26.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxΑΠΟΨΗ: Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, απόλυτα αναγκαία η τοποθέτηση εκτοξευτή RAM

ΑΠΟΨΗ: Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, απόλυτα αναγκαία η τοποθέτηση εκτοξευτή RAM

Ένα μείζον πρόγραμμα που όλα δείχνουν πως θα προχωρήσει για το Πολεμικό μας Ναυτικό, είναι ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Ο αρχικός προγραμματισμός, πριν την αλλαγή κυβέρνησης και στρατιωτικής ηγεσίας, ήταν η διάθεση ενός ποσού κοντά στα 120 με 160 εκατ. ευρώ (και για τα 4 σκάφη). Στη συνέχεια η νυν ηγεσία διεκδίκησε και πήρε αύξηση του στα 400 εκατ., ένα λογικό ποσό για την εποχή.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, νέες φρεγάτες/κορβέτες, και μερικές “αποκλειστικότητες”

Αργότερα, μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020, αν και αρχικά υπήρξε έντονος σκεπτικισμός από το ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό, λόγω της προώθησης του προγράμματος αγοράς νέων φρεγατών, τελικά τέθηκε ως στόχος να δημιουργήθει πυρήνας 8 σύγχρονων φρεγατών: 4 νέες και 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μεταξύ τους ομοιογένεια (σε σύστημα μάχης, ραντάρ, σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου κ.α.). Όμως η FDI HN που επιλέχθηκε δεν είναι δυστυχώς δυνατόν να έχει ομοιογένεια με τις ΜΕΚΟ200ΗΝ.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Τεκτονικές αλλαγές στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ, προτεραιότητα σε MEKO200HN και προσεκτική επιλογή όπλων

Την ίδια στιγμή, οι διεκδικητές του εκσυγχρονισμού είχαν δώσει τιμές από 800 εκατ. ως 1 δις ευρώ, για το “μεγάλο πακέτο” που ήθελε πάνω στις ΜΕΚΟ200ΗΝ το ΠΝ. Όχι πλέον ένα μεσαίο εκσυγχρονισμό, αλλά μια ποικιλία απαιτήσεων για αλλαγή σχεδόν των πάντων, που θα κατέληγε σε ουσιαστικά 4 νέα πλοία. Μέχρι και νέο μηχανοστάσιο εντός ανηχοϊκού θαλάμου, όπως και θωράκιση σε ευαίσθητα σημεία είχαν ζητηθεί.

Από τη στιγμή όμως που ο εκσυγχρονισμός πλησίαζε το 1 δις, αλλά και η Naval Group δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι αντίστοιχο (κάτι αναμενόμενο, τα όπλα της ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το SETIS, τα περισσότερα τουλάχιστον), το ΠΝ άρχισε να σκέφτεται την εγκατάλειψη του εκσυγχρονισμού.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO200HN θα κοστίσει 400 εκ. ευρώ, η ραχοκοκαλιά του ΠΝ αναβαθμίζεται σοβαρά πλέον…

Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό, και κάπου το Μάιο το ΠΝ έλαβε οδηγίες να προχωρήσει εκ νέου, με “άνω όριο” τα 500 εκατομμύρια, καθώς θεωρήθηκε πως αυτό θα ήταν επαρκές για να δώσει πνοή στα πλοία για τα επόμενα 15 χρόνια. Έτσι αυτή τη στιγμή το ΠΝ εργάζεται προς την υλοποίηση ενός προγράμματος που όπως εμείς καταλαβαίνουμε, κατά κύριο λόγο θα περιλαμβάνει βελτιώσεις/αλλαγή σε σύστημα μάχης, ραντάρ, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και πολλά νέα ηλεκτρομηχανολογικά.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι το καινούργιο φέρνει το A900 στο Πολεμικό μας Ναυτικό;

Οπότε μάλλον δεν θα υπάρχει πλέον μέσα στο “πακέτο” η αναβάθμιση του πυροβόλου των 127 χιλιοστών, αλλά και η αντικατάσταση του πρυμναίου Phalanx με εκτοξευτή RAM. To RAM όμως, ως επιπλέον 21 πύραυλοι κατά εισερχόμενων απειλών, θα έδινε πολύ μεγάλες δυνατότητες στη ΜΕΚΟ200ΗΝ, ειδικά σε αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Τι “γλυτώνει” όμως το ΠΝ από την μη τοποθέτηση του εκτοξευτή; To κάθε RAM, σαν σύστημα, χωρίς τους πυραύλους, κοστίζει περίπου 16 με 17 εκατ. ευρώ, μαζί με τις απαραίτητες καλωδιώσεις, τροφοδοσίες, και συνδέσεις στο CMS του πλοίου. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 70+ εκ. ευρώ, πάντα χωρίς οπλικό φορτίο. Ούτως ή άλλως, και στην τιμή των FDI δεν συμπεριλαμβάνονται οι πύραυλοι RAM, οπότε το ΠΝ σκοπεύει να προβεί σε μαζική αγορά των συγκεκριμένων όπλων. Άρα, η όποια επιβάρυνση του προγράμματος του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, θα είναι κάπου 70 εκατ.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Επιθετική διεκδίκηση της Babcock του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ

Εδώ λοιπόν η σκέψη του σημερινού μας άρθρου, είναι απλή. Από τη στιγμή, που οι ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν πρόκειται να λάβουν άλλη αναβάθμιση όπλων, είναι σωστό για την περαιτέρω προστασία των πληρωμάτων και την αύξηση της μαχητικής αξίας, το πλοίο να έχει άμεσα διαθέσιμους 21 RIM-116 RAM. Θυμίζουμε πως το ΠΝ ήταν πρωτοπόρο στην υιοθέτηση του όπλου στις πυραυλακάτους “Ρουσέν”, και σίγουρα δεν το έχει μετανοιώσει. Και βέβαια επέμεινε, και πήρε, την ολοκλήρωση του και στις νέες φρεγάτες FDI HN.

Αναβάθμιση ΜΕΚΟ: Λύνοντας το Γόρδιο Δεσμό με έμφαση σε ισχυρό οπλισμό

To RAM στις ΜΕΚΟ200ΗΝ θα αυξήσει τις δυνατότητες των πλοίων να αντιμετωπίζουν επιθέσεις ειδικά από προηγμένα αντιπλοϊκά βλήματα που εκτελούν έντονους ελιγμούς στην τερματική φάση. Εκεί, τα Mk15 Phalanx δεν θα είναι τόσο ικανά όσο οι πύραυλοι του RAM, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φονικότητα του συστήματος εναντίον αεροσκαφών. Επίσης, όπως έχει ήδη γράψει η σελίδα μας, η εμβέλεια του νέου πυραύλου Block 2Β ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα, χάρη στον νέας τεχνολογίας παλμικό πυραυλοκινητήρα.

Με λίγα λόγια, ίσως σωστά το ΠΝ αποφάσισε να μειώσει τις απαιτήσεις του, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του εκσυγχρονισμού σε ένα λογικό ποσό (των 500 εκατ. ευρώ). Αλλά αν κάτι δεν πρέπει να «φύγει», είναι κατά την άποψη μας οι εκτοξευτές RAM στην πρύμνη. Ούτως ή άλλως, όταν αποσυρθούν τα πλοία (σε 15 χρόνια μετά τον εκσυγχρονισμό), τότε αυτοί θα τοποθετηθούν σε άλλα νεότερα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πάμε «καρφί» για την 4η FDI; Ας μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε…

Στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το μόνο επόμενο μείζον πρόγραμμα του ΠΝ, θα επανέλθουμε. Επίσης, σας λέμε πως ετοιμάζουμε και μια «έκπληξη» πάνω στο θέμα!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Η 4η φρεγάτα FDI πιο “κοντά” στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στις 6 Ιουνίου (ενώ θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -