12.8 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΝΑΛΥΣΗ: O αμερικανικός εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ (LoA Part 1)

ΑΝΑΛΥΣΗ: O αμερικανικός εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ (LoA Part 1)

 

H φρεγατιάδα είναι πλέον ιστορικό γεγονός. Πέρασε, το ζήσαμε, καταγράφηκε, αποφασίσαμε να πάρουμε φρεγάτες FDI HN, τέλος. Ξεκινάμε με αυτό το δεδομένο, γιατί από χτες βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί έχουμε δει και διαβάσει κυριολεκτικά “ότι ναναι”. Η απόφαση του ΠΝ, και την Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η προμήθεια 3 φρεγατών FDI/FDI HN, με κόστος περίπου 3+ δις ευρώ. Και υπάρχει και το δικαίωμα εξάσκησης option για μια ακόμη φρεγάτα, του ιδίου τύπου, με “κλειδωμένη” τιμή, εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Πάμε τώρα στις χτεσινές ανακοινώσεις της DSCA…

EMZ MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

H DSCA είναι η Υπηρεσία που υποχρεούται να ενημερώνει το Αμερικανικό Κονγκρέσο για τις πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες. Καινούργιων ή μεταχειρισμένων. Η ειδοποίηση της DSCA προς το Κονγκρέσο, δεν σημαίνει αυτόματα και πώληση, ούτε σημαίνει αυτόματα και σύμβαση. Για παράδειγμα, όσοι έχουν καλή μνήμη, θα θυμούνται την ειδοποίηση για Patriot προς την Τουρκία. Αγόρασε Patriot η Τουρκία και δεν το ξέρουμε; Συνεπώς μην ανησυχούν κάποιοι, δεν χρειάζεται να δώσουμε 10 δις δολάρια στις ΗΠΑ. Πάμε τώρα στην ανάλυση που οφείλουμε να κάνουμε.

Η Τουρκία αναθεωρεί το χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO 200;

Το ΠΝ συζητούσε από το 2017 με την Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Πάλι, όσοι έχουν καλή μνήμη θα θυμούνται πως η LM πρότεινε αρχικά τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200 με το σύστημα CMS330, ένα φθηνό ανοιχτής αρχιτεκτονικής σύστημα. Όταν όμως το ΠΝ άρχισε να συζητά για τις φρεγάτες MMSC/HF2, Lockheed Martin άλλαξε και στην προσφορά έβαλε το κορυφαίο COMBATSS-21, προκειμένου HF2 & MEKO200HN-UPG να έχουν κοινό CMS.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO200HN θα κοστίσει 400 εκ. ευρώ, η ραχοκοκαλιά του ΠΝ αναβαθμίζεται σοβαρά πλέον…

Τον Φεβρουάριο του 2021, όταν οι συζητήσεις είχαν ωριμάσει αρκετά, απεστάλη από τη ΓΔΑΕΕ ένα Letter of Request for Letter of Acceptance (LoR for LoA). Η απάντηση της επιστολής του Φεβρουαρίου, πριν έρθει, πρέπει να εγκριθεί από το Αμερικανικό Κονγκρέσο. Αυτό είναι το τελικό, και απαραίτητο βήμα πριν το σχέδιο LoA που θα έρθει στην Ελλάδα.

Η πρόταση των Αμερικανών για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν είναι ευδιάκριτη, γιατί μέσα στην ειδοποίηση, υπάρχουν δεκάδες συστήματα αλληλοεπικαλυπτόμενα. Ας δούμε λίγο τι προσφέρεται μέσα στη LoA…

 • Οκτώ (8) Close in Weapon Systems (CIWS) Phalanx BLK 1B Baseline 2 upgrade kits;
 • Τέσσερα (4) MK 45, 5”/54 κιτ αναβάθμισης πυροβόλων, που επιτρέπουν τη ρίψη κατευθυνόμενων πυρομαχικών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις;
 • Τέσσερις (4) εκτοξευτές MK 49 Guided Missile Launcher Systems ή όπως τους ξέρουμε εμείς, RAM 21cell;
 • Τέσσερα (4) COMBATSS-21 Combat Management Systems;
 • Τέσσερα κιτ αναβάθμισης για το σόναρ (4) AN/SQS-56 Sonar overhauls.
 • Τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Narwhal 20A Gun System;
 • Συστήματα αναλωσίμων Sylena MK 2 Decoy Launching System που περιλαμβάνουν και αντίμετρα τορπιλών CANTO
 • Radar TRS-4D

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: TRS-4D, το ραντάρ των υποψήφιων ελληνικών MMSC και των MEKO200HN, vs Artisan 997 vs NS-100

 • Συστήματα Identification Friend or Foe (IFF) Mode 5
 • Συστήματα NIXIE SLQ-25 Surface Ship Torpedo Defense System
 • Helicopter Handling System (με συστήματα επισκευών)
 • Προηγμένος Δέκτης GPS με δυνατότητα αντοχής σε παρεμβολές, Defense Advanced GPS Receiver (DAGR)
 • Gun Computer System (GCS) για το πυροβόλο
 • Σύστημα σόναρ Low Frequency Active Towed Sonar (LFATS)
 • Σύστημα σόναρ Low Frequency Active Passive Variable Depth Sonar-2 (CAPTAS-2)
 • Σύστημα Infrared Search & Track System (IRST)
 • Πλήρης σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου Elta Electronic Warfare (EW), με C-ESM, R-ESM, και δυνατότητα ECM
 • Σύστημα προειδοποίησης εγκλωβισμού από λέιζερ, Naval Laser Warning System (NLWS)
 • Ταχύπλοα 7 meter Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB)
 • Σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου SQQ-89
 • Σύστημα Ελέγχου πυρός; Improved Point Detection System-Lifecycle Replacement (IPDS-LR);
 • Προηγμένο σύστημα εντοπισμού Βιοχημικού Πολέμου Enhanced Maritime Biological Detection (EMBD)
 • Σύστημα Link 16
 • Σύστημα ανάλυση δεδομένων πεδίου μάχης, Battlefield Information Collection and Exploitation System (BICES)
 • AN/SRQ-4 Tactical Common Datalink (TCDL)
 • Global Command and Control System-Joint (GCCS-J)
 • Σύστημα ενσωμάτωσης στο Σύστημα Αεράμυνας, Air Defense Systems Integrator (ADSI)
 • Κρυπτογραφικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει SY-150, SY-117G, και KYV-5M

Το ΠΝ σκέφτεται εκτενέστερο εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, σαν "αντισταθμιστικά" για την πιθανή αγορά 4 φρεγατών MMSC

Στην προσφορά περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες για ηλεκτρικές, μηχανολογικές και ναυπηγικές αλλαγές, επισκευές ή αντικαταστάσεις, εξοπλισμός δοκιμών και ανταλλακτικά (Follow On Support για άνω των τριών ετών), πυρομαχικά, δοκιμές, εκπαίδευση, ενσωμάτωση συστημάτων.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Τώρα, πως δικαιολογείται το τόσο υψηλό ποσό. Δικαιολογείται αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά, κι όχι κακοπροαίρετα την ανακοίνωση. Καταρχάς, ΚΑΙ CAPTAS-2 KAI LFATS μαζί, δεν γίνεται. Απλά, μιας και οι Αμερικανοί είχαν κάνει συζητήσεις με το ΠΝ και για τα δυο συστήματα, άφησαν την τελική επιλογή στους Έλληνες αξιωματικούς. Η τιμή όμως περιλαμβάνει 8 σόναρ, όχι 4! Αυτό για αρχή.

Επίσης, περιλαμβάνει 8 εκσυγχρονισμένα Phalanx, τη στιγμή που προτείνεται και η τοποθέτηση 4 RAM! Ουσιαστικά δηλαδή, δεν χωράνε όλα. Προφανώς, αν μπουν τα RAM, Phalanx θα παραμείνει μόνο ένα σε κάθε πλοίο. Και μόνο αυτό το πακέτο ανεβάζει το κόστος κατά 60 εκ. ευρώ.

Gowind HN: Eίναι τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις Kortenaer στο ΠΝ;

Μεγάλο κομμάτι της LoA είναι απόρρητο, και δεν φαίνονται και οι αγορές όπλων. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών είναι κοντά στο 1 δις ευρώ. Οι Αμερικανοί ουσιαστικά μας έδειξαν τι επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό. Η πρότασή τους είναι modular, μπορεί δηλαδή να ενεργοποιηθεί με κάποια πλοία (πχ μόνο δυο), ή να ενεργοποιηθεί σε όλα, αλλά χωρίς όλα όσα αναφέρονται (πχ να μην αναβαθμιστούν τα 5άρια πυροβόλα).

ΕΞΕΛΙΞΗ: Damen Strikes Back, οι Ολλανδοί έφεραν πρόταση για 3 ή 4 ελαφριές φρεγάτες SIGMA 10514

Όλα όσα προσέφεραν οι Αμερικανοί, είναι επιθυμία του Πολεμικού Ναυτικού, κι από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε τη σοβαρότητα του εκσυγχρονισμού που επιθυμούσαν στο ΓΕΝ. Απλά το τελικό κόστος είναι τόσο υψηλό, που ίσως τελικά να συμφέρει η αγορά νέων κορβετών, με όλα αυτά τα συστήματα τοποθετημένα. Για την ιστορία, η αμερικανική πρόταση για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ είναι η φθηνότερη όλων των υπολοίπων, και η πληρέστερη. Συνεπως, ας μην αρχίσουμε να υβρίζουμε “την κακιά LM και τις κακές ΗΠΑ”. Αυτοί προσέφεραν ότι ζητήσαμε εμείς. Κι εμείς θα αποφασίσουμε ότι συμφέρει εμάς.

Μια παρατήρηση. Όλα τα παραπάνω, έχουν υπολογιστεί να γίνουν σε ελληνικό έδαφος. Το που και το πως, το ξέρει το ΠΝ και το USN. Απλά, να το έχουμε υπόψιν μας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -