32.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΗ SIGMA 11515HN έτσι όπως την είδαμε στη DEFEA 2021

Η SIGMA 11515HN έτσι όπως την είδαμε στη DEFEA 2021

 

H Damen ήταν ένα από τα περίπτερα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ίσως μετά από αυτό της Naval Group. Ποιος θα ερχόταν άλλωστε στην έκθεση και δεν θα ήθελε να δει έστω κι το μοντέλο της SIGMA 11515HN; Μεταξύ μας, και αν υπάρχει διαφορετική άποψη ευχαρίστως να την διαβάσουμε στα σχόλια, ποιος δεν κοίταξε αμέσως στην πλώρη, να “τσεκάρει” για τους 4 (!!!) Mk41; Mιλάμε για πραγματικό “ποίημα”, ενώ πάνω από τη γέφυρα “δέσποζε” ο ιστός με το APAR2 και το SM400. Μεταξύ μας, ένα εξαιρετικό πλοίο, αντάξιο της κλάσης S που τόσα χρόνια υπηρετεί “πιστά” το Πολεμικό μας Ναυτικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Η τελική διαμόρφωση της SIGMA 11515HN και της SIGMA 10514 που προτείνει η Damen στο ΠΝ

Το ότι το πλοίο μπορεί να δεχτεί 4 εκτοξευτές Mk41 το ξέραμε χάρη στα ρεπορτάζ του Δημήτρη Μητσόπουλου (@d_mitch) που δημοσιεύσαμε στο περιοδικό και στις ιστοσελίδες μας. Βέβαια, οι Ολλανδοί, που φημίζονται για την ευελιξία και την πετυχημένη εμπορική πολιτική τους, προκειμένου να παραμείνουν εντός των ορίων του προϋπολογισμού του ΠΝ, προσέφεραν το πλοίο με 2 Mk41, αλλά η δυνατότητα για τους 4 παρέμεινε. Συνεπώς, ασχέτως του τι είδαμε στη DEFEA 2021, ισχύουν όσα έχουμε γράψει στις παρουσιάσεις και τις συνεντεύξεις που έχουμε γράψει.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Stephan Stout της Damen για τη SIGMA 11515HN και την ολοκληρωμένη ολλανδική πρόταση

Ας πάμε λιγάκι στα όσα μάθαμε στη DEFEA. Καταρχάς, επιβεβαιώσαμε πως το ΠΝ δεν θα είναι ο μόνος χρήστης του APAR2, καθώς θα το “φορέσουν” και οι νέες γερμανικές F126 που τις κατασκευάζουν οι … Ολλανδοί! Ναι, το ξαναλέμε, το γερμανικό ναυτικό επέλεξε την Damen για τα νέα του πλοία. Και την THALES Netherlands για τo νέo του ραντάρ. Με την ευκαιρία, μαζί με το APAR2 η F126 θα φορέσει και το “ανεπαρκές” για πολλούς (πραγματικά όμως, άσχετους), TRS-4D Fixed Panel.

Αποκάλυψη τώρα: Φρεγάτα SIGMA 11515 Hellenic Navy, η ολλανδική πρόταση στο ΠΝ!

Οι Γερμανοί δεν θα είναι όμως οι μόνοι χρήστες του APAR2, όπως και η SIGMA 11515HN δεν θα είναι το μόνο πλοίο με συνδυασμό APAR2/SM400. H ASWF θα φέρει επίσης το συνδυασμό αυτό! Η ASWF είναι φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων, που θα αντικαταστήσει τις M, συνεπώς μπορούμε να πούμε πλέον ότι αν επιλεγεί η 11515ΗΝ, θα φέρει κοινά συστήματα με τις ASWF.

Φρεγάτες για το ΠΝ: SIGMA 11515HN/Karel Doorman, Arrowhead140/Type23, F110/Santa Maria διαμορφώνουν το “παιχνίδι” για τους υπολοίπους

Πήραμε και μια ενδιαφέρουσα απάντηση σχετικά με την ASWF. Σε ερώτηση γιατί το Ολλανδικό Ναυτικό προτιμά την εξέλιξη μας φρεγάτας από το Μηδέν, και δεν πηγαίνει σε μια 11515NL ή κάτι αντίστοιχο, η απάντηση που μας έδωσε όχι η Damen, αλλά ο εξαιρετικός συνάδελφος του MarineShieppen.nl είναι πως το ολλανδικό ναυτικό ποτέ δεν έχει αγοράσει εμπορικό σχέδιο, και σχεδιάζει ΜΟΝΟ του τα πλοία που επιλέγει! Δηλαδή και η S Class, και η M, και η L και πάει λέγοντας, είναι πλοία που τα σχέδια τα έκανε το ολλανδικό ναυτικό μόνο του, και απλά τα κατασκεύασε η Damen!

ΑΠΟΨΗ: Η SIGMA 11515HN είναι ένα ώριμο σχέδιο, τα περί paper project είναι fake news

H Damen, κάνει χρήση της εμπειρίας της και σχεδιάζει πολεμικά πλοία για άλλα ναυτικά. Η 11515ΗΝ μπορεί να μην είναι η ASWF, αλλά θα φέρει το ίδιο σύστημα αισθητήρων. Έτσι, και η THALES θα προσφέρει για πολλά χρόνια συντήρηση και υποστήριξη, και το ΠΝ θα επωφελείται από τυχόν αναβαθμίσεις. Αυτά τα ολίγα για την πολύ ενδιαφέρουσα SIGMA 11515HN.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -