16.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΑΝΑΛΥΣΗ: Leonardo ATHENA, το πιθανό νέο CMS του Πολεμικού μας Ναυτικού

ΑΝΑΛΥΣΗ: Leonardo ATHENA, το πιθανό νέο CMS του Πολεμικού μας Ναυτικού

Η κορβέτα της Fincantieri FCx-30HN, που συμμετέχει στις διαδικασίες του Πολεμικού μας Ναυτικού, έχει γίνει αρκετά “δημοφιλής”. Με ικανό εκτόπισμα, και αρκετά ισχυρή, θεωρείται, μάλλον δικαίως, καλύτερο πλοίο από την ανταγωνιστική Gowind HN. Οι Ιταλοί ήταν αρκετά “επιθετικοί” από πλευράς κοστολόγησης, και έφεραν το πλοίο στην ίδια τιμή με τη γαλλική πρόταση, αλλά πολύ η FCx-30HN είναι ένα πολεμικό πλοίο πολύ πιο “ευέλικτο” σε προσθήκη διαφορετικού οπλισμού (πχ ASTER 30 ή CAMM-ER στην ελληνική περίπτωση), σε σχέση με τη Gowind που φέρει σχεδόν “μονοθεματικά” Exocet MM40 & MICA VL.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: FCx-30HN εναντίον Gowind HN, ποιο είναι το καλύτερο πλοίο;

H Gowind, όπως έχουμε πει, φέρει το ίδιο CMS με την FDI HN, SETIS. To SETIS είναι ένα ικανότατο CMS, αλλά παρά τη θεωρητική “ανοιχτή” αρχιτεκτονική του, παραμένει ερμητικά κλειστό για το ΠΝ. Πάντως, ενώ οι υπέρμαχοί του εντός ΠΝ υπερτονίζουν το θέμα της συμβατότητας με τις FDI HN, όταν επιλέχθηκαν οι τελευταίες, κανείς δεν τόνισε πως υπήρχαν προτάσεις με TACTICOS, το “επίσημο” CMS του Πολεμικού μας Ναυτικού.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Με 16 ως 32 CAMM-ER η FCx-30HN, οι Ιταλοί δείχνουν πόσο θέλουν το πρόγραμμα των κορβετών

Έτσι, ενώ η FCx-30HN είναι προφανώς το φαβορί από πλευράς δυνατοτήτων, εντούτοις υπάρχει μια άποψη που διακινείται, πως όσο καλό κι αν είναι το πλοίο, δεν πρέπει να αγοραστεί καθώς δεν έχει το ίδιο CMS με τις FDI HN, το SETIS. Αντίθετα, το πλοίο φέρει το ΑΤΗΕΝΑ, ένα τελείως διαφορετικό CMS, σε σχέση με το υπάρχον TACTICOS (εκσυγχρονισμένες S, Super Vita και κανονιοφόρους Μαχητής). Ας δούμε λοιπόν ποιο είναι αυτό το CMS με το… ελληνικό όνομα!

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η FCx-30HN έρχεται με sonar τρόπιδας Kingklip Mk2 (BlueHunter)

Το ATHENA (Architecture & Technologies Handling Electronic Naval Applications) λοιπόν ανήκει στην οικογένεια των Combat Management Systems (CMS) της Leonardo, και μπορεί να μετατραπεί για να καλύψει ανάγκες από μικρά παράκτια περιπολικά, μέχρι και … αεροπλανοφόρα. Με λίγα λόγια, είναι το ιταλικό SETIS, απλά φτιάχνεται από ιδιωτική εταιρεία της χώρας! Τι γνωρίζουμε για το εν λόγω CMS;

ΑΠΟΨΗ: Ας τολμήσουμε ελληνικές κορβέτες FCx-30 με πυραύλους ASTER 30 από τις FDI HN

To ATHENA CMS έχει προταθεί από τη Fincantieri σαν η καρδιά και το μυαλό της προτεινόμενης στο ΠΝ ελαφριάς φρεγάτας (ας μην κοροϊδευόμαστε, κορβέτα δεν είναι!) FCx-30HN, που συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής νέων κορβετών για το ΠΝ. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το ATHENA μπορεί να εκτελεί τα εξής καθήκοντα:

 • Αποστολή Tactical Information Management (Διαχείριση Τακτικής Κατάστασης)
 • Διαχείρισης Τακτικής Δύναμης (χρέη ναυαρχίδας)
 • Διαχείριση Αποστολών AAW, ASuW, ASW
 • Combat System Resource Management
 • System Interoperability (Διασύνδεση Συστημάτων) μέσω Tactical Data Links και Strategic Data Exchanges (ανταλλαγή στρατηγικών δεδομένων)
 • Command Strategic Support (για διοίκηση σε τοπικό επίπεδο)
 • Εκπαίδευση Χειριστών Εν Πλω ή Operator On board Training
 • Καταγραφή και Ανάλυση Δεδομένων (Data Recording and Analysis)

Η εταιρεία μιλά για το “πλαίσιο” του ATHENA CMS , που ενσωματώνει ανοιχτή αρχιτεκτονική, και δυνατότητα για εύκολη ενσωμάτωση όπλων και συστημάτων. Έτσι, το ΑΤΗΕΝΑ μπορεί να κάνει να εξής:

 1. Το Threat Evaluation and Weapons Assignement, ή TEWA. Τώρα όμως το θέμα είναι πως η εταιρεία δηλώνει πως το TEWA μπορεί να αφορά περισσότερα τους ενός πλοία! Αυτό, αν ισχύει πλήρως, θα είναι μια τεράστια αναβάθμιση!
 2. Μέσω αισθητήρων άλλων πλοίων, διαμορφώνει την Κοινή Επιχειρησιακή Εικόνα ή Common Operational Picture μέσω του Multi-Data Link Processor, που ενσωματώνει τα Link 11, Link 16, Link 22, δορυφορικά data links και J-REAP. Η εικόνα αυτή μπορεί να “διανέμεται” και σε άλλα σημεία (πχ χερσαία στρατηγεία ή άλλα πλοία).
 3. Προτεραιοποίηση των εντολών που προέρχονται από τα χερσαία ή πλωτά μέσα(οι εντολές φτάνουν συνεχώς, από χρήση όπλων μέχρι αιτήσεις για μεταφορά τακτικής εικόνας).

Από όσο μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε, το ATHENA CMS είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο CMS, με δυνατότητα να δημιουργεί μέσω των λειτουργιών του, την πλήρη τακτική και στρατηγική εικόνα, και την εικόνα αυτή να την διανείμει όπου χρειάζεται σε πραγματικό χρόνο. Όσο ο κάθε χειριστής έχει τακτική εικόνα, το σύστημα μπορεί να “τρέχει” προσομοιώσεις για την εξέλιξη της επιχείρησης, όπως αποτελέσματα βολών, πρόβλεψη εχθρικών κινήσεων κοκ. Έτσι, μπορεί να έχει καλύτερη άποψη για μια πιθανή κίνηση που θα κάνει. Το CMS όμως δεν “σταματά” εκεί, έχει πολλά ακόμη…

FCX-30 για το ΠΝ, έρχεται με RAM αλλά και STRALES!

 • Μια σημαντική λειτουργία είναι η LAPS, Local Area Picture & Surveillance, που δημιουργείται από τη “σύντηξη”, fusion, δεδομένων από πολλές και διάφορες πηγές και αισθητήρες. Δηλαδή, πλοία ή αεροσκάφη, παρέχουν δεδομένα, και το CMS δημιουργεί μια τακτική εικόνα.
 • Το ATHENΑ θυμίζει λίγο AEGIS, καθώς διαθέτει τα περίφημα Mission Applications. Δηλαδή, αναλόγως των αποστολών που θα αναλάβει, έχει φορτωμένα και κάποια Applications, πχ AAW ή ASuW. Μέσα από αυτά, επιλέγεται ο καταλληλότερος τρόπος αδρανοποίησης της απειλής, και προτείνεται στον χειριστή.
 • Διαθέτει ένα προηγμένο Tactical Data Link. Το TDL είναι αυτό που διασυνδέει το πλοίο με άλλα μέσα, και περιλαμβάνει πλήθος διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας.
 • Το Command Strategic Support (αναφέρθηκε παραπάνω) είναι η εφαρμογή διοίκησης, όπου μέσα από αυτή ο τακτικός διοικητής έχει στη διάθεσή του όλα τα μέσα στην περιοχή, την εικόνα των αισθητήρων τους, και τα όπλα τους. Έτσι, σε μια δική του οθόνη, εμφανίζεται η τακτική κατάσταση, και μπορεί να ελέγχει τακτικά περισσότερα μέσα (πλοία, ελικόπτερα, αεροσκάφη).
 •  Διαθέτει λειτουργία Combat System Equipment Management, δηλαδή μέσω αισθητήρων το CMS ελέγχει και τη λειτουργία εσωτερικά, ενώ μπορεί να εκτελέσει και την εκπαίδευση των χειριστών.

Αυτό που μπορούμε να πούμε για το ATHENA CMS είναι πως βασίζεται σε ανοιχτή αρχιτεκτονική, είναι πάντα σύμφωνα με την εταιρεία επεκτάσιμο και αναβαθμίσιμο μελλοντικά (όσο φαίνεται να είναι πχ το AEGIS ή το TACTICOS), έχει υψηλό επίπεδο αυτοματισμού, ενώ υπάρχει και δυνατότητα distributed λειτουργίας (δηλαδή ύπαρξη περισσότερου του ενός κέντρου πάνω στο πλοίο). Σε περίπτωση δηλαδή που πληγεί το CMS, το πλοίο μπορεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, με εφεδρικό CMS room.

Ας μην ξεγράψουμε τις Gowind, η Naval Group ξέρει να κερδίζει έστω και στο τελικό ποντάρισμα

Φυσικά, το σύστημα από πλευράς Hardware βασίζεται σε συστήματα εμπορικά COTS (commercial of the shelf) συστήματα, και μπορεί να διασυνδεθεί με εθνικά συστήματα Maritime C4I. Επίσης μπορεί να κάνει μεταφορά εικόνας ψηφιακά (Radar, TV), ενώ μπορεί να δεχτεί νέα όπλα ή ηλεκτρονικά υποσυστήματα με τη λογική του plug and play χάρη στη λογική της open architecture.

ThinkOutOfTheBox: Κορβέτες για το ΠΝ όχι με MICA VL, ESSM Blk2 ή CAMM-ER, αλλά με… IRIS-T!

Το διαμέρισμα του ATHENA περιλαμβάνει C/S Data transfer Network, Tactical Computer Units, Multi Data Link Processor (M-DLP), Κονσόλες πολλαπλών λειτουργιών, (Multi Function Consoles, MFC), Video Distribution Unit (VDU), Data Recording & Management Unit (DRMU).

ThinkOutOfTheBox: Εξοπλισμός των νέων κορβετών με 2 x RAM, χωρίς ESSM, MICA VL ή CAMM/ER

Ας δούμε πως έχει τοποθετηθεί το ATHENA CMS. Θα τα βρούμε λοιπόν στα NUMC (Cabrini Class), στα εκσυγχρονισμένα πλοία του Ιταλικού Ναυτικού (Maestrale, Ammiragli), στα αντιτορπιλικά κλάσης Horizon, στα ΡΡΑ, στο αεροπλανοφόρο Cavour, στις ιταλικές και αιγυπτιακές FREMM, στις κορβέτες Baynunah των ΗΑΕ, στην κορβέτα Abu Dhabi class, στα Falaj και Ghannatha πάλι των ΗΑΕ. Φυσικά θα το δούμε και στις Doha Class του Κατάρ! Λίαν συντόμως θα το δούμε και στις νέες πωλήσεις με FREMM/Bergamini (Ινδονησία και όπου αλλού τις δούμε). Συνεπώς, είναι ένα CMS με δεκάδες πλοία να λειτουργούν με αυτό (κάτι που πχ το έχουμε με το TACTICOS, αλλά όχι τόσο εκτεταμμένα με το SETIS).

ΑΠΟΨΗ: Θέλουμε FCΧ-30HN; Τότε με πυραύλους ESSM Blk2 ή CAMM-ER, οι MICA μόνο με Gowind HN

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το Πολεμικό μας Ναυτικό ας δούμε τι πρέπει να γίνει. Η αλήθεια είναι πως το ΠΝ τον τελευταίο καιρό, επίσημα ή ανεπίσημα τονίζει την ανάγκη για ομοιοτυπία μεταξύ των υπαρχόντων CMS και των μελλοντικών, ουσιαστικά “πριμοδοτώντας” την Gowind HN, που φέρει το ίδιο CMS με την FDI HN. Δεν θα πούμε ότι είναι λάθος αυτή η προσέγγιση, προφανώς και έχει λογική, αλλά πρέπει να τονίσουμε πως δεν είδαμε αυτή την ευαισθησία όταν επιλέχθηκε η FDI HN. Άρα δεν είναι τόσο σημαντική.

ThinkOutOfTheBox: Αν αγοράσουμε FCx-30HN από Ιταλία, αίτημα για παραχώρηση OPV τύπου Comandanti

Επίσης, έχουν γίνει συζητήσεις, για δημιουργία ενός κοινού interface μεταξύ SETIS, TACTICOS και ΑΤΗΕΝΑ. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την εύκολη “μεταπίδηση” στελεχών Κέντρου Πληροφοριών Μάχης από τις FDI HN στις S ή στις FCx-30HN, με ελάχιστη εξοικίωση. Το αν τα πλεονεκτήματα των FCx-30HN είναι αρκετά έτσι ώστε να “ξεχαστεί” το ATHENA και η διαφορετικότητά του από το SETIS, είναι άγνωστο.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -