17.9 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΣΥΖΗΤΗΣΗ: ESSM Blk1/2 vs CAMM/CAMM-ER vs MICA VL NG

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ESSM Blk1/2 vs CAMM/CAMM-ER vs MICA VL NG

Πριν αρκετούς μήνες είχε γίνει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το θέμα των αντιαεροπορικών πυραύλων που θα πρέπει να φέρουν οι νέες φρεγάτες πολλαπλών αποστολών του ΠΝ. Καθώς το θέμα SM-2/ASTER30 το έχουμε αναλύσει πολλές φορές, θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το θέμα του κυρίως οπλισμού των νέων μας πλοίων. Οι επιλογές, είναι συγκεκριμένες. Ο γνωστός σε όλους ESSM Blk2, o CAMM-ER και ο MICA VL στη νέα γενιά του, NG.

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Εντάξει, μια εκ νέου ανάλυση των δυνατοτήτων του κάθε όπλου δεν θα μας κανει σοφότερους. Πολλά από τα χαρακτηριστικά του κάθε όπλου είναι απόρρητα, και άλλοι πύραυλοι ανακοινώνουν οι εταιρείες τη μέγιστη εμβέλεια (σαν … ρουκέτα), άλλες την μέγιστη εμβέλεια που μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς, άλλες το No Escape Zone. Συνεπώς, δεν υπάρχουν συγκρίσεις, αλλά σίγουρα, και οι 3 μπορούν να αντιμετωπίσουν στόχους στα όρια του “ορίζοντα” για χαμηλά ιπτάμενους στόχους.

ΑΠΟΨΗ: Ας (ξανα)μιλήσουμε για επιθέσεις κορεσμού στις φρεγάτες του ΠΝ και την καταύγαση στόχων

Ποιος όμως ο λόγος η ΠΤΗΣΗ να κάνει ένα νέο “άρθρο” για τους πυραύλους αυτούς; διότι υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά, που δεν τα έχουμε αναλύσει. Εκτός λοιπόν, από τα χαρακτηριστικά στις διάφορες σελίδες των εταιρειών, αλλά και στα εταιρικά φυλλάδια. Υπάρχουν άλλες παράμετροι, που σήμερα θα τους εξετάσουμε. Θα ξεφύγουμε λίγο από “μέγιστες εμβέλειες” και άλλα τέτοια… Όχι ότι δεν έχουν αξία, έχουν και παραέχουν. Αλλά ας δούμε αυτά που συνήθως μας ξεφεύγουν (κι εμάς).

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές Belh@rra πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να δούμε κι άλλες παραμέτρους στην επιλογή ενός πυραύλου, και θα αποφασίσουμε μαζί την αξία που έχει. Κι ας δούμε πως κάποιοι επιτελείς επιλέγουν τελικά όπλο, γιατί στο τέλος της μέρας, το ΠΝ θα πολεμήσει με αυτά τα όπλα, όχι εμείς σε κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή μας…

Οι MICA VL & CAMM-ER είναι πιο σύγχρονα όπλα από τους ESSM Block 2, σωστά; νεότερες σχεδιάσεις, άλλες επιδόσεις, άλλες κεφαλές καθοδήγησης κοκ. Αλλά φτάνουν αυτά για να επιλέξουμε αυτά τα όπλα; Ας δούμε γιατί ο ESSM Block 2, συνεχίζει να υπερέχει…

Πρώτη βολή πυραύλου ESSM από την εκσυγχρονισμένη Meko-200, HMAS Arunta

Καταρχάς, ο ESSM Blk2 έχει το ίδιο “σώμα” με τον ESSM Block 1. Συνεπώς, το βλήμα είναι πανομοιότυπο, και δεν χρειάζεται άλλα ειδικά εργαλεία για την υποστήριξή του. Τα συνεργεία του ΠΝ έχουν καλή γνώση του όπλου, ενώ το ΠΝ έχει “πληρώσει” πραγματικά χρήματα στην ανάπτυξή του, και έχει και δικαιώματα στο όπλο.. Στην κατασκευή του εμπλέκονται ελληνικές εταιρείες, όπως η Intracom Defence, αλλά και άλλες. Συνεπώς, είτε μας αρέσει είτε όχι, το όπλο προηγείται στο ΠΝ.

Νέο εξαγωγικό συμβόλαιο για πυραύλους CAMM, αυτή τη φορά για τη Βραζιλία

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Το όπλο έχει υιοθετηθεί από δεκάδες ναυτικά στον πλανήτη, και κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες βολές. Έτσι το ΠΝ ξέρει ακριβώς πως θα συμπεριφερθεί κάθε βλήμα ξέρει τα προβλήματα, τις παραμέτρους βολής, τη συντήρηση, τη συμπεριφορά. Και ξέρει και την αξιοπιστία κάθε βλήματος. Επίσης, το όπλο είναι αμερικανικό, δηλαδή, είτε μας αρέσει είτε όχι, αγοράζεται μέσω FMS και έχει δεδομένη την υποστήριξή του σε συγκεκριμένες τιμές για δεκαετίες. Δεν θα βγει εκτός γραμμής υποστήριξης παρά μόνο αν περάσουν πολλά χρόνια μετά την απόσυρσή του από το USN.

Α/Α πύραυλοι CAMM-ER για τις κορβέτες του Πακιστάν

Επίσης, τα κόστη κατασκευής αλλά και επαναπιστοποίησης είναι πολύ χαμηλότερα όλων των άλλων λύσεων, ειδικά των ευρωπαϊκών. Μπορεί να βλέπουμε το κόστος της αρχικής αγοράς, αλλά μας διαφεύγει το κόστος της επαναπιστοποίησης που απαιτείται για τα βλήματα. Επίσης, μας διαφεύγει ο χρόνος μεταξύ επαναπιστοποιήσεων. Για να καταλάβουμε, έχουμε ακόμη στις αποθήκες Matra Magic 2, αλλά είναι “ληγμένα” καθώς το κόστος επαναπιστοποίησης ήταν υψηλό και δεν συνέφερε. Δεν κάνουμε “διαφήμιση” υπέρ της Raytheon, αλλά η αλήθεια είναι αυτή.

Α/Α πύραυλοι CAMM θα προστατεύουν τις βρετανικές φρεγάτες Type 31

Γενικά, το κόστος επαναπιστοποίησης των αμερικανικών πυραύλων σε σχέση με άλλες λύσεις, είναι κλάσμα της συντήρησης άλλων λύσεων. Το ΠΝ δεν μπορεί να ξεπεράσει πως οι Harpoon που διαθέτει σε υπηρεσία παραμένουν επικίνδυνοι 40 χρόνια μετά την αγορά τους. Ενώ οι ΜΜ38, απλά “έληξαν”. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους RIM-7P που κάθε τόσο το ΠΝ κάνει χρήση, γιατί κι αυτοί σε λίγα χρόνια λήγουν, και δεν υπάρχει πια υποστήριξη. Από πότε όμως υπηρετούν οι RIM-7P; Δεκαετίες ολόκληρες, και τελικά, ενώ το USN τους έχει αποσύρει, το ΠΝ τους έχει στην πρώτη γραμμή.

Η Αίγυπτος αποκτά πυραύλους MICA NG για τις νέες της φρεγάτες!

Οι αναγνώστες μας θα έχουν ίσως διακρίνει μια “συμπάθεια” για τους CAMM-ER. Η αλήθεια είναι πως ο πύραυλος είναι πολλά υποσχόμενος, μια εξαιρετική λύση για το μέλλον. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι κανείς δεν το έχει επιλέξει ακόμη, πλην του Πακιστανικού Ναυτικού! Και αυτό ίσως έγινε λόγω του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στο Πακιστάν, και του κινδύνου δημιουργίας προβλημάτων στο μέλλον με τα αμερικανικά όπλα.

Όπως επίσης, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως ο “απλός” CAMM χρησιμοποιείται από το Βασιλικό Ναυτικό, από το Καναδικό, το Νεοζηλανδικό, το Χιλιανό (ναι, και μάλλον θα δούμε Adelaide με CAMM) και πάει λέγοντας. Όλα αυτά, είναι δεδομένα που το ΠΝ θα ζυγίσει πολύ προσεκτικά. Απλά σας θέτουμε υπόψη δεδομένα που αρκετοί είτε αγνοούν, είτε αποφεύγουν τεχνηέντως να αγνοούν.

Δυστυχώς ΜΟΝΟΙ οι MICA VL στις ελληνικές FDI, αναιμική η γαλλική τελική προσφορά

Με την σειρά του, ο MICA VL (NG) θα υπηρετήσει στην ΠΑ, ενώ μάλλον έχει αρκετά κοινά εργαλεία με τον MICA που ήδη υπηρετεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ελάχιστα πολεμικά ναυτικά έχουν επιλέξει το όπλο, ενώ το ίδιο το γαλλικό ναυτικό δεν τοποθετεί τον πύραυλο που τουλάχιστον στα χαρτιά δείχνει ιδανικός. Απέφυγε δε να τον τοποθετήσει και στις εκσυγχρονισμένες LaFayette, και στη θέση των Crotale έβαλε τους Mistral 3, σαφώς υποδεέστερους των MICA VL.

MICA VL

Δεν θέλουμε να παρεξηγηθούμε (πάλι), αλλά να εξηγήσουμε πόσο πολύ δύσκολο είναι να επιλέξουμε ένα οπλικό σύστημα για την αντιαεροπορική άμυνα των πλοίων μας. Υπάρχουν δεδομένα που δεν έχουμε καν τις γνώσεις να αξιολογήσουμε, και υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν μπορούμε να ξέρουμε. Πολλοί μπορεί να θεωρήσουν πως το άρθρο έχει σαν σκοπό να “προωθήσει” τον ESSM Blk2, λες και το όπλο χρειάζεται “προώθηση” από εμάς. Αλλά δεν είναι έτσι. Υπάρχει κι άλλη μια παράμετρος. Πότε είναι διαθέσιμος ο ESSM Blk2 για το ΠΝ;

ΑΠΟΨΗ: MICA NG σε συσκευασία Gowind, μια προσιτή λύση για το ΠΝ;

Μπορεί να είμαστε σε LRIP (Low Rate Initial Production) αλλά υπάρχει μια τεράστια λίστα παραγγελιών από δεκάδες ναυτικά ανά τον κόσμο. Μέχρι να πάμε σε Full Rate Production, θα περάσουν χρόνια, και επίσης πολλά χρόνια θα περάσουν μέχρι να μπει η ελληνική παραγγελία και να παραδοθούν τα όπλα. Δεν είναι μπακάλικο η Κοινοπραξία, να μπουν μέσα οι Έλληνες και να ζητήσουν 128 ESSM Blk2. Θεωρούμε πως μια ελληνική παραγγελία θα κάνει πολλά χρόνια για να καλυφθεί, και το πιθανότερο, να μην έχει καλυφθεί σε καλό ποσοστό ούτε το 2030. Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό;

ΑΠΟΨΗ: Ολλανδική SIGMA 11515HN vs γαλλικής FDI-HN, ποια υπερέχει;

Γιατί το USN, έρχεται με CAMM-ER αντί για τους ESSM Blk2; Έχει κάποια “προηγούμενα” με τον βασικό προμηθευτή του, η Raytheon; Όχι βέβαια! Προφανώς, υπάρχουν δεδομένα που εμείς αγνοούμε, και δεν μπορούμε να ξέρουμε καθώς οι διαθεσιμότητες είναι επτασφράγιστα μυστικά για τέτοια προγράμματα. Οι Αμερικανοί όμως τονίζουν πως η πρότασή τους για τις HF2 μπορεί να οπλιστεί είτε με CAMM-ER είτε με ESSM Blk2.

MICA VL σε χερσαίο σύστημα αεράμυνας

Κλείνοντας να πούμε πως η επιλογή θα γίνει από τους αξιωματικούς του ΠΝ χωρίς να επηρεάζονται από άρθρα, από επιστολές, ή συμφωνίες. Παράλληλα με το ΠΝ, αξιολόγηση των λύσεων για τις νέες ελληνικές φρεγάτες κάνουν και οι γείτονες, και μετρούν τα θύματα σε διάφορα σενάρια. Συνεπώς, ότι και να λέμε εμείς, οι Επιτελείς ξέρουν τι κάνουν. Ότι επιλεγεί, θα υπάρχουν λόγοι που αυτοί θα ξέρουν πολύ καλύτερα από όλους μας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -