18.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφουν Φεβρουάριο οι Γάλλοι με βελτιωμένη πρόταση για τις Gowind

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφουν Φεβρουάριο οι Γάλλοι με βελτιωμένη πρόταση για τις Gowind

Καθώς, και περιέργως, το ενδιαφέρον της αμυντικής κοινότητας έχει εστιασθεί στις πρόσφατες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών, αλλά και στην πιθανή ημερομηνία εκλογών, σημαντικά προγράμματα αμυντικής ενίσχυσης της χώρας μας συνεχίζουν να εξελίσσονται. Όπως πρώτοι έχουμε γράψει από τα τέλη του 2022, οι προσφορές των δυο φιναλίστ του προγράμματος των κορβετών -Naval Group και Fincantieri- ήταν αρκούντως … απαράδεκτες. Αυτό οδήγησε μερικούς να νομίζουν πως η ευθύνη είναι ελληνική, αλλά μετά λόγου γνώσης, σας είπαμε τότε, αλλά και τώρα, πως η ευθύνη είναι των εταιρειών, όπου αντί να σπεύσουν να καλύψουν τα ελληνικά «θέλω», φρόντισαν είτε να είναι ασαφείς (Ιταλοί) είτε απαράδεκτες στους όρους (Γάλλοι).

Εξελίξεις στην “Κορβετιάδα”: Κάτι δεν πάει καλά!

Η δυσφορία αυτή για τη συμπεριφορά των εταιρειών είναι έκδηλη σε όλη τη Μεσογείων, από το ΓΕΝ, το ΓΕΕΘΑ μέχρι και τα γραφεία ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ. Το Πολεμικό Ναυτικό ενώ είχε φροντίσει από πολύ νωρίς να εξηγήσει, λεπτομερώς, το τι θέλει, οι δυο εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν ολοκληρωμένα. Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε πως ενώ οι δυο είναι ανταγωνίστριες στην Ελλάδα, γενικότερα είναι και συνέταιροι, καθώς έχουν δημιουργήσει την κοινοπραξία Naviris ενώ εξελίσσονται από κοινού πολλά projects. Άλλωστε η φρεγάτα FREMM είναι ιταλογαλλικό επίτευγμα, ενώ η αναμενόμενη Ευρωκορβέτα (EPC) θα είναι μια παρόμοια κοινή προσπάθεια. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως η ελληνική αγορά είναι μικρή για να τις βάλει αυτές τις δυο σε σκληρό ανταγωνισμό…

Ας μην ξεγράψουμε τις Gowind, η Naval Group ξέρει να κερδίζει έστω και στο τελικό ποντάρισμα

Το έχουμε επίσης γράψει πολλές φορές, αν κάποια εταιρεία έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει το συμβόλαιο των κορβετών (εφόσον το διεκδικήσει με ένταση) αυτή είναι η Naval Group. Άλλωστε έχει δημιουργήσει ένα δυνατό «πυρήνα» στελεχών στην Ελλάδα, προερχόμενους είτε από τη Γαλλία είτε από τη χώρα μας, που ξέρουν καλά τι ακριβώς χρειάζεται το ΠΝ για τις κορβέτες, και τι κενά πρέπει να καλυφθούν (ουσιαστικά ότι άφησε το πρόγραμμα των φρεγατών FDI HN).

ΑΠΟΨΗ: Θέλουμε FCΧ-30HN; Τότε με πυραύλους ESSM Blk2 ή CAMM-ER, οι MICA μόνο με Gowind HN

Η ισχύς αυτή της γαλλικής εταιρείας γίνεται κατανοητή, από το γεγονός ότι το ΠΝ αποδέχτηκε ως μοναδική πρόταση αντιαεροπορικών πυραύλων τον MICA VL, αντί του CAMM-ER ή και του ESSM Block 2. H Gowind δεν μπορεί να φέρει άλλο πύραυλο, και η έτερη επιλογή θα ήταν η αντικατάσταση των MICA VL με δεύτερο εκτοξευτή RAM, στα πρότυπα της γερμανικής κορβέτας Κ130. Αλλά τέτοιο σενάριο δεν το συζητά το ΠΝ, καθώς θεωρεί το RAM  ως “εγγύς προστασίας” (CIWS), παρά το γεγονός ότι η εμβέλειά του δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή του MICA VL.

ThinkOutOfTheBox: Gowind HN, πως μπορούν οι Γάλλοι να πάρουν και το πρόγραμμα των κορβετών;

Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε πως η επιλογή του MICA VL νέας γενιάς (NG) χάνεται κάπου στο τέλος της δεκαετίας. Έτσι η κατασκευάστρια MBDA προτείνει μια «ενδιάμεση» έκδοση, με νέα ηλεκτρονικά, αλλά όχι τις επιδόσεις του MICA NG. H έκδοση ονομάζεται MICA NT (Nouvelle Technologie) και έχει το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τον MICA NG, αλλά και της άμεσης διαθεσιμότητας (το 2025, δηλαδή με την πρώτη ελληνική Gowind HN, εφόσον επιλεγεί). Πάντως η MBDA πέτυχε να προσφέρει και το βασικό MICA VL σε τιμή αντίστοιχη με αυτή του CAMM-ER, ασχέτως αν ο τελευταίος έχει καλύτερες επιδόσεις. Ο MICA πάντως έχει το πλεονέκτημα της διπλής έκδοσης. Δηλαδή, υπάρχει με αισθητήρα ραντάρ και με αντίστοιχο υπερύθρων, που σημαίνει ότι μπορεί να πλησιάσει το στόχο του χωρίς να γίνεται αντιληπτός (όπως κάνει και ο IRIS-T).

Κορβέτες για το ΠΝ: Eπικρατέστερες προτάσεις Gowind HN και FCΧ-30HN, η Arrowhead 140HN πιο ολοκληρωμένη

Ενώ λοιπόν οι Ιταλοί, με την εντυπωσιακή προσφορά τους (πυροβόλο με Strales, πυραύλους CAMM-ER, σόναρ CAPTAS-2 και Kingklip Mk2, εκτοξευτή RAM, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου προηγμένης γενιάς) «αγνοούνται» προς το παρόν, οι Γάλλοι τελικά κατάφεραν να “πάρουν όλα τα μηνύματα” από το Ναυτικό και τη ΓΔΑΕΕ. Η ομάδα της εταιρείας στην Αθήνα δούλεψε και έστειλε προτάσεις στην Γαλλία, καθώς από εκεί θα έρθει η τελική προσφορά. Σημειώνουμε πως η αρχική, αν και απαράδεκτη στους όρους, είναι λεπτομερέστατη, καλύπτοντας κάθε ερώτηση που μπορεί να έχει το ΠΝ, το ΥΠΕΘΑ ή το υπουργείο Οικονομικών. Ασχέτως αν μας αρέσουν στην Ελλάδα οι απαντήσεις, υπάρχουν όλες, κι αυτό είναι σημαντικό.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα τελευταία νέα της γαλλικής πρότασης για κορβέτες Gowind HN

Οπότε αυτό που επιβεβαιώσαμε από το ρεπορτάζ μας, είναι πως η γαλλική πλευρά ετοιμάζεται -εντός Φεβρουαρίου- για την κατάθεση νέας, βελτιωμένης προσφοράς, με όρους που θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτοί από την Ελλάδα. Θυμίζουμε πως το ίδιο ακριβώς σκηνικό το είχαμε δει και τον Αύγουστο του 2021, όταν η γαλλική προσφορά για τις FDI ήταν η ακριβότερη και με τη μικρότερη ελληνική προστιθέμενη αξία. Αλλά το comeback έγινε μέσω Προέδρου Μακρόν και μιας πολύ μεγάλης έκπτωσης, αλλά και μιας ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας που κανείς από τους υπολοίπους διεκδικητές δεν μπορούσε ούτε να προβλέψει, ούτε να «χτυπήσει».

Ας μην παραξενευτούμε λοιπόν, αν οι Γάλλοι έρθουν με πολλαπλές ενισχύσεις κι αυτή τη φορά. Δεν αναμένεται κάποια επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα ή του Μητσοτάκη στο Παρίσι, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αν για παράδειγμα η Γαλλία προσφέρει μετακίνηση της Μοίρας του αεροπλάνοφόρου της, με τα συνοδά πλοία, στη Σούδα μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, ή γαλλικές φρεγάτες «δένουν» σε Καστελλόριζο, Μεγίστη ή Οινούσσες, αυτό δεν θα ήταν ένας καλός λόγος για αγορά κορβετών Gowind HN;

Πρέπει να πούμε εδώ πως οι Ιταλοί δεν έχουν μείνει «πίσω», ούτε η προσφορά τους έχει χάσει τη δυναμική της. Αλλά στο θέμα της εγχώριας προστιθέμενης αξίας έχουν μείνει σε μια αρκετά γενική συμφωνία με την ΟΝΕΧ, η οποία ούτως ή άλλως βγάζει από τη «στενωπό» όπως όλα δείχνουν, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Gowind HN: Eίναι τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις Kortenaer στο ΠΝ;

Από πλευράς ΥΠΕΘΑ και ΠΝ είναι έτοιμοι για επιλογή στο πρόγραμμα των κορβετών, ακόμη και πριν τις εκλογές, αν οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί (ή και οι δυο) έρθουν με προτάσεις που καλύπτουν τις ελληνικές ανάγκες. Αλλιώς, ειδικά από πλευράς ΠΝ, είτε έτοιμοι να ανοίξουν ξανά φακέλους προσφορών που «έκλεισαν», και συγκεκριμένα της ολλανδικής Damen S10514HN ή ακόμη και της βρετανικής ΑΗ140. Άλλωστε η τελευταία παραμένει φθηνότερη από τις άλλες λύσεις, ως έκδοση Type 31 για το Βρετανικό Ναυτικό.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -