34.4 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Φρεγάτες M ή Karel Doorman για Ενδιάμεση Λύση. Ας δούμε λίγο...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Φρεγάτες M ή Karel Doorman για Ενδιάμεση Λύση. Ας δούμε λίγο το πλοίο

Οι Φ/Γ «Μ» διαθέτουν το προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης Guardion, που αποτελεί προηγμένη έκδοση του TACTICOS, εξελιγμένο ειδικά για τις ανάγκες του Ολλανδικού Ναυτικού (διαμόρφωση δηλαδή που δεν προσφέρεται στην αγορά, αλλά τοποθετείται στα ολλανδικά πολεμικά). Μετά τον εκσυγχρονισμό τους διατηρούν το παλαιότερο ραντάρ 3D αέρος-επιφανείας και ένδειξης στόχων SMART-S (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting) της έκδοσης Mk1 και την αναβαθμισμένη έκδοση του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και επιτήρησης (όγκου) μεγάλης εμβέλειας LW08, συστήματος που εξοπλίζει και τις Φ/Γ κλάσης ΕΛΛΗ.

Karel Doorman (M class) για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η πιο “μακρινή”

Συγκριτικά με τις τελευταίες διαθέτουν δύο συστήματα ελέγχου πυρός STIR 1.8 αντί ενός. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι αναβαθμισμένος και περιλαμβάνει το VIGILE APX ως R-ESM και το σύστημα υπέρυθρης έρευνας, ιχνηλάτησης και περιμετρικής κάλυψης GATEKEEPER.

Το ΠΝ μπορεί να παραλάβει το 2024-28, 4 αξιόλογες ολλανδικές φρεγάτες κλάσης Μ (Karel Doorman). Μήπως πρέπει να κινηθούμε άμεσα;

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η υιοθέτηση του ραντάρ επιτήρησης επιφανείας SEASTAR (SEA WATCHER 100) τεχνολογίας AESA με τέσσερις σταθερές στοιχειοκεραίες για περιμετρική κάλυψη, που προσφέρει αυτόματη αποκάλυψη και ιχνηλάτηση ασύμμετρων απειλών μικρού μεγέθους σε παράκτια, ωκεάνια ή και περιβάλλοντα λιμένος υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν ραντάρ έρευνας χαμηλής πιθανότητας υποκλοπής SCOUT, ραντάρ ναυτιλίας, ηλεκτροοπτικός αισθητήρας MicroORBIS, σόναρ τρόπιδας PHS-36, σύστημα παραπλάνησης τορπιλών Nixie κ.ά.

@d_mitch, www.navalanalyses.com

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το γεγονός ότι τα πλοία φέρουν ένα από τα πιο προηγμένα σόναρ μεταβλητού βάθους παγκοσμίως, το ενεργό-παθητικό σόναρ χαμηλής συχνότητας LFAPS της Ultra Electronics. Το συγκεκριμένο σύστημα αντικατέστησε το παλαιότερο Anaconda το 2016-17.

Φρεγάτες για το ΠΝ: SIGMA 11515HN/Karel Doorman, Arrowhead140/Type23, F110/Santa Maria διαμορφώνουν το “παιχνίδι” για τους υπολοίπους

Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα LFAPS θα αφαιρεθούν προκειμένου να εγκατασταθούν στα μελλοντικά ASWF. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με το παλαιότερο σύστημα (αν δύναται να επανατοποθετηθεί), με την προσθήκη δύο τέτοιων μονάδων στον Στόλο το ΠΝ θα διαθέτει, μαζί με τις MEKO 200HN, έξι ανθυποβρυχιακές φρεγάτες!

Ο οπλισμός των «M» είναι ανώτερος από των Φ/Γ ΕΛΛΗ, αφού πλην του (κοινού) πυροβόλου των 76 mm, τους δύο διπλούς τορπιλοβλητικούς σωλήνες και τους δύο τετραπλούς εκτοξευτές Harpoon, τα ολλανδικά πλοία διαθέτουν αναβαθμισμένο αντιπυραυλικό σύστημα Goalkeeper και σύστημα VLS Mk48 με 16 κελιά πυραύλων Sea Sparrow-NSSM (NATO Sea Sparrow Missile).

ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette ως Ενδιάμεση Λύση για την αγορά των FDI!

Το Goalkeeper είναι ανώτερων επιδόσεων από το Phalanx, αφού διαθέτει επτάκαννο πυροβόλο των 30 mm αντί του εξάκαννου των 20 mm, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση δεύτερου CIWS ακριβώς μπροστά από τη γέφυρα του πλοίου. Θυμίζουμε πως το ΠΝ παρέλαβε τις μεταχειρισμένες «S» χωρίς το CIWS Goalkeeper και στη θέση του τοποθέτησε το Phalanx. Οι φρεγάτες κλάσης ΕΛΛΗ διαθέτουν περιστρεφόμενο οκταπλό εκτοξευτή NSSM με (χειροκίνητη) αναχορηγία οκτώ πυραύλων, ενώ οι Karel Doorman φέρουν 16 πυραύλους έτοιμους για εκτόξευση.

Πρόοδος για τις νέες Ολλανδο-Βελγικές φρεγάτες – καθυστερεί η αντικατάσταση των "Μ" (που ίσως ήταν λύση για το ΠΝ)

Η Ελλάδα μπορεί, αν θελήσει, να αξιοποιήσει το υπάρχον απόθεμα NSSM ή να αναβαθμίσει τους εκτοξευτές για να φέρουν ESSM. Επίσης, οι «Μ» διαθέτουν τέσσερις εξαπλούς εκτοξευτές αντιμέτρων σε αντίθεση με τις μη εκσυγχρονισμένες κλάσης ΕΛΛΗ που διαθέτουν μόνο δύο εξαπλούς. Να σημειωθεί επίσης ότι λόγω των εκτεταμένων αυτοματισμών που υιοθετήθηκαν στη διάδοχη κλάση, οι «Μ» απαιτούν μικρότερο πλήρωμα σε σχέση με τις «S» και το υπόστεγό τους έχει τροποποιηθεί για να φιλοξενεί ακόμη και ελικόπτερο NH90.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -