καθέλκυσης ενός πολεμικού για το τουρκικό Ναυτικό. Μετά το βρετανικό «όχι» μήπως ήλθε η ώρα τα σχέδια να γίνουν πράξη;
Και γιατί η Τουρκία θέλει ποντοπόρο αεροπλανοφόρο; Διότι θεωρεί ότι ένα τέτοιο πλοίο αρμόζει στις γεωστρατηγικές της φιλοδοξίες. Με το TCG Anadolu και τα νέα γερμανικά υποβρύχια (σ.σ. Type 214ΤΝ κλάσης Reis) το τουρκικό Ναυτικό ήδη μεταμορφώνεται από παράκτια δύναμη αποτροπής σε ένα ‘blue-water navy’ προβολής ισχύος, υποστηρίζει ο Τζαν Κασάπογλου, επικεφαλής αμυντικών ερευνών του τουρκικού think tank EDAM. «Εάν πραγματοποιηθεί (η απόκτηση αληθινού αεροπλανοφόρου) θα σηματοδοτήσει γεωστρατηγικές φιλοδοξίες ακόμη και πέραν της Μεσογείου» λέει χαρακτηριστικά.
«Η Τουρκία ποτέ δεν είχε αεροπορική δύναμη που να επιχειρεί από αεροπλανοφόρα. Έτσι, πρόκειται να είναι μια επιχειρησιακή καινοτομία. Με όρους αμυντικής οικονομίας, τα αεροσκάφη αεροπλανοφόρων παραμένουν ένα από τα πλέον απαιτητικά στοιχεία» επισημαίνει. Σωστά. Όμως πρώτα η γείτων πρέπει να βρει το αεροπλανοφόρο που της ταιριάζει –και να βρει τους πόρους για να το ναυπηγήσει. Α, και να το γεμίσει με αεροπλάνα.
otan yparchi 8elisi kai xrima, ola ginonte!
Kai min sas fenete ka8olou gelio i asteio! Arketa gelousame kai koroidevame. Shmera, ta exoun ola oti elegan 8a apoktisoun, 8a xtisoun.
Pragmatai, shmera es8anontai toso isxuroi, pou pisteuoun o kosmos girnaei mono gia thn uparksi ths tourkias kai pos prepei thn Tourkia (kai tous tourkous bebaia^^) na tous exoume apolita sebasi, dld., na tous sikonoume to kapelo otan tous blepoume h akoma kalutera, na skivoume to kefali kai na tous filame to xeri :-).