31 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό μας Ναυτικό αγοράζει 1+2 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R, ο στόλος...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό μας Ναυτικό αγοράζει 1+2 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R, ο στόλος των Romeo θα φτάσει τα 10!

 

Tο Πολεμικό μας Ναυτικό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως ο τρόπος με τον οποίο σκέπτεται είναι τελείως διαφορετικός, από τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε εμείς οι “κοινοί θνητοί” τα του Ναυτικού. Σε μια κίνηση που πραγματικά ήταν πέραν όσων γνωρίζαμε μέχρι τώρα (ή καλύτερα, όσων είχαμε δημοσιεύσει μέχρι τώρα), το ΠΝ προχωρά στην παραγγελία λίαν συντόμως, άλλων 3 MH-60R. Για την ακρίβεια, αγοράζει άλλο ένα MH-60R σε προνομιακή τιμή (όπως τα πρώτα 4), ενώ έχει και option για άλλα 2. Εξηγούμε αμέσως τους λόγους.

Thales: Συμβόλαιο για σόναρ ALFS ελικοπτέρων MH-60R, στους αποδέκτες η Ελλάδα

Όπως γνωρίζουμε το ΠΝ έχει ένα Στόλο 11 S-70B/B6. Τα τελευταία αυτή τη στιγμή υφίστανται σχεδόν εργοστασιακή συντήρηση από τη Sikorsky, με το έργο να έχει ανατεθεί σε ελληνική ιδιωτική εταιρεία. Η λύση αυτή, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, εξηγεί γιατί το ΠΝ έχει διαθέσιμα ελικόπτερα, ενώ για παράδειγμα τα Super Puma της ΠΑ “λιάζονται” στην ΕΑΒ. Το ΠΝ πέτυχε το ακατόρθωτο, και υψηλές διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων, αλλά και έργο με 100% ελληνική προστιθέμενη αξία.

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ στο ΠΝ, μετά τις FDI HN, τα MH-60R και τις τορπίλες, έρχονται M Class, Alkmaar και Gowind HN

Australian-MH-60R-helicopters-achieve-a-first-with-Mk-54-torpedoes.jpg
Australian MH-60R helicopters achieve a first with Mk-54 torpedoes

Το κλιμάκιο της Sikorsky και του USN, που επιθεώρησαν τα ελικόπτερα στο Κοτρώνι, διαπίστωσε πως 3 από το στόλο των S-70B/B6, ήταν σε μακροχρόνια εγκατάλειψη, αποτέλεσμα της πολιτικής εγκατάλειψης των Ενόπλων Δυνάμεων. Όταν η νυν ηγεσία ήρθε, αντέδρασε έγκαιρα, και λίαν συντόμως, μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την άμεση επαναφορά των μέσων σε ενεργή υπηρεσία. Δηλαδή, το ΠΝ απέφυγε τις παλινωδίες της ΠΑ και του ΕΣ στα ιπτάμενα μέσα, κι αυτό είναι άμεσα ορατό.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Το ΠΝ απέστειλε αίτημα ενεργοποίησης της προαίρεσης για 3 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R, συνολικά 7!

EAST CHINA SEA (Nov. 10, 2020) Boatswain’s Mate Seaman Noah Canada, from Newnan, Ga., and Scott Rap, from San Diego, attach a cargo pendant on an MH-60R Sea Hawk helicopter assigned to Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 51 during a vertical replenishment test on the flight deck aboard the Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Shiloh (CG 67). Shiloh is forward-deployed to the U.S. 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Santiago Navarro)

Όταν όμως έφτασε στο ΓΕΝ η έκθεση με το κόστος επαναφοράς των 3 εγκαταλελειμμένων ελικοπτέρων σε υπηρεσία, τότε το ΓΕΝ σκέφτηκε τελείως OutOfTheBox (όπως μας αρέσει να λέμε εδώ), και ζήτησε τιμές για επιπλέον 3 ελικόπτερα ΜΗ-60Ρ. Οι Αμερικανοί της Sikorsky, διαπραγματεύτηκαν με το ΠΝ, και έφεραν πολύ καλές τιμές. Τότε, το ΠΝ, συγκρίνοντας τις τιμές για την “αναπαλαίωση” των 3 Bravo, έκανε μια μελέτη κόστους-οφέλους. Και αντί να στείλει ένα ουσιαστικά “κουφάρι” ελικοπτέρου προς γενική επισκευή, επέλεξε την παραγγελία ενός νέου!

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως το ΠΝ δεν πρόκειται να ξανακάνει λάθη επιπέδου Ρ-3Β, αν και τα Ρ-3Β, όταν τα παραλάβει, πάλι θα τα αξιοποιήσει. Έτσι, προτιμά να διαγράψει ένα S-70B. Και παραγγέλνει ένα νέο MH-60R, σε τιμές USN, με χρηματοδότηση FMS. Φυσικά, τα νέα MH-60R θα υπηρετούν για τα επόμενα 40 χρόνια τουλάχιστον. Τιμές δεν μπορούμε να πούμε, αλλά ξέρουμε πως με αυτή την κίνηση, το ΠΝ “γλύτωσε” από έξοδα “συντήρησης” και επαναφοράς σε υπηρεσία, αρκετά εκατομμύρια ευρώ από όλους εμάς τους φορολογούμενους.

A pair of US Navy Sikorsky MH-60R Seahawks, NE 712 166556 and NE 700 166541 of HSM-77 ‘Sabrehawks’, cruise over the Pacific Ocean

Έκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην Ελλάδα

Ας δώσουμε λίγη προσοχή στον τρόπο που διαπραγματεύεται το ΠΝ. Ζήτησε 3 ελικόπτερα, πήρε τιμές που ήθελε, και παραγγέλνει μόνο ένα, με option για άλλα δυο. Αν τελικά η επαναφορά των 2 ακόμη S-70B6 συμφέρει, θα την κάνει. Αλλιώς, έχει κλειδωμένη τιμή, για τα επόμενα 2, καθώς και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Ταυτόχρονα, έχει εξασφαλισμένη υποστήριξη για τα επόμενα 40 χρόνια από το USN.

EKTAKTO: To USN παραγγέλνει 3 επιπλέον MH-60R σε αντικατάσταση αυτών που θα προσφερθούν στην Ελλάδα, “μοντέλο Rafale” και από τις ΗΠΑ

An MH-60R Sea Hawk helicopter assigned to the Wolf Pack of Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 75 prepares to land on the aircraft carrier USS Nimitz (CVN 68). The Nimitz Carrier Strike Group is deployed to the U.S. 5th Fleet area of responsibility conducting maritime security operations, theater security cooperation efforts and support missions for Operation Enduring Freedom. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Kelly M. Agee/Released)

Αντιλαμβανόμαστε πως πολλοί θα “γκρινιάξουν” και θα αρχίσουν διάφορες θεωρίες, π.χ. να πάνε τα χρήματα σε επιπλέον κορβέτες κ.ο.κ. Το ποσό είναι συγκριτικά μικρό, και η κάθε κορβέτα, φρεγάτα, αντιτορπιλικό ή και καταδρομικό, μπορεί να εξαφανιστεί από μια εύστοχη τορπίλη. Αν το ΠΝ δεν λύσει το πρόβλημα των τουρκικών υποβρυχίων 214ΤΝ, τότε τίποτα δεν μας σώζει. Μπορεί όλοι μας να κοιτάμε “φοβισμένοι” τα τουρκικά TB2 Bayraktar, αλλά στο ΠΝ γνωρίζουν πως ο κίνδυνος θα έρθει από “κάτω”. Από πάνω, είτε έχουν λύση, είτε θα βρουν. Κι αν ισχύουν κάποιες τελευταίες πληροφορίες που έχουμε, τότε το ΠΝ θα βάλει τα “γυαλιά” σε όλους, για μια ακόμη φορά.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΝ ενισχύει πρώτα τις ανθυποβρυχιακές ικανότητές του (P-3, MH-60R) και αφήνει πίσω τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -