Το ΠΝ δεν σταματά να μας εκπλήσσει, καθώς οι ειδήσεις για την ενίσχυσή του συνεχίζουν να φτάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Είτε μικρά προγράμματα, όπως η αγορά των SPIKE NLOS/SPIKE ER2, είτε μεγάλα όπως η αγορά των 7 ελικοπτέρων MH-60R, είτε προγράμματα όπως η αγορά των FDI HN, ωρίμασαν, και έχοντας πλέον την κατάλληλη χρηματοδότηση.
Ιστορική δοκιμή πυραύλου SCALP Naval (MdCN) από γαλλικό υποβρύχιο
Οι τορπίλες που υπεγράφησαν 31 Μαρτίου, είναι ένα σαφές δείγμα πως τα “πράγματα έχουν σοβαρεύσει”, και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του. Αλλά η μεγάλη είδηση για το ΠΝ, αλλά και το ΓΕΕΘΑ, είναι η αγορά ενός πρώτου αποθέματος υποβρύχια εκτοξευόμενων πυραύλων cruise τύπου SCALP Naval για τον οπλισμό των υποβρυχίων Type 214HN.
Υποψήφια μεταχειρισμένα υποβρύχια για το ΠΝ: Τα βραζιλιάνικα Type 209/1400
Θυμίζουμε πως από την πρώτη στιγμή, το ΠΝ ήταν αντίθετο στην ιδέα της τοποθέτησης πυραύλων SCALP Naval (mdCN) στις φρεγάτες Belh@rra, και αργότερα στις FDI HN. Η τοποθέτηση 8 mdCN θα μείωνε τους μεταφερόμενους πυραύλους ASTER 30. Οι πύραυλοι αυτοί θα προστατεύουν το Στόλο, ενώ οι mdCN αντίθετα, θα έκαναν πρωτεύοντα στόχο το Στόλο.
Η αρχική ιδέα ήταν η τοποθέτηση των πυραύλων cruise σε υποβρύχια Type 209/1100, έστω και σε μικρή ποσότητα (πχ μόλις 4). Δυστυχώς όμως τα 209, δεν μπορούν πλέον να πλησιάσουν την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι τορπιλοσωλήνες τους δεν έχουν το απαραίτητο μήκος για τη φόρτωση των mdCN. Επίσης, θα έπρεπε να τοποθετηθούν επιπλέον συστήματα ελέγχου των mdCN, κάτι που δεν θα άξιζε για τα παλιά υποβρύχια.
Χρειάζεται πραγματικά το ΠΝ φρεγάτες με SCALP Naval ή αυτό είναι αποστολή της ΠΑ και των υποβρύχιων;
Έτσι το ΠΝ, που ούτως ή άλλως σκοπεύει να αγοράσει επιπλέον υποβρύχια μέχρι το 2025, αποφάσισε να μετατρέψει τα 4 214ΗΝ και σε πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων SCALP Naval. Οι πύραυλοι αυτοί θα ανήκουν λειτουργικά στο ΠΝ, αλλά την επιχειρησιακή αξιοποίηση θα την έχει το ΓΕΕΘΑ.
Σκοπός του ΠΝ και του ΓΕΕΘΑ, δεν είναι τόσο η πρόκληση ζημιών στη Δυτική Τουρκία, αλλά η απειλή, για πρώτη φορά, στόχων ανατολικά της Άγκυρας. Τα 214ΗΝ μπορούν πολύ άνετα να ναυλοχούν ανατολικά της Κύπρου, βάζοντας εντός της εμβέλειας των mdCN πολύ μεγάλους στόχους στην Ανατολική Τουρκία. Έτσι, το τουρκικό ΠΝ θα αναγκαστεί να αποσπάσει καίριες ναυτικές και ανθυποβρυχιακές δυνάμεις από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανατολικά της Κύπρου, προκειμένου να προστατεύσει το “μαλακό υπογάστριο της Μικράς Ασίας”.
Όπως όλα δείχνουν, η αγορά των mdCN συμπεριλαμβάνεται μέσα στην αγορά των FDI HN, και ήταν η λύση που έδωσαν Έλληνες και Γάλλοι επιτελείς, στο θέμα μεταφοράς SCALP Naval από τις FDI HN. Αυτός είναι κι ο λόγος που η τιμή “φούσκωσε” άνω των 3 δις, ενώ όλοι ξέραμε πως το κόστος αρχικά ήταν στα 2,9 δις ευρώ.
«La Tribune»: Εμπόδισαν οι ΗΠΑ την πώληση SCALP στην Ελλάδα το 2020; «Ψέματα» απαντά ο Πάιατ
Η πληροφορία διέρρευσε επίσημα, μέσω του SIPRI, καθώς η συγκεκριμένη αγορά δηλώθηκε, όπως είναι υποχρεωτικά, στα όπλα που καλύπτονται από διεθνείς συνθήκες. Αλλά ίσως η ίδια η χώρα μας επιθυμούσε να γνωρίζει ο αντίπαλος πως η χώρα έχει αυτή τη δυνατότητα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πρωταπριλιάτικο της μέρας! Μήπως δεν ήταν το μόνο;