5.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΚοντά στην απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, σύμφωνα με τον Β.Νέδο...

Κοντά στην απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, σύμφωνα με τον Β.Νέδο και την “Κ”

του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή

Στην οριστικοποίηση της απόφασης για αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού καταλήγει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε συνεννόηση βέβαια και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το κόστος αναβάθμισης θα αγγίξει τα 500 εκατομμύρια και σκοπός είναι να διασφαλιστεί το αξιόμαχο των πλοίων αυτών για ακόμα 15 χρόνια.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Τεκτονικές αλλαγές στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ, προτεραιότητα σε MEKO200HN και προσεκτική επιλογή όπλων

Στην οριστικοποίηση της απόφασης για αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού καταλήγει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε συνεννόηση βέβαια και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το κόστος αναβάθμισης θα αγγίξει τα 500 εκατομμύρια και σκοπός είναι να διασφαλιστεί το αξιόμαχο των πλοίων αυτών για ακόμα 15 χρόνια. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ουσιαστική στροφή από τη μέχρι πρότινος τάση εντός του Π.Ν. για αναβάθμιση των δύο από τις τέσσερις φρεγάτες.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Αμερικανοί επιστρέφουν, προσφέρουν εκσυγχρονισμό MEKO200HN, LCS και νέες HF2

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται υπό την πίεση δύο συγκεκριμένων συνθηκών. Πρώτον, την ανάγκη οι αριθμοί των κύριων μονάδων επιφανείας να ανταποκρίνονται στη νέα (κυλιόμενη) δομή δυνάμεων, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί από το ΓΕΕΘΑ και για την περίοδο 2022-2034 προβλέπει στόλο 12 φρεγατών και 6 κορβετών. Οι αριθμοί δεν είναι, βεβαίως, τυχαίοι, αλλά έχουν σκοπό τη δημιουργία μιας δύναμης ικανής να επιβάλει τους όρους του ναυτικού παιχνιδιού στο Αιγαίο απέναντι στο τουρκικό ναυτικό, το οποίο θα μπορεί έως τότε να παρατάξει περίπου 30. Η δεύτερη συνθήκη είναι, βεβαίως, η υφιστάμενη οικονομική πίεση.

Η Τουρκία αναθεωρεί το χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO 200;

Στόχος η δημιουργία μιας δύναμης ικανής να επιβάλει τους όρους του ναυτικού παιχνιδιού στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας.

Εφόσον αποφασίζεται να δεσμευτούν 500 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ (Υδρα, Σπέτσαι, Ψαρά, Σαλαμίς), υπολείπονται 1,5 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ενίσχυσης του Π.Ν. και με κορβέτες, για το οποίο με βάση τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εως τώρα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ εσχάτως άρχισαν να βολιδοσκοπούν τις προθέσεις της Αθήνας οι Γερμανοί και οι Ισραηλινοί.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO200HN θα κοστίσει 400 εκ. ευρώ, η ραχοκοκαλιά του ΠΝ αναβαθμίζεται σοβαρά πλέον…

Συγκεκριμένα, η γερμανοϊσραηλινή πρόταση, εφόσον επισημοποιηθεί, θα αφορά την κορβέτα τύπου Sa’ar 6, που ναυπηγείται από τους Γερμανούς για το ισραηλινό ναυτικό και εξοπλίζεται με ισραηλινά συστήματα. Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις δεν αφορούν κατ’ ανάγκη κορβέτες αλλά μεγάλες φρεγάτες (π.χ. η Arrowhead 140/Type 31 της βρετανικής Babcock), η όποια απόφαση ληφθεί θα έχει προσανατολισμό την ανάγκη προμήθειας κύριων μονάδων επιφανείας.

Νέες λεπτομέρειες για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών Barbaros Meko-200TN

Εσχάτως, πάντως, έγιναν και κάποιες άτυπες συζητήσεις στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αν θα ήταν χρήσιμο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις υπό απόσυρση LCS του αμερικανικού ναυτικού, προκειμένου ακριβώς να επιτευχθεί γρήγορα ο στόχος των συνολικά 18 μονάδων έως το 2034. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Π.Ν. βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για τη μεταφορά τεσσάρων περιπολικών τύπου Island της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια σταθμεύουν στον Περσικό Κόλπο.

Ναύαρχος Κονιδάρης: Ο Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, υπερέχουν των κορβετών

Ως προς το πρόγραμμα των κορβετών υφίστανται δύο «αγκάθια». Το πρώτο είναι το κόστος. Το 1,5 δισ. ευρώ (εκτιμάται ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να επεκταθεί έως τα 1,7 δισ. ευρώ) αποτελεί ένα ποσό σεβαστό μεν για τον ελληνικό αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά σχετικά μικρό για τις εταιρείες που έχουν καταθέσει προτάσεις. Το δεύτερο συνίσταται στην ανάγκη να υπάρξει δυνατότητα ναυπήγησής τους στην Ελλάδα.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Κάνοντας τις FDI HN τα ισχυρότερα πλοία στη Μεσόγειο, Μέρος Β’ – Πυρομαχικά Vulcano

H φρεγάτα “Kίμων”, είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες σχεδιάσεις παγκοσμίως αλλά και το ακριβότερο πλοίο που έχει αποκτήσει ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό στην...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Agusta Bell AB.212 ASW, το ελικόπτερο των Ιμίων

Τα Ίμια έχουν δεθεί στη συνείδηση όλων μας με την απώλεια των 3 αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού - των Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση και...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -