To ptisidiastima.com, πριν λίγες μέρες, είχε δημοσιεύσει μια είδηση σχετικά με το UCAV Mojave της General Atomics και τη δυνατότητα του να φέρει μεγάλο οπλικό φορτίο από πυραύλους Hellfire. Η σελίδα μας είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή, η ΠΑ, στην παρούσα στιγμή, δεν έχει ανάγκη για οπλισμένο UAV, ή UCAV όπως είναι η σωστή ορολογία. Ένα MQ-9B Reaper δεν θα μπορούσε να επιβιώσει όπως ένα F-16V πάνω από το φλεγόμενο Αιγαίο.
General Atomics Mojave: To «απόλυτο» UCAV με 16 (!) Hellfires!
Τα Μη Επανδρωμένα είναι πολύ “ειδικά”, η αξία τους είναι τεράστια, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά. Για να το κάνουμε κατανοητό, το να ρίξουμε στη μάχη ένα MQ-9B, Sea Guardian με όπλα, είναι το ίδιο να ρίξουμε ένα U-2R με βόμβες ή με Hellfires εναντίον αρμάτων μάχης στον Έβρο. Τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης θα είχαν. Συνεπώς, εντυπωσιακά τα UCAV και τα όπλα που φέρουν, αλλά η ΠΑ δεν τα χρειάζεται προς το παρόν. Προτιμά όσο το δυνατόν καλύτερα συστήματα στοχοποίησης πάνω στα μαχητικά της (όπως τα ραντάρ τεχνολογίας AESA, τα ατρακτίδια SNIPER XT), από να πάρει ελάχιστα, πανάκριβα UCAV που θα τα θυσιάσει πάνω στην εξελισσόμενη τουρκική αεράμυνα.
To Αμερικανικό Ναυτικό κάνει τα ελικοπτεροφόρα του μίνι-αεροπλανοφόρα με F-35B
Άρα, δια της ατόπου, τα Sea Guardian θα παίξουν το ρόλο των U-2 σε καιρό ειρήνης. Οι δε δυνατότητες των Sea Guardian, θα επιτρέψουν στην ΠΑ να διαφυλάξει δυνάμεις, λίγο πριν τη σύγκρουση. Δεν θα χρειάζεται να σηκώνει C-130 ή F-16 με φωτοαναγνωριστικό ατρακτίδιο DB-110 για να δει τον τουρκικό στόλο. Ούτε το ΓΕΕΘΑ θα στέλνει πολύτιμες φρεγάτες για να έχει δεδομένα στοχοποίησης ο υπόλοιπος στόλος.
Τα Sea Guardian θα σώσουν σε περιπτώσεις εξελισσόμενης σε σύγκρουση έντασης το πλήρωμα μιας S, που αντί να είναι μπροστά για να δίνει δεδομένα και συντεταγμένες των Τούρκων, θα είναι πίσω με τον υπόλοιπο Στόλο. Ναι, θα χαθεί ίσως ένα Sea Guardian στην έναρξη των επιχειρήσεων, αλλά τι είναι καλύτερο να χαθεί; ένα Sea Guardian ή ένα Ρ-3, ένα C-130 ή μια φρεγάτα που μπορεί να είναι και αύτανδρη; Για όσους κατηγορούν την προμήθεια των Sea Guardian, ας μας πουν άλλους τρόπους να επιτηρείται ο αντίπαλος…
ΑΝΑΛΥΣΗ: MQ-9B, ο “φύλακας-άγγελος” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
Αφού δεν χρειάζονται οπλισμένα UAVs/UCAVs, τι μας γράφετε στον τίτλο; Λοιπόν, μιλήσαμε για την ΠΑ, τώρα όμως μιλάμε για το Ναυτικό. Το οποίο μπορεί να αποκτήσει ένα Anadolu, χωρίς όμως να πληρώσει 1 δις για να το αποκτήσει! Το έχει ήδη!
Το Πολεμικό Ναυτικό με τις φρεγάτες FDI HN έκανε ένα άλμα δεκαετιών προς τα εμπρός. Σε γνώση του, πλήρωσε πολλά χρήματα για να πάρει πλοία που πολλές φορές έχουν χαρακτηριστεί ψηφιακά. Ουσιαστικά, ελπίζει πως τις επόμενες δεκαετίες η επένδυσή του αυτή θα επιστρέψει πολλαπλάσια πίσω, όταν οι συγκρούσεις βασίζονται κυρίως στην σύγχρονη τεχνολογία. Και στη διασύνδεση των συστημάτων των νέων πλοίων, με άλλα πλοία, με μαχητικά, με τα ΕΜΒ-145 κ.ο.κ.
ΑΠΟΨΗ: Έτσι θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό Μη Επανδρωμένα συστήματα (UAS/UAV)
Κάποια στιγμή, είχαμε γράψει ένα άρθρο για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), όπου θα μπορούσαν να μεταφέρουν περισσότερους ASTER 30. To σενάριο το έχει ήδη γράψει και το δοκιμάζει το Αμερικανικό Ναυτικό. Μη επανδρωμένα πλοία, θα μεταφέρουν κελιά Mk41 με πολλούς SM-6 & BGM-109, και έτσι θα μπορέσει το USN να αποσύρει τα κοστοβόρα Ticonderoga. Και τα USVs θα μπορούν να επιχειρούν για μήνες χωρίς πλήρωμα ή ανάγκες μεγάλης συντήρησης.
Είναι μάλλον καιρός να το πούμε. Υπάρχει πλέον καλύτερη λύση αντί των P-3B Orion για το ΠΝ
Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσω του AEGIS και των εξελιγμένων ψηφιακών συνδέσεων των αμερικανικών πλοίων. Φυσικά το ΠΝ που αξιολόγησε το σύστημα μάχης των FDI, το SETIS πρέπει να το βρήκε σε κοντινό επίπεδο. Με λίγα λόγια, τις δυνατότητες αυτές μπορεί να τις αποκτήσει και το ΠΝ, αρκεί να τις “καλλιεργήσει” λίγο. Έχει πλέον το κατάλληλο “χωράφι”, τις γαλλικές FDI HN, πρέπει πλέον να αρχίσει να το εκμεταλλεύεται. Ναι, πριν παραλάβει τα πλοία. Ο γείτονας δεν περιμένει.
ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι το καινούργιο φέρνει το A900 στο Πολεμικό μας Ναυτικό;
Όπως ακριβώς το Αμερικανικό Ναυτικό θα κάνει χρήση των USVs μαζί με τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke αλλά και τις νέες φρεγάτες Constellation, έτσι μπορεί να κάνει και χρήση και κάποιων UAVs. To USN βέβαια έχει μη επανδρωμένα ελικόπτερα, και δεν έχει άμεση ανάγκη άλλων UAVs/UCAVs από τα πλοία του. Αλλά υπάρχουν λύσεις, και δεν είναι λίγες. Για παράδειγμα, δεν θα πείραζε καθόλου ένα Arleigh Burke να έχει στη διάθεσή του και δυνατότητα εναέριας κρούσης μέσω ενός UCAV. Θα το κάνει κάτι τέτοιο το USN; Δεν ξέρουμε. Αλλά μας ενδιαφέρει τι μπορεί να κάνει το ΠΝ. Πάμε πλέον στην ιδέα μας…
Πως θα μας φαινόταν, αν το ΠΝ είχε στη διάθεση του Στόλου, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, κάποια UCAVs, τα οποία θα ήταν φορτωμένα με πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας; Τα UCAVs, επιπέδου Sea Guardian, έχουν απίστευτη αυτονομία, και μπορούν να πετούν μέχρι και 40 ώρες. Έτσι, ο Στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο θα διέθετε από πάνω του σε περιπολία κάποια UAVs έως και για μια μέρα συνέχεια, ενώ τα μαχητικά της ΠΑ μπορούν να βρίσκονται πάνω από το Στόλο μόλις λίγα λεπτά.
General Atomics Mojave: To «απόλυτο» UCAV με 16 (!) Hellfires!
Η ιδέα μας ήρθε όταν είδαμε το GA Mojave, φορτωμένο με 16 Hellfires. Ναι, κι ένα AH-64D Apache μπορεί να πάρει 16 τέτοια όπλα, αλλά θα πετάξει για πολύ λίγο, ζορισμένο, και θα επιστρέψει. Το Mojave θα πετά για ώρες. Βέβαια, δεν αλλάζει όσα γράψαμε παραπάνω, ένα UCAV σε μεγάλο ύψος θα ήταν ένας πρώτης τάξεως στόχος. Αλλά δεν σκεφτήκαμε τους Hellfire για τη δημιουργία της Ναυτικής Αεροπορίας. Σκεφτήκαμε “άλλα κόλπα”. Και εξηγούμε.
To Mojave μοιάζει πολύ με το MQ-9, και ανήκει στην ίδια οικογένεια πτητικών μηχανών με τα υπό προμήθεια Sea Guardian της ΠΑ. Έχει όμως μια διαφορά. Σχεδιάστηκε να είναι Short Take Off and Landing, STOL, δηλαδή να αποπροσγειώνεται από πολύ μικρούς διαδρόμους. Από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η GA, φαίνεται πως το αεροσκάφος μπορεί να επιχειρεί από χωράφια, ή έστω από πολύ πρόχειρους διαδρόμους στο πουθενά.
MQ-9B Sea Guardian για την Αεροπορία μας: Γιατί είναι game changer στην Ανατολική Μεσόγειο
Αρχικός σκοπός ήταν η πώληση του αεροσκάφους στο USN, για χρήση από αεροπλανοφόρα, κι όχι μόνο. Επίσης, στόχος ήταν, και είναι, και η Γαλλία και η Βρετανία που έχουν ικανά αεροπλανοφόρα. Αλλά φυσικά δεν προτείνουμε ούτε την αγορά αεροπλανοφόρου, ούτε καν άλλου πλοίου. Προτείνουμε την προμήθεια αριθμού Mojave, για χρήση από παντού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή, να προσγειώνονται όπου υπάρχει κάποιος δρόμος, σε κάποιο ξεχασμένο νησί, ή σε κάποια βάση, π.χ. στο Καστέλι, ή στην Κάρπαθο.
Από εκεί, τα Mojave θα πετούν προς το Στόλο, και τον έλεγχό τους θα αναλαμβάνουν τα πλοία. Προτείνουμε τις FDI HN, καθώς θα είναι τα πλοία με τα ικανότερα ραντάρ σε υπηρεσία, και με μεγάλες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου. Εκεί, πετώντας για ώρες πάνω από το Στόλο, θα μπορούν να εξαπολύουν πυραύλους εναντίον εναέριων ή θαλάσσιων στόχων.
To Mojave μπορεί να μεταφέρει 1.600 κιλά οπλισμού. Ο οπλισμός μπορεί να είναι 16 Hellfires ή βόμβες Mk82 ή κάτι άλλο. Το κάτι άλλο όμως το καθορίζει κυρίως η επιμέρους αντοχή των πυλώνων μεταφοράς οπλισμού.
To Mojave έχει 7 πυλώνες μεταφοράς φορτίου, στους 4 εσωτερικούς πτερυγικούς μπορεί να μεταφέρει από 290 κιλά, στους 2 εξωτερικούς πτερυγικούς από 160 κιλά, και στον κεντρικό της ατράκτου, 230 κιλά. Όχι κι άσχημα… Αλλά πως μεταφράζεται αυτό;
Ο υπουργός Αμύνης διαβεβαιώνει πως η αγορά των Sea Guardian δεν σταματά την εγχώρια ανάπτυξη UAV
Για να γίνουμε κατανοητοί, ένας πύραυλος αέρος-αέρος Meteor ζυγίζει 190 κιλά, ενώ ένας AIM-120C ζυγίζει 152 κιλά. Άρα το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 6 πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας. Και η εκτόξευσή τους από τα μεγάλα ύψη που πετά ένα Mojave θα τα κάνει πολύ περισσότερο επικίνδυνους, καθώς τα εχθρικά αεροσκάφη θα πλησιάζουν σε χαμηλό ύψος, άρα οι πύραυλοι από τα Mojave θα σπεύδουν από ψηλά προς χαμηλά με μεγάλα αποθέματα κινητικής ενέργειας.
Θα πει κάποιος πως τα Mojave θα κινδυνεύουν από την εχθρική αεροπορία, που θα πετάξει σε αποστολές εναντίον τους με πυραύλους ΑΙΜ-120. Θεωρητικά ναι, πρακτικά είναι από δύσκολο ως αδύνατο. Η τουρκική αεροπορία, αν περάσει τις μικρασιατικές ακτές, θα εντοπιστεί από την ΠΑ. Έτσι, η ΠΑ θα έχει όλο τον απαιτούμενο καιρό να σηκώσει F-16V/Rafale F3R που θα αντιμετωπίσουν τα τουρκικά F-16 πριν αυτά βρεθούν σε παραμέτρους βολής των Mojave. Και το ΠΝ δεν θα έχει τα Mojave να πετούν 50 χιλιόμετρα νότια του Καστελλορίζου, αλλά εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα. Και μην ξεχνάμε, πως και τα Mojave θα έχουν όπλα.
Με λίγα λόγια, ο κίνδυνος για τα Mojave στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι μικρός. Αντίθετα, θα προσφέρουν τα μέγιστα πετώντας για πολλές ώρες γύρω από το Στόλο, προσφέροντας αεροπορική κάλυψη. Και το βασικότερο. Λύνεται ένα πρόβλημα, που είναι πολύ σοβαρό για το Στόλο, η αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού. Τα Mojave Θα το λύσουν αυτό με δυο τρόπους.
Καταρχάς, καταρρίπτοντας τα εχθρικά Akinci & Aksungur, πριν τα τελευταία εκτοξεύσουν τα όπλα τους, χάρη στους Meteor ή έστω τους AIM-120C7. Κατά δεύτερον, εκτοξεύοντας μαζικά όπλα, ΑΙΜ-120, IRIS-T, Meteor, MICA ER/EM εναντίον των επερχόμενων πυραύλων, είτε αυτοί είναι ATMACA, είτε SOM. Δηλαδή, τα Mojave θα παίζουν το ρόλο που κάποτε έπαιζαν τα μαχητικά του USN απέναντι στους επερχόμενους πυραύλους των Σοβιετικών.
Αν δεν σας έχουμε πείσει μέχρι στιγμής, θα ρίξουμε μια ακόμη ιδέα. Τη μεταφορά αεροεκτοξευόμενων πυραύλων εναντίον πλοίων. Βέβαια, οι φορείς του Mojave δεν μπορούν να σηκώσουν ίσως το βάρος ενός ΜΜ40 ή ενός NSM. Αλλά ίσως να τα καταφέρουν με κάποιον Marte (τι θυμηθήκαμε τώρα), που είναι αισθητά ελαφρύτερος. Το βασικό είναι η κατασκευάστρια εταιρία να πιστοποιήσει τέτοια φορτία στους πυλώνες του, κάτι που δεν το θεωρούμε τόσο δύσκολο, ειδικά για ένα τόσο ευέλικτο σχεδιαστικά αεροσκάφος.
Έτσι, το ΠΝ θα μπορεί να κάνει τις δικές του επιθέσεις κορεσμού εναντίον του εχθρικού στόλου, πλήττοντάς τον από κατευθύνσεις που δεν το περιμένει, και αναγκάζοντάς τον να μοιράσει μέσα αντιαεροπορικής άμυνας προς διάφορες κατευθύνσεις.
Ορίστε, αυτήν είναι μια πρώτη ιδέα για Ναυτική Αεροπορία από το ΠΝ! Με ένα UCAV που μπορεί να απογειώνεται από κάθε απίθανο σημείο σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο. Κάποιοι μιλούν για ανεδαφικές ιδέες αγοράς μεταχειρισμένων ελληνικών μαχητικών από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα ήταν καλύτερο, να βοηθήσει η Κύπρος το ΠΝ να αποκτήσει 10 ή 12 Mojave; Τα οποία θα μπορούν να φτάνουν και να ανεφοδιάζονται στην Πάφο, αλλά και κάπου στη Μέση Ανατολή (…με φόρτωμα Sea Breaker σε αεροδρόμιο σε έρημο, με σημαία με το Αστέρι του Δαυίδ εκεί κοντά).
Ο αντίπαλος είναι ισχυρός, πολυάριθμος, πριν λοιπόν απορρίψουμε την ιδέα, μήπως να τη δούμε αναλυτικά;