35.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΕΚΤΑΚΤΟ: Η διαμόρφωση των ελληνικών FDI HN, θα έχουμε φρεγάτες Standard I...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η διαμόρφωση των ελληνικών FDI HN, θα έχουμε φρεγάτες Standard I & II

Το κόστος της αγοράς των γαλλικής κατασκευής φρεγατών FDI HN είναι κατά γενική ομολογία ένα μεγάλο επίτευγμα του ΠΝ, που κατάφερε να μειώσει την τελική τιμή των πλοίων κατά περίπου 200+ εκ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προσφορές. Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, η μείωση της τιμής έγινε για τέσσερις λόγους:

 • Από τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις λόγω της συμφωνίας AUKUS
 • Από τη μείωση τιμής λόγω μη κατασκευής στην Ελλάδα (έχει εμφανώς χαμηλότερο κόστος η κατασκευή σε ναυπηγείο με έτοιμη γραμμή παραγωγής)
 • Λόγω αφαίρεσης κρίσιμων υποσυστημάτων και όπλων
 • Λόγω οριακού Follow On Support, περιορισμένου κόστους (μικρό κλάσμα αυτού που ήθελε το ΠΝ)

FDI HN: Μύθοι κι αλήθειες για την πρώτη φρεγάτα που αγοράζει το Ναυτικό εδώ και 33 χρόνια

Όλα αυτά, είχαν σαν αποτέλεσμα οι γαλλικές φρεγάτες να πλησιάσουν αρκετά σε τιμή την ολλανδική, αμερικανική και βρετανική πρόταση (που φυσικά δεν ζητήθηκαν ανάλογες εκπτώσεις), κι ουσιαστικά έφτασαν να έχουν την ίδια τιμή, ίσως και λίγο χαμηλότερη, της ιταλικής. Οι Γάλλοι το μειονέκτημα της μη κατασκευής σε ελληνικό ναυπηγείο, το μετέτρεψαν σε πλεονέκτημα, προσφέροντας 2 πλοία από τη γαλλική παραγγελία για πιο γρήγορα παράδοση, ενώ ένα τρίτο, προστέθηκε εκ των υστέρων.

Οι FDI HN ήρθαν στη Βουλή, τι συμβαίνει με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και το STRALES;

Θα πρέπει να είμαστε σαφείς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας, τα δυο πρώτα πλοία που θα παραλάβει το ΠΝ είναι αμιγώς “γαλλικά”, δηλαδή είναι η βασική έκδοση FDI. Αυτά τα πλοία, εμείς θα τα πούμε Batch I (για να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε), θα παραδοθούν στο Πολεμικό μας Ναυτικό έτσι όπως έχουν παραγγελθεί από το Γαλλικό Ναυτικό. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν:

 • 2 εκτοξευτές Sylver A50 8 κελιών, δηλαδή 16 πυραύλους ASTER 30
 • 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους MM40 Block 3c
 • 1 πυροβόλο Super Rapido 76 mm
 • Αντίμετρα τορπιλών CANTO
 • 2 πυροβόλα Narwal των 20 χιλιοστών

Τα πλοία αυτά, σύμφωνα με τη σύμβαση, και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στην γραμμή παραγωγής (προβλήματα δοκιμών με το 1ο πλοίο, ανωτέρα βία κ.ο.κ), θα φτάσουν στην Ελλάδα μέσα στο 2025. Η παράδοση το 2025 ήταν αυτό που έκαμψε τις όποιες επιφυλάξεις της πολιτικής ηγεσίας, να παραγγείλει πλοία που δεν θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Είναι επίσης, αυτό που πρόταξε η ηγεσία του ΠΝ σαν αντικατάσταση της Ενδιάμεσης Λύσης (που είχαν οι άλλες προτάσεις).

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πόσο κοντά φτάσαμε στις ιταλικές φρεγάτες Bergamini (FREMM-IT) αντί των γαλλικών FDI HN;

Στο ενδιάμεσο της κατασκευής των δυο πλοίων, η εταιρεία Naval Group, θα ολοκληρώσει την επανασχεδίαση της κλάσης, και θα προσθέσει κάποια επιπλέον συστήματα που επιθυμεί το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η ενσωμάτωση των επιθυμιών του ΠΝ μας στην αρχική FDI Standard I, Θα δημιουργήσει την FDI HN (ή σωστότερα την FDI Standard II).

H Φ/Γ  FDI 2 είναι ΕΔΩ!

Η FDI HN (FDI Standard II), θα είναι μια φρεγάτα που θα πλησιάζει αρκετά σε ένα πραγματικά ισχυρό πολεμικό πλοίο, όπως αυτό που θέλει το ΠΝ μας. Ας δούμε όμως τι επιπλέον περιλαμβάνει:

 • Ακόμη δύο εκτοξευτές A50 Sylver, δηλαδή σύνολο 4 x Sylver A50, για 32 ASTER Εκτοξευτή
 • RAM 21cell, πάνω από το υπόστεγο των ελικοπτέρων
 • Chaffs και Flares (απουσιάζουν από την Batch I)

Πριν αρχίσουν οι όποιες διαμαρτυρίες, να πούμε πως η σύμβαση που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει και την εκ των υστέρων μετατροπή των πρώτων δυο FDI Standard I σε FDI Standard II στην Ελλάδα, μάλλον στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Εκεί, θα τοποθετηθούν οι δυο επιπλέον εκτοξευτές A50, με 16 ASTER 30 επιπλέον, καθώς και το RAM. Μέχρι τότε, η κατασκευάστρια εταιρεία οφείλει να έχει ενσωματώσει το RAM στο SETIS, και το σύστημα να μπει ουσιαστικά plug n’ play.

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

Για να προλάβουμε την “κλασική” απορία των φίλων μας, σύστημα ECM δεν προβλέπεται πουθενά στη σύμβαση, καθώς είναι αδύνατο να συμβασιοποιηθεί κάτι ανύπαρκτο. Το ΠΝ επέλεξε να μην αναλάβει το ρίσκο της δέσμευσης σε ένα ECM που δεν υπάρχει, και να το παραγγείλει όταν αυτό είναι έτοιμο και δοκιμασμένο. Άρα, θα αργήσουμε να δούμε κάποιο ολοκληρωμένο EW Suite στο πλοίο. Επίσης, καθώς πολλές και ποικίλες συζητήσεις έχουν γίνει για το ESM, θα πρέπει να πούμε πως θα είναι το Standard κι όχι μια Extended εκδοχή. Συνεπώς, καλά όσα ακούγονταν τα περί “επόμενης γενιάς ESM”, αλλά να ξέρουμε ότι ουσιαστικά οι δυνατότητες κάλυψης μπαντών είναι επιπέδου ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Παρέμβαση Ναυάρχου Κονιδάρη: Ελληνικές Φρεγάτες FDI και η Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή

Από την παραγγελία απουσιάζουν επίσης το IRST (τα ηλεκτροοπτικά συστήματα δεν είναι ενσωματωμένα στο CMS, απλά μεταφέρουν εικόνα), ενώ επίσης δεν υπάρχει στη σύμβαση ούτε κάποιο μη επανδρωμένο ελικόπτερο (VTOL UAV) ούτε και δυνατότητα ενσωμάτωσής του στο CMS. Τέλος, δεν γνωρίζουμε τι επίπτωση θα έχει στις επιδόσεις του πλοίου η τοποθέτηση 2 εκτοξευτών Α50 επιπλέον, 16 πυραύλων ASTER 30 αλλά κι ενός RAM 21cell (λόγω επιπλέον βάρους). Η μέγιστη ταχύτητα των 27 κόμβων είχε υπολογιστεί με προσομοίωση σε υπολογιστή για την FDI Batch I με το μισό καύσιμο. Τώρα, με πλήρη φόρτο ίσως υπάρξει μείωση, κάτι που το έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι οι Γάλλοι ενώ αποτυπώνεται και στη σύμβαση (αφού αναφέρει μέγιστο τους 25 κόμβους).

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ στο ΠΝ, μετά τις FDI HN, τα MH-60R και τις τορπίλες, έρχονται M Class, Alkmaar και Gowind HN

Οι δυο ελληνικές FDI Standard I προβλέπεται να αναβαθμιστούν σε Standard II μέχρι το τέλος του 2028 (τα απάρτια θα είναι το 2027 Ελλάδα). Τότε, θα είναι πλέον αρκετά ισχυρά εξοπλισμένες για να αναλάβουν ενεργό υπηρεσία, ενισχύοντας την αντιαεροπορική άμυνα του Στόλου. Κάθε πλοίο που θα παραλαμβάνεται θα έρχεται με πλήρες φόρτο μάχης.

Sea Fire: Έτοιμο για εγκατάσταση στις FDI, μετά το «πράσινο φως» της DGA

Δεν έχουμε καταφέρει να διευκρινίσουμε ποιο είναι το ποσό της προκαταβολής. Αν δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή οι Γάλλοι θα πάρουν , ποσό που θα φτάνει περίπου τα 900 εκ. με 1 δις ευρώ (με κάποια milestones), ποσό αρκετά υψηλό, αν σκεφτεί κανείς το πρόγραμμα θα έχει αποπληρωθεί πριν παραληφθούν όλα τα πλοία. Αν δούμε πάντως τη σύμβαση, εντός του 2022 οι Γάλλοι θα λάβουν σχεδόν 1 δις ευρώ.

Multilayered Air Defence στις ελληνικές FDI HN. Υπάρχει τελικά μειονέκτημα στην κορυφαία μελλοντική φρεγάτα μας;

Μετά λοιπόν το 2028, το ΠΝ μας θα διαθέτει, καλώς εχόντων των πράγματων, 3 φρεγάτες FDI Batch II. Κάπου εκεί λογικά θα μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε και το πρώτο IOC των πλοίων (Initial Operational Capability, αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα), καθώς θεωρούμε από τα πλοία από το 2025 μέχρι το 2027 θα αξιοποιούνται από το ΠΝ για εκπαίδευση, αλλά και για επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν. Δεν μιλάμε για πλοία εποχής “Αβέρωφ”, μιλάμε για ένα υπερσύγχρονο πλοίο που χρήζει υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης.

Amiral Louzeau και Amiral Castex: Θα είναι αυτές οι πρώτες ελληνικές FDI HN;

Το ΠΝ, οφείλει στο ενδιάμεσο, να παραγγείλει πυραύλους RAM Block 2Β, σε ικανές ποσότητες, για τον οπλισμό των εκτοξευτών RAM, καθώς και να βρει μια λύση για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου ECM. Οι Γάλλοι, στην τελευταία μας επίσκεψη στο Λοριάν, μας είπαν πως θα ξεκινήσει η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος, με παράλληλη μάλλον αναβάθμιση και του basic ESM. Ομολογούμε πως το ακούσαμε καθαρά, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει, καθώς εδώ πρέπει να πούμε πως η FDI σε γαλλική υπηρεσία είναι πλοίο για συγκρούσεις περιορισμένης έντασης.

Η Naval Group και το ΠΝ τα βρήκαν! Έρχεται αγορά 3 FDI που συνδυάζεται -επιτέλους- με Gowind;

Μην ξεχνάμε, πως τα γαλλικά πλοία δεν έχουν ούτε καν chaffs ή flares, που σημαίνει ότι δεν προορίζονται να αναπτυχθούν σε περιβάλλοντα όπου θα υπάρχει σοβαρή απειλή αντιπλοϊκών πυραύλων. Συνεπώς, ίσως το ΠΝ πρέπει να αρχίσει άμεσα την έρευνα για την τοποθέτηση συστήματος ECM στις επόμενες ναυαρχίδες του Στόλου. Δεν νοείται σύγχρονο πολεμικό πλοίο, με τέτοια επιχειρησιακή αξία να μην διαθέτει παρεμβολείς νέας τεχνολογίας.

ThinkOutOfTheBox: Απάντηση στην AUKUS μέσω ΠΝ, η Naval Group να κάνει μια γενναία έκπτωση στις FDI, η Γαλλία να δώσει Ενδιάμεση Λύση

Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει στην επιλογή ενός VTOL UAV, το οποίο όμως, όπως έχουμε πει, θα μπορεί φυσικά να μεταφέρει εικόνα σε σταθμό ελέγχου επί του πλοίου, αλλά δεν θα είναι ενσωματωμένο στο CMS.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: “Γαλλικός” εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά κορβετών Gowind!

Κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κουραστικοί, αλλά από το 2016 η σελίδα μας κάνει μια έντονη προσπάθεια να εξηγήσει την ανάγκη για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -