38.6 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Ταϊβάν αναβαθμίζει με γαλλική βοήθεια τις φρεγάτες La Fayette

Η Ταϊβάν αναβαθμίζει με γαλλική βοήθεια τις φρεγάτες La Fayette

Συνολικά, 43,1 δισεκατομμύρια δολάρια Ταϊβάν (περίπου 1,2 δις ευρώ) δεσμεύτηκαν στον προϋπολογισμό της ασιατικής χώρας για την αναβάθμιση των 6 φρεγατών κλάσης “Kang Ding”. Το πρόγραμμα θα εκκινήσει εντός του 2022.

Η Ταϊβάν “ρίχνει” άλλα 7,5 δις ευρώ για έκτακτη αγορά όπλων

Οι φρεγάτες κλάσης Kang Ding, είναι στην ουσία η πρώτη εξαγωγική επιτυχία των γαλλικών φρεγατών La Fayette που αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε ομιχλώδεις συνθήκες. Το λεγόμενο “σκάνδαλο των φρεγατών” ύψους 1,75 δις δολαρίων ΗΠΑ απέδωσε μεν 6 σύγχρονα πλοία στην Ταϊβάν αλλά χωρίς οπλισμό, που έμελε να συμπληρωθεί με ενέργειες του πολεμικού ναυτικού της χώρας από συστήματα που υπήρχαν σε αποθήκευση. Στα επόμενα χρόνια, το σκάνδαλο πυροδότησε θερμές αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο, αντεγκλήσεις και δικαστικές προσαγωγές ενώ 8 άνθρωποι-κλειδιά της συμφωνίας βρέθηκαν νεκροί σε διάφορες τοποθεσίες παγκοσμίως υπό άγνωστες συνθήκες. Το 2003, η Ταϊβάν μήνυσε την γαλλική Thomson-CSF για παράνομες πληρωμές, με τον διακανονισμό να φέρνει την Thompson να πληρώνει αποζημίωση 590 εκ. δολάρια ΗΠΑ.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette ως Ενδιάμεση Λύση για την αγορά των FDI!

Σήμερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σχετικά με τον εκσυγχρονισμό ότι παρά τα σύννεφα που εξακολουθούν να υπάρχουν στις σχέσεις ταϊβανικού δημοσίου και γαλλικών εταιρειών, η κυβέρνηση ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (Direction Générale de l’Armement, DGA). Η τελευταία ζήτησε από τον ναυπηγικό όμιλο Naval Group να διαπραγματευτεί τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών πλοίων. Από ταϊβανικής πλευράς, το κρατικό NCSIST (Εθνικό Ινστιτούρο Επιστημών και Τεχνολογίας Chung-Shan) ήθελε αρχικά να είναι ο κύριος ανάδοχος με το σκεπτικό της ανάληψης εγχώριου κατασκευαστικού έργου, αλλά η παρέμβαση του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊβάν ήταν καταλυτική. Επιμένοντας να είναι η Γαλλία υπεύθυνη του προγράμματος για την ενσωμάτωση οπλικών συστημάτων που αναπτύχθηκαν από το NCSIST, όπως ο πύραυλος επιφανείας-αέρος TC-2N.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;

Γάλλοι ειδικοί και προσωπικό του προγράμματος Hsunlien από το NCSIST θα αξιολογήσουν την ολοκλήρωση των συστημάτων και θα προβούν σε δοκιμές, θα επιθεωρήσουν τα πλοία, οργανώνοντας το πρόγραμμα αναβάθμισης.

Η Γαλλία έχει ήδη συμφωνήσει να μοιραστεί τεχνογνωσία με την Ταϊβάν που θα βοηθήσουν την τελευταία να τροποποιήσει και να ενσωματώσει το σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) που ανέπτυξε εγχώρια το NCSIST στο πλαίσιο του προγράμματος Huayang. Τον Φεβρουάριο του 2021, τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι το NCSIST αγόρασε αμερικανικά συστήματα κάθετης εκτόξευσης Mk 41 VLS από την Lockheed Martin και τα αντέγραψε με μεθόδους αντίστροφης μηχανικής, για να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία VLS για την εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων εγχώριας ταϊβανικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η Lockheed Martin απείλησε πως αν δεν αποζημιωνόταν από το ινστιτούτο, θα διέκοπτε δια παντός τη μεταφορά και πώληση τεχνολογίας στη χώρα. Γάλλοι ειδικοί θα βοηθήσουν στην εγκατάσταση του συστήματος Huayang VLS των 32 κελιών εκτόξευσης του NCSIST στη θέση του πύργου B, εκεί που σήμερα είναι τοποθετημένο το αντιαεροπορικό σύστημα RIM-72C Sea Chaparral και θα το κάνουν χωρίς να παραβιάσουν την άδεια της Lockheed Martin.

Ταϊβάν: αναβαθμίζοντας τις φρεγάτες La Fayette με VLS

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -