30 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚύριο ΆρθροΕΚΤΑΚΤΟ: 24 SCALP Naval για τα υποβρύχια Type 214HN του ΠΝ

ΕΚΤΑΚΤΟ: 24 SCALP Naval για τα υποβρύχια Type 214HN του ΠΝ

 

Το ΠΝ δεν σταματά να μας εκπλήσσει, καθώς οι ειδήσεις για την ενίσχυσή του συνεχίζουν να φτάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Είτε μικρά προγράμματα, όπως η αγορά των SPIKE NLOS/SPIKE ER2, είτε μεγάλα όπως η αγορά των 7 ελικοπτέρων MH-60R, είτε προγράμματα όπως η αγορά των FDI HN, ωρίμασαν, και έχοντας πλέον την κατάλληλη χρηματοδότηση.

Ιστορική δοκιμή πυραύλου SCALP Naval (MdCN) από γαλλικό υποβρύχιο

Οι τορπίλες που υπεγράφησαν 31 Μαρτίου, είναι ένα σαφές δείγμα πως τα “πράγματα έχουν σοβαρεύσει”, και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του. Αλλά η μεγάλη είδηση για το ΠΝ, αλλά και το ΓΕΕΘΑ, είναι η αγορά ενός πρώτου αποθέματος υποβρύχια εκτοξευόμενων πυραύλων cruise τύπου SCALP Naval για τον οπλισμό των υποβρυχίων Type 214HN.

Υποψήφια μεταχειρισμένα υποβρύχια για το ΠΝ: Τα βραζιλιάνικα Type 209/1400

Θυμίζουμε πως από την πρώτη στιγμή, το ΠΝ ήταν αντίθετο στην ιδέα της τοποθέτησης πυραύλων SCALP Naval (mdCN) στις φρεγάτες Belh@rra, και αργότερα στις FDI HN. Η τοποθέτηση 8 mdCN θα μείωνε τους μεταφερόμενους πυραύλους ASTER 30. Οι πύραυλοι αυτοί θα προστατεύουν το Στόλο, ενώ οι mdCN αντίθετα, θα έκαναν πρωτεύοντα στόχο το Στόλο.

Τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι LORA πάνω σε μετασκευασμένες Kortenaer ή ελληνικής κατασκευής φρεγάτες ALS, μια διαφορετική λύση αντί για SCALP Naval;

Η αρχική ιδέα ήταν η τοποθέτηση των πυραύλων cruise σε υποβρύχια Type 209/1100, έστω και σε μικρή ποσότητα (πχ μόλις 4). Δυστυχώς όμως τα 209, δεν μπορούν πλέον να πλησιάσουν την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι τορπιλοσωλήνες τους δεν έχουν το απαραίτητο μήκος για τη φόρτωση των mdCN. Επίσης, θα έπρεπε να τοποθετηθούν επιπλέον συστήματα ελέγχου των mdCN, κάτι που δεν θα άξιζε για τα παλιά υποβρύχια.

Χρειάζεται πραγματικά το ΠΝ φρεγάτες με SCALP Naval ή αυτό είναι αποστολή της ΠΑ και των υποβρύχιων;

Έτσι το ΠΝ, που ούτως ή άλλως σκοπεύει να αγοράσει επιπλέον υποβρύχια μέχρι το 2025, αποφάσισε να μετατρέψει τα 4 214ΗΝ και σε πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων SCALP Naval. Οι πύραυλοι αυτοί θα ανήκουν λειτουργικά στο ΠΝ, αλλά την επιχειρησιακή αξιοποίηση θα την έχει το ΓΕΕΘΑ.

Επιτυχής βολή ASTER-30 από τη φρεγάτα “Normandie” (βίντεο)

Σκοπός του ΠΝ και του ΓΕΕΘΑ, δεν είναι τόσο η πρόκληση ζημιών στη Δυτική Τουρκία, αλλά η απειλή, για πρώτη φορά, στόχων ανατολικά της Άγκυρας. Τα 214ΗΝ μπορούν πολύ άνετα να ναυλοχούν ανατολικά της Κύπρου, βάζοντας εντός της εμβέλειας των mdCN πολύ μεγάλους στόχους στην Ανατολική Τουρκία. Έτσι, το τουρκικό ΠΝ θα αναγκαστεί να αποσπάσει καίριες ναυτικές και ανθυποβρυχιακές δυνάμεις από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανατολικά της Κύπρου, προκειμένου να προστατεύσει το “μαλακό υπογάστριο της Μικράς Ασίας”.

ΑΠΟΨΗ: Πως τα πηγαίνουν οι υποψήφιες φρεγάτες του ΠΝ στο “κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη”, ASW επιχειρήσεις εναντίον των 214ΤΝ

Όπως όλα δείχνουν, η αγορά των mdCN συμπεριλαμβάνεται μέσα στην αγορά των FDI HN, και ήταν η λύση που έδωσαν Έλληνες και Γάλλοι επιτελείς, στο θέμα μεταφοράς SCALP Naval από τις FDI HN. Αυτός είναι κι ο λόγος που η τιμή “φούσκωσε” άνω των 3 δις, ενώ όλοι ξέραμε πως το κόστος αρχικά ήταν στα 2,9 δις ευρώ.

«La Tribune»: Εμπόδισαν οι ΗΠΑ την πώληση SCALP στην Ελλάδα το 2020; «Ψέματα» απαντά ο Πάιατ

Η πληροφορία διέρρευσε επίσημα, μέσω του SIPRI, καθώς η συγκεκριμένη αγορά δηλώθηκε, όπως είναι υποχρεωτικά, στα όπλα που καλύπτονται από διεθνείς συνθήκες. Αλλά ίσως η ίδια η χώρα μας επιθυμούσε να γνωρίζει ο αντίπαλος πως η χώρα έχει αυτή τη δυνατότητα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πρωταπριλιάτικο της μέρας! Μήπως δεν ήταν το μόνο;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -